Troyes, shoppingstad en gastronomie
Troyes heeft meer te bieden dan champagne, vakwerkhuizen, mooie kerken en musea … de stad is een belangrijk textielcentrum en dat verklaart meteen de fabriekswinkels.
Fabriekswinkels
In de jaren 1950 besluit ‘Petit Bateau’ zijn onverkoopbare artikelen met kleine weef-en andere foutjes beschikbaar te stellen voor personeel en te verkopen aan lagere prijzen. Zo ontstonden de eerste fabriekswinkels en intussen is het een business geworden.
Troyes is dé bekende stad voor zijn outlet-winkels met merkkledij. Zij bieden het jaar door prijzen die 30 tot 50% lager zijn.
Hét Franse centrum van outletstores is verdeeld over drie industrieterreinen. De winkels zijn geconcentreerd in twee shoppingcentra aan de rand van de stad (bij de industrieterreinen) :
In Pont-Sainte-Marie ligt de outlet winkel van ‘Mc Arthur Glenn’, ooit het eerste centrum van fabriekswinkels. Dit winkelcentrum is uit zijn voegen gegroeid en nu is er ook ‘Marques City’ en deel 2 van ‘Mc Arthur Glenn’. Dit alles vind je in het noordwesten van de stad, richting Châlons en Reims.
Websites: http://www.mcarthurglen.fr en http://www.marquescity.com
Aan de andere kant van Troyes, in Saint-Julien-les-Villas ligt ‘Marques Avenue’ pal in het centrum. Opnieuw krijg je hier meer dan 100 winkels verzameld als een industriezone, dus minder gezellig aan de buitenkant. Dit centrum bevindt zich in het zuidoosten, richting Chaumont en Dijon.
Website: http://www.marquesavenue.com
Beide locaties hebben elk meer dan 100 winkels en zijn goed voor samen 400 merken.
Parkeren kan je achteraan de winkels en je hoeft je auto niet te verplaatsen voor uren winkelplezier.
Dat Troyes zowat de hoofdstad is van deze winkels is geen toeval. Deze stad is reeds van de 12de eeuw een prominent speler in de textielindustrie en sedert de industriële revolutie het belangrijkste productiecentrum van confectiekledij.
Aan elke bezoeker dus … “Shoppingsplezier gegarandeerd”
Ook in het centrum van Troyes zijn ontzettend veel leuke winkels (onder andere Pimkie en Sephora).
Tip: alle winkels, musea en kerken zijn gesloten op maandag! Daarom raden we af om op maandag de stad Troyes te bezoeken.
Culinaire specialiteit van Troyes
Eerst een waar gebeurd verhaal :
Op zo’n half uurtje rijden van onze woning in Tielt (België) zijn we in Roncq (Frankrijk) en daar gaan we af en toe naar de winkel ‘Auchan’. Op een van die middagen gingen we daar eten in het restaurant. Er is steeds een groot aanbod van gerechten, het is er lekker en helemaal niet duur.
Ik hou ervan om iets te proeven wat ik niet ken. Op het bord staat ‘Andouilettes’ .. ik ken het niet en vraag aan een van de meisjes wát dat gerecht inhoudt. Zij vertelt me iets van ‘varkensvlees’. Oké .. ik wil weten wat dit is en hoe het smaakt, ik lust toch alles en zo leer ik weer iets nieuws kennen!
Tot … ik mijn bord voor mij krijg. De geur slaat in mijn neus en ik krijg meteen zo’n afkeer van hetgeen erin ligt. Ik wordt in één klap teruggeslingerd naar mijn kinderjaren, toen bij ons thuis een varkentje werd geslacht en mijn vader de darmen kookte … ggrrrr … die geur vergeet ik nooit meer in mijn hele leven.
En hier zit ik dan in het restaurant van Auchan … met een soort vlees, ruikend naar gekookte varkensdarmen. Ik heb het NIET opgegeten, de frietjes waren lekker maar honger had ik niet meer!
Andouilettes! Dat woord vergeet ik nooit meer.
En nu zijn we in Troyes. We kijken naar de menukaarten die op het bord staan bij verschillende restaurants. Ik weet niet wat ik zie?!
Andouillette, de plaatselijke specialiteit, beheerst de kaart van de restaurants
Op dit bord staat ook vermeld : 'Sauce au chaource ' ... 'chaource' is ook een streekproducten het wordt al bereid sinds de 16e eeuw. De kaas kreeg in 1970 een gecontroleerde herkomstbenaming (AOC). Chaource heeft de vorm van een kleine cilinder. Hij wordt geproduceerd in een afgetekend gebied en volgens nauwkeurig bepaalde fabricatieregels. In een vergelijking met andere Franse kazen behaalt hij een goede plaats. Chaource bevat 45% vetstof en smaakt overheerlijk met paddenstoelen en een glas rosé wijn.
Wat is andouilette?
De echte Andouilette uit Troyes (een soort worst) wordt ‘ a la ficelle’ (met een koordje) op een traditionele en ambachtelijke wijze klaargemaakt. Het is een ambacht waarbij de dikke darm en maag (pens) van varken in dunne repen worden gesneden en door middel van touwtjes in de huls worden getrokken. De robuuste worsten worden vervolgens langzaam gekookt in een court bouillon met ui, peper, zout, witte wijn en kruiden.
Andouillette kan men koud eten maar het wordt meestal in de pan gebakken zodat de huid lekker knapperig wordt. Traditioneel met Franse mosterd en groenten en trouw aan zijn afkomst wordt het opgediend .. heerlijk met een glas cider of champagne
Andouillette wordt ook wel gegrild, met saus of bij het aperitief, in plakjes gesneden.
Andouillette is dat lekker?
Het is dé specialiteit van Troyes. Als je weet wat er in mij opkomt durf ik niet zeggen dat het lekker is. Ik kan ook niet zeggen dat het slecht smaakt, want ik heb het in Troyes niet geproefd. Het lijkt me niet appetijtelijk op het eerste zicht, maar het zou misschien wel eens kunnen verrassen. Blijkbaar brengen ze dit vlees op smaak zodat het een heuse lekkernij is.
De ‘Andouillettes de Troyes’ zijn de beste omdat er alleen maar varken in zit. In andere streken zijn er worstmakers die er ook restanten van koeien in stoppen.
De vermaarde andouilette uit Troyes wordt al vermeld in documenten die dateren van 878.
Als je het AAAAA-label ziet dan heb je de beste Andouillette te pakken, zeggen ze hier. Deze worst van dikke darm en fijne plakjes varkensmaag kreeg het label AAAAA : Association amicale des Amateurs d’Andouilettes authentique (vriendenkring van Liefhebbers van Authentieke Andouillettes).
Omdat de Fransen dat een te lange naam vinden wordt die club doorgaans aangeduid als Les 5 A (de vijf A's). Het mooie van die vereniging is dat ze ziel en zaligheid stopt in een kwaliteitslabel voor andouillettes. Wie goede worstjes maakt, krijgt van de vijf A's een echt diploma.
Ik wist niets van die vijf A’ s en misschien had ik me beter eens aan de Andouilettes van Troyes gewaagd, maar ik vond het zonde van het geld (alsik het niet opat) en … die geur?!
Als jullie je ooit een keer aan andouillettes wagen, let dan op dat diploma.
Let op : Andouillettes de Troyes hoeven helemaal niet uit Troyes te komen. Er bestaat geen appellation controlée, zoals bij wijnen. In Troyes zitten alleen toevallig veel worstmakers en die hadden genoeg verstand van marketing om de naam van hun stad aan die van hun worstjes toe te voegen.
Door het gebrek aan appellation controlée is de worst niet langer plaatsgebonden. Hierdoor zijn er uitstekende andouilletes te vinden in Lyon, Tours, Orleans, Bretagne en Normandie
Dit restaurant is er heel bekend om, zijn blijkbaar beste andouillettes?!
Ik laat het over aan jullie om Andouilettes te proeven … ons bezoek aan Troyes zit erop.
Maak jouw eigen website met JouwWeb