Andalusië: de stad Granada
Aan de voet van de Sierra Nevada, op een hoogte van 700m, ligt de stad Granada, vroeger een Moors koninkrijk met een koninklijk paleis, nl. het sprookjesachtige Alhambra.
"Geef hem een aalmoes, vrouw, want niets is zo triest als blind zijn in Granada". Dit populaire gezegde is te lezen op een muur in het Alhambra.
Het Alhambra is een van de zeven wereldwonderen dat sinds 1984 is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Wie Granada bezoekt, kan er niet naast kijken. Er is overal een Arabische invloed te merken. Dit komt omdat het de laatste stad was, die door de Reyes Católicos - in 1492 - op de moslims werd heroverd.
Kort stukje geschiedenis
Van de vroegste geschiedenis van Granada is bekend dat al in de 8ste eeuw voor Christus, Iberische volkeren in nederzettingen leefden. In de 2de eeuw voor Christus namen de Romeinen het gebied in. De stad ging echter pas een belangrijke rol spelen na de komst van de Moren.
Tot 711 behoorde de streek aan de Visigoten. Na een aanval, in 713, kregen de Moren het in handen. Granada maakte deel uit van het Kalifaat van Córdoba.
De oorlog tussen de Moren en de christenen, die in Noord-Spanje begon, bereikte Andalusië met een belangrijke christelijke overwinning in 1212.
De gigantische slag van Las Navas de Tolosa in 1212
Er volgde een reeks van oorlogen om de macht over de streek tot sultan Alhamar er in 1232 in slaagde om van Granada een koninkrijk te maken. Uit die periode stamt het Alhambra.
Na meer dan 800 jaar Arabische heerschappij is de val van het Moorse Rijk in 1492 een belangrijke historische gebeurtenis in de geschiedenis van Granada. Heel veel moslims en joden werden tot bekering gedwongen of verbannen
foto: intrede van de zegevierende Katholieke Koningen
Granada kwam in handen van Ferdinand van Aragón en Isabella van Castilië, de 'Katholieke koningen' (Los Reyes Cathólicos).
Moskeeën werden vervangen door kerken en de Spaanse taal deed haar intrede.
Los Reyes Católicos
Veel van de kathedralen, kerken, kloosters en abdijen in Granada dateren uit de 17de eeuw, omdat toen heel wat rijke Amerikaanse immigranten een deel van hun rijkdom aan het Spaanse koningshuis moesten afstaan. Bezittingen van de nog aanwezige moslims werden in beslag genomen.
Sindsdien heeft enkel nog de Spaanse burgeroorlog in 1936 voor opschudding in de stad gezorgd. Heel wat onschuldige republikeinen werden vermoord door de aanhangers van dictator Franco, o.a. de bekende schrijver Federico García Lorca.
Foto's van Franco (links) - Federico García Lorca (rechts)
Granada is na Sevilla, Malaga en Cordoba de 4de stad van Andalusië. Het is een studentenstad. De Universidad de Granada, opgericht in 1531, is een van de meest prestigieuze universiteiten van het land. Maar ook de vele privétalenscholen trekken heel wat buitenlandse studenten aan.
Het is een rustige, welvarende stad en vaak hoort men dat het de prettigste en vriendelijkste stad van Andalusië is. Op toeristisch vlak is de stad een aantrekkingspool met een sterke internationale uitstraling.
Dé grote trekpleister van de stad is natuurlijk het Alhambra, het middeleeuwse Moorse fort, strategisch gelegen op de Alhambra heuvel. Voor de meeste mensen is dát de belangrijkste reden om Granada te bezoeken het Alhambra. En terecht: het is een werkelijk schitterend complex. Maar Granada heeft meer te bieden …
Ons hotel ligt vlakbij de Catedral en de Barrio realejo. Wij maken een verkenningstocht door de stad, wandelen tot aan de Plaza Nueva en informeren waar we morgen moeten zijn om de heuvel te beklimmen voor het Alhambra en Generalife. Doen we dit te voet? Met een bus?
Het is snikheet, ook hier hangen de doeken over de straten
Na deze korte kennismaking met Granada, gaan we naar het hotel voor een verfrissende douche. En we maken ons klaar voor het avondmaal. We hoeven ons helemaal niet te haasten, want de Spaanse eetgewoontes zijn anders … vóór 21u is er nog bijna geen volk in de restaurants. We kiezen een gezellig plaatsje uit en laten het ons smaken.
Morgen wacht ons een boeiende dag.
De informatie over geschiedenis komt een deel uit:
Maak jouw eigen website met JouwWeb