Oostkantons, toerisme en oorlogsverleden
Mooie plekjes en een oorlogsverleden in Oost-België.
In dit deel reizen we verder naar ...
- Stavelot
Het stadje Stavelot bezit oude huizen, sommige met vakwerk, en gezellige pleintjes met een fontein. De stad werd gesticht door monniken van de plaatselijke abdij ,die na 3 jaar van restauratie weer prachtig oogt.
Stavelot is terecht fier op zijn bouwwerken, zijn ambachtelijke en kunstvoorwerpen, die door de bezoekers druk worden bekeken.
In de gebouwen van de abdij zijn collecties ondergebracht en die behandelen drie thema’s.
- de plaatselijke en regionale geschiedenis (gravures, wapenschilden, maquettes, een klank- en lichtspel)
- de leerlooierij (oude leerbewerkingsmethodes)
- de schone kunsten en de hedendaagse keramiek
Stavelot is ook gekend voor zijn traditionele carnaval, dat elk jaar weer een massa toeschouwers trekt.
- Trois Points
Dit is onbetwist toeristisch middelpunt van de Ambleve vallei. Het heeft een hele waaier aan ontspanningsmogelijkheden: 200 km wandelingen door velden en naaldbossen – 15 km visrivieren – kajakvaarten op de Ambleve en de Salm – originele tochtje met de ezel.
De panoramarondrit voor de automobilisten is met borden bewegwijzerd.
Ik kan hier nog véél meer uitleg geven, maar ik zou aanraden, 'Ga er heen en ontdek zoveel moois.'
- Coo
In de 18de eeuw mens een overwinning op de natuur, door de twee bolronde oevers van de Ambleve te verenigen. Zo werd de beroemde Watervallen van Coo gevormd.
De waterval (Cascade) van Coo lokt elk jaar veel toeristen. Het water van de Ambleve stort met donderend geraas neer. ’s Avonds is de waterval verlicht.
Aan de voet van de watervallen is een attractiepark, namelijk Plopsa Coo. Meer dan 15 attracties staan centraal tussen alle natuurpracht van het Ardeense landschap.
Daarnaast is er ook voor ieder wat wils. Kindjes beleven de tijd van hun leven op de botsauto's, terwijl de iets oudere kinderen hun gading vinden op de Karts. Voor wat extra snelheid kan je ook samen met je vrienden racen op de Bobslee-banen... zeker de moeite waard.
Een all-round topper is de stoeltjeslift, die leidt naar de uitkijktoren, op de top van de Montagne de Lancre. Van hieruit heeft men een prachtig uitzicht hebt op het attractiepark en op de Ambleve vallei.
Spa
Het bronwater van Spa was al bekend in de tijd van de Romeinen. Spa is sedert meer dan vier eeuwen bekend om de rijkdom en de therapeutische eigenschappen van zijn bronnen.
Het heldere en gashoudende water wordt zowel als bad- en drinkwater gebruikt. Het zou vooral geschikt zijn voor de verzorging van hartkwalen, reuma en ademhalingsstoornissen.
De luxe-hotels en de brede lanen herinneren nog aan de tijd van de bobelins (bibulus = de latijnse benaming voor grote drinker), waaronder Victor Hugo en keizer Jozef II.
In het stadscentrum, dicht bij de Place Royale, kunnen kuurgasten in het Kurhaus nog steeds bruisbaden nemen in de oude koperen badkuipen. Men kan er eveneens modderbaden of een hydro-therapeutische behandeling volgen.
Het casino in retrostijl stelt zijn prachtige zalen ter beschikking van kansspelers. Wandelpaden en boswegels leiden langs de kronkelende oevers van de picherotte, naar talrijke vergezichten en de omliggende bronnen: Géronstère , de Sauvenière, Groosbeek, Barisart, de Tonnelet en Spa Reine.
- Francorchamps
Dit kleine dorpje van nauwelijks 1200 inwoners dankt zijn bekendheid aan zijn 7 km lange Nationale Autocircuit, voor auto- en motorraces. Dit parcours bevindt zich in het zuidelijk deel van het plaatsje en het voert door een prachtig landschap .
Er wordt gebruik gemaakt van de openbare weg tussen Francorchamps en Malmedy. Maar sinds 2000 is het een afgesloten race-circuit geworden en werd een nieuwe openbare weg aangelegd. De eerste wedstrijd voor motoren had plaats in 1921 - de eerste autorace in 1922.
Elk jaar - eind augustus - heeft de Grote Prijs van België plaats.
- Malmedy
Malmedy heeft een schilderachtige ligging op 340m hoogte. Het is een stad met oude straatjes waarin nog veel huizen in vakwerk zijn. Op 4 km van Malmedy, richting Luxemburg ligt het dorpje Baugnez en zijn oorlogsmuseum.
DE MASSAMOORD IN BAUGNEZ
Een beetje geschiedenis.
De nederlaag van de Duitse troepen is nakend. Tegen alle verwachtingen in, en helemaal onverwachts gooit Hitler op 16 december 1944 al zijn troepen in een tegenoffensief genaamd "Operatie Wacht am Rhein", beter bekend onder de naam Slag om de Ardennen.
Op 17 december, bij het krieken van de dag, rijden de tanks van de 1ste Panzer SS van de Kampfgruppe van Obersturmbannführer Peiper onze streek binnen. Dit offensief heeft tot doel de bruggen over de Maas te veroveren en de haven van Antwerpen via Luik te bereiken.
Op dezelfde dag komt het 285ste Amerikaanse veld artillerie bataljon, waarvan een deel van de mannen onder het commando staan van luitenant Lary, te Malmedy aan. Verwittigd van de aanwezigheid van Duitse pantserwagens te Büllingen, beslist hij nochtans de weg die hem opgelegd was voort te zetten. De eenheid neemt dus de N 23 in de richting van het kruispunt van Baugnez om zich te voegen bij de 7de gepantserde divisie die zich te Sankt-Vith bevindt.
Ze komt aan op het kruispunt van Baugnez op hetzelfde ogenblik als een voorhoede van Kampfgruppe Peiper.
Een hevige confrontatie volgt, voertuigen worden vernietigd en andere worden naar de kant van de weg geduwd om de doorgang mogelijk te maken. Lary begrijpt dat de situatie van zijn troep uitzichtloos is en hij beslist zich over te geven.
Volgt dan het triestig beroemde bloedbad van Baugnez / Malmedy, waarbij 84 Amerikaanse gevangenen het leven laten. De reden hiervan is nog steeds onzeker.
Deze oorlogsmisdaad, die past in een reeks misdaden gepleegd door dezelfde eenheid op deze zelfde dag en tijdens de volgende dagen, werd het voorwerp van een vonnis gewezen door het International Militair Tribunaal van Dachau naar aanleiding van een proces gehouden in 1946.
Na de oorlog wordt een eerste monument onthuld. Het is pas enkele jaren later dat het huidige monument van Baugnez / Malmedy wordt opgericht. Het was een gedachtenisplicht het "Baugnez 44 Historical Center" 63 jaar later op de plaats zelf van het bloedbad te vestigen.
- Robertville
Aan de rand van de Hoge Venen is Robertville eveneens een toeristische trekpleister. Het meer werd aan de moderne eisen van het toerisme aangepast en biedt mogelijkheden tot vissen, kanovaren, kamperen … en tegelijk tot het genieten van de hartige lucht van de nabij gelegen sparren bossen. Het stuwmeer overheerst de Warche op 55 meter. Het werd gebouwd tussen 1925 en 1929 en voorzag de stad Malmedy van drinkbaar water, en bevoorraadde de elektriciteitscentrale van Bévercé.
Tijdens de winter zijn de Oostkantons een druk bezocht ski-oord.
De omliggende dorpen Ovifat- Sourbrodt verdienen onze aandacht vanwege hun typisch Ardeense hoeven, omringd door heggen en beukenhagen.
De Signal de Botrange is het hoogste punt van het land (694m). Van op zijn 24 m hoge uitkijktoren met richtingtafel, heeft men uitzicht over het ganse Waalse Venenlandschap.
Maak jouw eigen website met JouwWeb