Orval en het abdijmuseum

Na het lezen van een 'lang verhaal', de wandeling in de ruïnes en het bezoek aan het apotheekmuseum gaan we verder...

Van de oude abdij zijn alleen de gewelfde kelders uit de 18de eeuw bewaard gebleven. De nieuwe abdij in zandsteen, is gebouwd op die fundamenten.

In die enorme gewelfde kelders werd het Abdijmuseum opgericht.

De negen ruimtes bevatten archeologische vondsten, kunst, ijzer- en zilversmeedkunst, schilderijen en antieke meubels. Maquettes geven een duidelijk beeld van de schoonheid van het eerste klooster uit de 12de eeuw en van de pracht van het klooster uit de 18de eeuw.

Een ervan toont de staat van het klooster net voor het tijdens de Revolutie van 1793 met de grond gelijk werd gemaakt. In die tijd paalden twee gehelen van gebouwen aan elkaar : de oude middeleeuwse abdij en het nieuwe complex.

 

De steengehouwen overblijfselen vertonen stijlkenmerken van verschillende tijdperken, van de preromaanse kapitelen tot de barokke engeltjes.

De sectie ijzer- en staalbewerking omvat een mooie collectie schoorsteenplaten die in de ijzersmelterijen van Orval werden vervaardigd.

Ook zeker het bekijken waard, zijn het kunstsmeedwerk en allerlei keukengerei van gietijzer. Dit museumgedeelte wil didactischer zijn, onder meer met een blik op de hoogovenruimte, ertsmonsters…

De sectie religieuze kunst groepeert de mooiste stukken uit de 'art deco'- tijd, die samenviel met de heropleving van het kloosterleven in Orval, vanaf 1926. Er zijn ook enkele oudere stukken tentoongesteld, onder meer een prachtige voluut van een abdijkruis, een mooi voorbeeld van de edelsmeedkunst van broeder Arman Robin, die monnik was in de achttiende eeuw.

Aan de hand van de tentoongestelde werken maakt de bezoeker kennis met een aantal spilfiguren : broeder Abraham Gilson en zijn doeken uit de achttiende eeuw, broeder Antoine Perrin en zijn bundel klinische waarnemingen, en tot slot Dom Marie Albert Van der Cruyssen, de abt die Orval heropbouwde.

Er zijn ook typische cisterciënzer-elementen te vinden : tegels, houten buisleidingen en een 'akoestische vaas', een zeldzaam stuk dat zich in een wand van het kerkkoor bevond. Dit vertelt hoe sterk de cisterciënzermonniken uit de twaalfde eeuw er mee waren begaan om hun gezang zo mooi mogelijk te laten klinken.

 

Nog wat beelden uit het museum ...

Orval ligt op de Abdijenroute en de Route van het Bier en de Smaken. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb