Een citytrip Turijn

Een citytrip Turijn is een koninklijke grandeur

Turijn heeft veel namen zoals 'Wieg van de Italiaanse eenwording' en 'Eerste hoofdstad van Italië' tot 'Hoofdstad van de auto'. Dat laatste is Turijn zeker geweest tot zeer kort geleden, maar voordat de auto-industrie zich ontwikkelde, kon de stad bogen op een meer dan 2000 jaar oude geschiedenis. Een antiek en lang miskend stadshart werd verstoord door gebeurtenissen in vorige eeuwen en hebben het gezicht van de stad ingrijpend veranderd. De gedwongen immigratie vanuit Zuid-Italië na de Tweede Wereldoorlog heeft een stad met een half miljoen inwoners omgevormd tot een metropool.

Een klein stukje geschiedenis.

Keizer Augustus gaf de hoofdplaats van de Keltische Taurini-stam (een versterkt legerkamp) de naam 'Augusta Taurinorum'. Later bouwden de Romeinen de stad weer op, in de rechthoekige vorm die we nu nog kennen. Er zijn in Turijn, nog resten van de stadsmuren uit de tijd van keizer Augustus zichtbaar (nl. de Porta Palatina) en ook resten van een Romeins theater

In de 6de eeuw kwam Turijn onder het gezag van de Longobarden en in 773 onder dat van de Franken van Karel de Grote.

Vanaf de 11de eeuw was Turijn al nauw verbonden met het Hertogdom van Savoye. In 1563 maakte Emanuel Philibert, Turijn tot hoofdstad van het hertogdom Savoye. De hertogen van de Savoye regeerden met grote vaardigheid. Ze wisten het evenwicht te bewaren tussen Frankrijk en de hertogen van Milaan en versterkten beetje bij beetje hun macht. Er verschenen in het begin van de 18de eeuw, onder Karel Emanuel II en Victor Amandeus II, veel monumenten.

Turijn was eeuwenlang de hoofdstad van de hertogen van Savoye. Op 17 maart 1861 werd Victor Emmanuel II van Savoye uitgeroepen tot eerste koning van Italië met Turijn als eerste hoofdstad van het nieuwe rijk.

Het koninklijk paleis staat er nog en er zijn nog veel parken, grote gebouwen en brede straten die dateren van deze tijd.

In 1865 verplaatste de regering zich eerst naar Florence en daarna naar Rome. Vanaf toen veranderde Turijn van een staatskundig in een industrieel centrum.

Het hoofdkantoor van Fiat is er sedert 1899 gevestigd.

Dit is een levendig monument van een roemrijk verleden. Hier maakte Fiat auto's aan de lopende band (letterlijk en figuurlijk). Nu is het een multifunctioneel centrum met veel bestemmingen. Het is alleen al vanwege de geschiedenis een bezienswaardigheid.

Op het dak worden testritten gedaan.

Lees meer over Het roerige bestaan van Italië' grootste autofabriek
 

In het begin 20ste eeuw was Turijn het centrum voor de Italiaanse film. In dit deel van Italië was tijdens de Tweede Wereldoorlog de Partizanenstrijd tegen de nazi's hevig. Van 1967 tot 1972 was Turijn een belangrijk centrum voor de Arte Povera. Sedertdien heeft moderne kunst een belangrijke plek verworven in Turijn.

Turijn heeft zich losgemaakt van zijn exclusieve reputatie van 'industriestad' door zich kandidaat te stellen als toeristenbestemming en cultureel centrum bij uitstek. De Olympische Winterspelen in 2006 hebben bewezen dat de stad enthousiasme en passie heeft.

In de afgelopen jaren is Turijn veranderd. Het is er mooier, levendiger en plezieriger om te wonen. Het oude centrum is weer in ere hersteld door een facelift van de belangrijkste monumenten en door het aanleggen van voetgangersgebieden.

Ook de rivier is 'herondekt', ingeklemd tussen de stad en de heuvels en vol met doorkijkjes en wandelroutes die het stadsgebied van Turijn zo uniek maken. En dan is er nog de culturele initiatieven: Turijn is een van de meest actieve steden op het gebied van hedendaagse kunst. De laatste jaren heeft Turijn ook zijn roeping als filmstad teruggevonden

En er is zoveel meer te beleven in deze stad. Toch maakt Turijn geen deel uit van de bekende toeristische trekpleisters. Alleen bij speciale gelegenheden vult de stad zich met bezoekers. En eigenlijk is dat jammer, maar het kan ook voordelen hebben. Je hoeft niet in ellenlange rijen te staan voor een bezoek aan musea en het historisch centrum is geen chaos van toeristen.

Ook de gastronomische cultuur heel belangrijk om een stad en haar omgeving te leren kennen. We bevinden ons in een van de hoofdsteden van de chocolade en andere zoetigheden, bij de bakkerskunst horen ook de typisch Turijnse producten als 'grissini' (broodstengels) en vermout. Maar ook de wijnen uit de regio zijn niet te versmaden!

Ga mee met ons in volgende delen ‘op bezoek in Turijn’

Maak jouw eigen website met JouwWeb