Thorn en de ‘Kapel onder de Linden’

De Kapel van O.L.Vrouw van Loreto in Thorn

Als je in Thorn bent, raad men aan om een wandeling maken, eventjes buiten het centrum (1,5 km). De trekpleister is de Kapel onder de Linden.

Dit gebouw heeft van buiten gezien iets ongewoons in vergelijking met andere bedehuizen. De ramen en deuren doen niet meteen vermoeden dat het om hier om een kapel gaat. Dat komt omdat het oudste gedeelte werd gebouwd als een Loretokapel, als een kopie van het huisje van Nazareth dat zich in het Italiaanse Loreto bevindt.

 

Herinner jij je nog die ‘stiftdames’ uit het eerste deel van mijn 'Thornverhalen'?

Clara Elisabeth van Manderscheidt-Blankenheim, kanunnikes van het wereldlijk Stift Thorn, gaf in 1673 opdracht tot deze bouw. Een steen in de voorgevel herinnert nog aan dit feit.

Clara Elisabeth was veel ziek, ze werd de 'kranke freule' genoemd. Vanaf haar ziekbed had ze de belofte gedaan om 'Een kapel te bouwen aan de linden' en wel in de vorm van een huisje van Nazareth, waarnaar de Zaligmaker in zijn leven en na zijn dood genoemd is geworden en in welke kapel of huis het mysterie van de 'Boodschap van de Engel' heeft plaats gehad.

Het bouwwerk valt duidelijk uiteen in twee gedeelten, waarvan het westelijke hoger is dan het oostelijke. Beide worden gemarkeerd door een torentje, een zogenaamde dakruiter. De kapel werd tijdens de Franse overheersing enige jaren gesloten. Ze werd in 1801 opnieuw voor de katholieke eredienst in gebruik werd genomen. De toeloop van de gelovigen groeide zo snel dat de Kanunnik besloot de kapel uit te breiden. Zo ontstond het achterste en hoogste gedeelte van de kapel.

Vanaf haar stichting heeft de kapel steeds veel Maria-vereerders getrokken. Ook nu neemt O.L.Vrouw van Loreto onder de  Linden te Thorn in het hart van de Thorner inwoners en ook van velen daarbuiten nog steeds een bijzondere plaats in.

Als je als toevallige bezoeker of toerist binnenkomt, verbaast men zich over zoveel moois in een landelijke omgeving. Velen vinden er de rust, de stilte en de sfeer op hun spirituele zoektocht. Mensen van alle leeftijden komen er bidden. Uit de vele intenties en dankwoorden, opgetekend in een boek dat in de hal van de kapel ligt, blijkt dat Maria nog steeds een inspirerend voorbeeld is van Godsvertrouwen.

Er worden nog steeds processies gehouden vanuit de omliggende dorpen naar deze bijzondere kapel met een prachtig barok interieur. Wij zijn er ook even stil geworden en hebben een kaarsje laten branden. In een nis van zwaar stucwerk uit 1674 prijkt het Mariabeeld.

 

Bijzonder rijk zijn ook de stuc-decoraties en schilderingen in het pseudogewelf van de kapel.

Verder zien we zes medaillons van circa 1 meter doorsnede, met warmkleurige voorstellingen van mirakelen, die op voorspraak van O.L.Vrouw van Loreto zouden gebeurd zijn.

De processiekaarsen aan de linker- en rechterzijde van de kapel zijn door de parochies uit de omgeving aangeboden bij gelegenheid van hun processies naar de Kapel onder de Linden.

 

Dit gebouw is een plek

waar mensen

al meer dan drie eeuwen komen

om 'genezing en troost te vinden'.

Het is vervuld van de gebeden,

de vreugde van het verdriet van

vele generaties

 

Misschien loop jij ooit ook even binnen

voor een moment van bezinning en rust?

 

De stilte

Min de stilte in uw wezen,

zoek de stilte die bezielt.

Zij die alle stilte vrezen

hebben nooit hun hart gelezen,

hebben nooit geknield”

 

  G.S. Adama van Scheltema

 

Weer heel

Ik heb het leven niet bespied

niet tegen het licht gehouden

Ik danste wat en zong een lied

en als ik mijn handen vouwde

werd wat gebroken was weer heel

en kon ik weer liedjes schrijven

ik bad dan : Heer, ik weet niet veel

maar laat ’t altijd zo blijven.

 

  Toon Hermans

 

En wie de kapel per fiets wil bezoeken, neem èèn van de fietsroutes