Xing Hui en Hao Hao landen zondag in België.

De rode loper wordt uitgerold op de luchthaven van Zaventem.

De Chinese premier bevestigt dat China wel degelijk twee reuzenpanda’s zal uitlenen aan het dierenpark in België.

Operatie Panda

Ze zijn zo lief en ze lijken zo goed op elkaar. Niets lijkt meer op een panda dan … een andere panda.

De twee panda’s, het mannetje Xing Hui en het vrouwtje Hao Hao zijn allebei 4 jaar oud en wonen momenteel in China. Xing Hui betekent Stralende ster -  Hao Hao betekent Lief. Xing Hui werd vorig jaar uitgeroepen tot favoriete panda van China op de Giant Panda Zoo Awards. Hij werd geboren op de dag dat er een zeldzame zonsverduistering plaatsvond, een gebeurtenis die één keer per 3 eeuwen voorkomt. Volgens het Chinese bijgeloof is Xing Hui dan ook een geluksbrenger. Hao Hao heeft met haar schoonheid en vrolijke karakter in China al veel harten weten te veroveren.

Twee panda’s op reis

Al sinds 3 maanden hebben ze hun koffers gepakt. Ze komen op reis naar België. Ze kregen alle nodige inentingen en ze zijn ook volledig medisch gekeurd. Ze staan op een speciaal dieet want ze moeten wat verdikken. Zo'n lange reis kan hen verzwakken, dus moeten ze voldoende reserves hebben. Momenteel verblijven ze nog in quarantaine in Ya'an Bifengxia, in afwachting van de grote reis.

De reis zelf.

Xing Hui en Hao Hao moeten vooral wennen aan de stalen kooien van 1,6 bij 1,2 meter en 2 meter hoog, waarin ze 18 uur non-stop zullen reizen tussen China en het Waalse Brugelette. De panda's vertrekken in China na de traditionele afscheidsceremonie in het China Conservation and Research Center for the Giant Panda.

Aankomst in België

Op zondag 23 februari zullen ze neerstrijken op Belgische bodem. Hier werd hun komst al maanden voorbereid. Ze zullen een verblijf krijgen in een ultramodern pandaverblijf.

Ga ze niet zoeken in de 'Zoo van Antwerpen' en ook niet in 'Planckendael'. Ik denk dat vanuit alle dierentuinen ter wereld vol bewondering en ongetwijfeld ook met een beetje afgunst gekeken wordt naar Pairi Daiza.

Pairi Daiza

Pairi Daiza betekent in het oud-Perzisch 'afgesloten tuin'. Het is de oudste benaming ooit voor het 'paradijs'. Bestaat er een mooiere naam om de panda’s welkom te heten in de buitengewone tuin van 55 ha? De tuin bevindt zich tussen de ruïnes van de Cisterciënzer abdij van Cambron en afgeschermd van de buitenwereld door een muur van drie kilometer lang. De mooie natuur, eeuwenoude bomen, prachtige bloemen en weelderige planten van over de hele wereld zijn een prachtige vakantiebestemming voor onze Chinese vrienden.

Door de schatten van architectuur en ambachtswerk, allemaal authentiek, gemaakt door mannen met gouden vingers uit China, Indonesië, Thailand, ... zullen ze zich snel thuis voelen, samen met de 5.000 dieren die hier in harmonie samenleven.

De twee panda’s mogen hun vakantie doorbrengen in een ultramodern pandaverblijf van 1.700 m2 in de Chinese tuin. Het grote domein heeft dus een eigen Chinese tuin, uniek in de wereld. Er staat een theehuis (opgetrokken volgens de plannen van het alleroudste theehuis in Shanghai), een Chinese tempel van twee verdiepingen en tal van Chinese tuinversieringen.

Eric Domb, de stichter van Pairi Daiza (foto hierboven en hieronder) wil van geen namaak weten. Zelfs de rotsen van het Thaihumeer werden overgebracht  en de steentjes in de wandelpaden zijn authentiek.

Evia Tang, een Chinese studente die toevallig heel dicht bij Eric Domb woont, is een godsgeschenk voor Pairi Daiza en de panda’s. Zij  spreekt het dialect van de panda-streek, kent de gevoeligheden, ontmijnde problematische situaties en houdt rekening met de tradities. Zij zal ook de schakel zijn tussen Pairi Daiza en het panda resort in Chengdu. Hoe groot de economische belangen ook zijn, tradities en ceremonies moeten in China gerespecteerd worden. Wie die finesse niet bezit, maakt nauwelijks kans om de panda te mogen ontvangen.

Xing Hui en Hao Hao mogen niet samen in één verblijf opgroeien. Dan denken ze dat ze broer en zus zijn en zullen ze over twee jaar, als ze rijp zijn, niet meer seksueel tot elkaar aangetrokken zijn. En uiteindelijk is de bedoeling toch : een Belgische babypanda. Maar als er een baby komt, gaat die na twee jaar terug naar China. Terecht, want die moet z’n eigen leven leiden en zal uiteindelijk zelf in het kweekprogramma ingeschakeld worden.

Het bezoek aan onze twee Chinese gasten.

Het is voor ons niet eenvoudig om twee gelijk uitziende panda’s van elkaar te onderscheiden. Luisteren we naar de uitleg van pandakenner Jeroen Jacobs : 'Wat meteen opvalt zijn de oren. Hao Hao heeft grote hoge oren die snel aan Mickey Mouse doen denken. Die van Xing Hui zijn een stuk kleiner en ronder. Trouwens, zijn hele gezicht is ronder, tot de bolle neus toe. En er is nog iets; er is verschil tussen de zwarte vlekken rond de ogen, zeg maar de vingerafdruk voor panda’s.

De oogvlekken van Hao Hao zijn ietsje langer dan die van Xing Hui, wiens vlekken dan weer wat breder zijn. Door enkel naar de ogen te kijken, ken ik de twee al uit mekaar. Maar hét grote verschil zit ‘m in de borstbeharing. Bij Xing Hui loopt de witte haarlijn op de borstkas veel verder uit naar boven dan bij Hao Hao. Als ze op 4 poten stappen, zie je dat niet. Maar zitten ze op een trapje of luieren ze met hun rug tegen ene boomstam, dan valt het verschil meteen op.'

Maar, als je hen wil bezoeken en je weet het écht niet meer 'wie' nu 'wie' is. Geen nood : ze zitten nu toch nog gescheiden van elkaar en even naar de naambordjes kijken helpt ook.

Terugreis

Pas in 2030 maken de twee toeristen de omgekeerde reis. Tot die tijd zijn ze dieren 'van ons' en zullen vele miljoenen bezoekers hen van dichtbij willen zien.

De twee panda’s blijven ongeveer vijftien jaar in België wonen, dit in het kader van een wetenschappelijke studie over en voortplantingsprogramma van reuzenpanda's. De wetenschappers die met de dieren zullen werken, krijgen daarbij de hulp van onderzoekers diergeneeskunde van de UGent. Het is de bedoeling bij te dragen aan een oplossing om de diersoort van het uitsterven te redden. Er zijn nog maar 1.600 dieren van deze bedreigde soort in leven.

De hele wereld jaloers op de Belgische Zoo?

Hoe hebben de Belgen het geflikt? Niet één land ter wereld kreeg het ooit voor mekaar om een panda-dossier zo snel (binnen 10 maanden) af te ronden, de dieren in een recordtijd van 15 jaar te 'leasen' én een contractclausule in te bouwen dat ze ook na 2029 mogelijk iets langer hier blijven. Een ijzersterk dossier, een geheim wapen en een Chinese tuin zijn de antwoorden.

Praktische info :

Naar Pairi Daiza met de wagen :

Pairi Daiza ligt in Brugelette, tussen Bergen en Aat.

Adres : Pairi Daiza - Domaine de Cambron te B-7940 Brugelette (België)

GPS : invoeren « Le Domaine 1 te 7940 Brugelette »

Elke afrit van de autosnelweg is voorzien van een bewegwijzerd traject tot het park.

Pairi Daiza beschikt over een ruime parking: betalend (6 €). De parkingmunten zijn te verkrijgen aan de kassa's bij de ingang , in de boetiek of aan het parkeerautomaat bij de uitgang van het park.

Voor groepen is er apart en gratis parkeerruimte voorzien voor bussen.

 

Naar Pairi Daiza met de trein

Pairi Daiza bevindt zich nabij het station van Cambron-Casteau, op de lijn Bergen-Aat.

Er werd een voetgangersparcours uitgestippeld dat u in staat stelt het park in een 10-tal minuutjes te bereiken.

En nog meer informatie vind je hier : http://www.pairidaiza.eu/nl

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb