Reizen naar Zuid-Frankrijk
We kregen zaterdag de melding dat we twee dagen moeten 'overleven' zonder internet, TV of vaste telefoonlijn. Het is een druilerige maandag in maart en we beseffen dat we eigenlijk een beetje 'verslaafd’ zijn aan de technisch snufjes. We lopen er zo’n beetje verloren bij.
“Ik ga snel mijn mails even checken,” zegt Rik.
“Wat is er deze avond op TV te zien?” vraag ik
“En ik wil nog wat documentatie opzoeken (googelen) voor onze zomerreis”, denk ik.
"En hoe kan ik nu chambres d'hotes gaan bekijken en uitzoeken?", vraagt Rik
We moeten zelf lachen om onze uitspraken, maar vinden het afkicken eigenlijk niet zo erg. Aangezien het weer ons niet gunstig gezind is en een wandeling door regen en wind geen aanrader is, hebben we alle tijd om onze reisplannen voor dit jaar verder uit te werken.
We hadden al boeken (reisgidsen) van de bibliotheek gehaald en die werden in de voorbije weken al doorbladerd en gelezen. Er was al min of meer een overeenkomst van waar we naartoe zouden reizen en voor hoelang. Dit jaar wordt het Zuid-Frankrijk.
We hebben op deze 'internet-afkickdag' een massa tijd om de half-ineengestoken reis af te maken.
Maandag 20 maart 2017 - we gaan 'een stukje reizen in gedachten'.
Het wordt een vakantie in Zuid-Frankrijk: een deeltje Provence, een stukje Languedoc en een deel van de Ardeche. Eerst bepalen we de datum. In juli en augustus is het te warm en er zijn te veel toeristen. We kiezen voor eind mei – begin juni.
We gaan niet naar Nice, St.Tropez, de Côte d’Azur. Wie onze reis door Andalusië (Zuid-Spanje) gevolgd heeft weet dat wij geen zonnekloppers en strandvakantiemensen zijn.
Frankrijk is een prachtig land met een schitterende diversiteit. Het is een favoriete reisbestemming van duizenden toeristen. Naast de zonnige stranden zijn er schitterende bergen, spectaculaire grotten, kronkelende rivieren en kloven. Mooie nationale parken concurreren met statige kastelen, prachtige steden en middeleeuwse dorpen. Frankrijk is een schatkamer vol kunst en architectuur, de Romeinse glorie wedijvert met renaissance-charme. En last but not least, in dit veelzijdige land is het eten heel lekker. Bijna altijd staan er op het menu lokale specialiteiten van de beste, meest typerende streekproducten. Dit alles, gepaard gaande met een van de lekkere Franse wijnen, maakt het voor ons ‘af’.
Ik kan jullie nog niet laten genieten van zelfgemaakte foto’s maar met dit artikel probeer ik een beeld te geven van de reis die we deze zomer zullen maken.
De Gorges du Verdon in de Provence is de bekendste kloof van Europa. Het in 1997 tot regionaal uitgeroepen natuurlandschap is uniek voor Europa. De kloof is uitgesleten door de rivier de Verdon over een lengte van 25 km. De Verdon, met opvallend groenblauw water, stroomt aan de voet van steile en ruige kalksteenrotsen van 250 tot 700m hoogte. Volgens wandelaars is dit een van de mooiste wandelgebieden van Frankrijk. Hopelijk komen we daar niet na een regenbui, want er wordt gezegd dat het water dan eerder troebel en grijs is. Voor het bezichtigen van deze Grand Canyon du Verdon en om er wandelingen te maken, wordt de nodige tijd vastgelegd!
We rijden naar de Luberon-streek. Een cultuurlandschap met veel gezichten, dorpen rijk aan geschiedenis in een ongerepte natuur en de favoriete woonplaats van wijnkenners, schrijvers, bekende couturiers en acteurs
De 12de eeuwse Abbaye de Sénanque ligt in het dal achter lavendelvelden.
De Village des Bories is een dorpje met twintig gerestaureerde stenen hutten - net bijenkorven – nu als openluchtmuseum ingericht.
In de nabijheid is er Fontaine-de-Vaucluse en de bron van de Sorgue. Maar ook de kleine dorpjes Ménerbes, Oppedé-le-vieux, Lacoste en andere staan geprogrammeerd in onze agenda.
Fontaine de vaucluse
Een paar beelden van dorpjes in de buurt
Via Gordes rijden we naar boven, richting ‘Les Dentelles de Montmirail’ en de ‘Mont-Ventoux’.
Les dentelles zijn belangrijke uitlopers van de Mont Ventoux en ze lijken op een soort stenen kantwerk (dentelle), een schip met gehezen zeilen boven een oceaan van wijngaarden. Ze bestrijken zo’n 10 km tussen de plaatsen Vaison-la-Romaine en Beaumes-de-Venise. Op de hellingen zijn er heel veel pittoreske dorpen die meer dan een bezoek waard zijn.
foto van Vaison-la-Romaine
Na wat idyllisch genieten in het middeleeuwse wijndorpje Gigondas, rijden we verder naar de steden Orange en Avignon. In deze pauselijke stad zullen we misschien een dansje maken ‘sur le pont’. De triomfboog en een theater in Orange, behoren tot de mooiste overblijfselen uit de Romeinse tijd ter wereld.
Avignon
Orange
Hopelijk is er ook tijd voor een bezoek aan de burcht van Mornas.
De Pont-du-Gard staat zeker op het programma en hopelijk de mooie, authentieke Provençaalse stad Tarascon, met zijn rijke geschiedenis, waarvan het imposante kasteel boven het water van de Rhône een symbool is.
Ondertussen zijn we (ongeveer) aan dag 10, 11 of 12?
Via Lussan en Uzés rijden we naar de Ardèche. We komen langs o.a. Roque sur Céze, de waterval Le Sautadet, de grotten Aven d’Orgnac naar Vallon Pont d’Arc en de Gorges de l'Ardeche'.
Markt in Uzés
Les cascades de Sautadet
Grotten Aven d'Orgnac
Vallon Pont d'Arc
Gorges de l'Ardeche
We zullen hier op een 3-tal plaatsen overnachten om van daaruit daguitstappen te doen. De Ardèche is een streek die uniek en veelzijdig is
We rijden van hieruit waarschijnlijk een dagje naar de Rhônevallei en de wijngaarden.
Rochemaure
Over het ontstaan van de kloven zal ik meer weten te vertellen als we hier geweest zijn. Maar ik besef nu al dat we in vervoering zullen raken over de schoonheid van de Gorges de l’Ardèche, dat we ons laten imponeren door het talent van de eerste kunstenaars van de mensheid (Pont d’Arc), dat we willen naar het Bois de Païolive (een steeneikenbos) rijden en dat we vaak zullen ronddwalen door de steegjes van vele middeleeuwse dorpjes die tegen de rotswanden geplakt zijn of verscholen liggen in de diepe uitgesneden kloven.
Bois de Païolive
We rijden naar Aubenas, Thueyts ..
… en le Pont du diable.
Met de laatste foto van Vals-les-Bains sluit ik af. Hier zullen we de laatste keer overnachten in de Ardèche. We komen waarschijnlijk terug naar België via Troyes. Het blijven daar een nachtje (of twee?) slapen.
Dit is zo’n beetje het draaiboek van onze reis. Er is nog heel wat voorbereiding aan. We zijn ondertussen dinsdag, het internet werkt terug, ik kon de foto's zoeken, afstanden berekenen via Routeplanner en .. jullie al een voorsmaakje geven van onze vakantie.
Hetgeen jullie nu gezien/gelezen hebben, zal ik later publiceren in verschillende delen én met eigen foto's. We zijn er 'bijna' klaar voor.
Maak jouw eigen website met JouwWeb