Dinant en de Citadel
Dinant lag altijd al op een strategisch belangrijke plaats. Het is dus niet verbazingwekkend dat hier al in het midden van de 11e eeuw een burcht werd gebouwd. Op de plaats waar de huidige citadel staat, werd in het jaar 1051 een versterkte vesting gebouwd, door de Prins-bisschop van Luik. In 1466 werden de stad en burcht door de troepen van Karel de Stoute verwoest. De bisschop van Luik liet deze in 1523 herbouwen. In 1675 werd Dinant door de troepen van Lodewijk XIV veroverd. De stad werd door de Fransen bezet tot 1698. Tijdens die periode werd het kasteel aangepast volgens de plannen van niemand minder dan Vauban. Bij hun vertrek in 1698 ontmantelden ze wel eerst alle versterkingen.
De huidige vorm van de citadel dateert uit de tijd van de Hollandse bezetting (1818-1821). Dit resultaat van grote 19de eeuwse werken uitgevoerd onder het Hollandse bewind door ingenieur-kapitein E. Bergsma. Het fort heeft de vorm van een onregelmatige vijfhoek waarvan de verschillende vleugels die elk verscheidene kazematten bevatten, op het bovenste deel van het fort een lange centrale binnenplaats omsluiten.
Langs de zuidelijke kant van de collegiale kerk bevinden zich de trappen die naar de citadel leiden. De 408 treden dateren uit 1577. Bezoekers kunnen zich ook met de kabelbaan uit 1956 (vernieuwd in 1997) naar boven laten brengen om het verbazingwekkende panorama over de stad Dinant te aanschouwen en/of de citadel de bezoeken.
(trappen => waar het rode kruisje staat) - kabelbaan op foto hieronder
Een derde mogelijkheid is met de auto naar boven rijden. Dit moet via een weg aan de achterkant van de rots naar het plateau. Daar is een grote én gratis parking die plaats biedt aan 150 voertuigen.
Wij zijn boven en gaan de citadel bezoeken. We dompelen ons in meer dan 9 eeuwen geschiedenis.
De citadel steekt trots uit boven de stad Dinant en de Maasvallei. We hebben vanaf de ringmuur (100 meter boven de stad) een mooi panoramisch uitzicht op de stad, met de boven alles uitstekende kerk en de Maas die aan haar voeten ligt.
We bezoeken de citadel en krijgen een overzicht van de belangrijkste aspecten van de geschiedenis.
Er is een museum in gevestigd. Behalve het wapenmuseum komen we langs het parcours met voorwerpen en didactische borden die vertellen over het roemrijke verleden van Dinant.
We wandelen door vertrekken met reconstructies (soms met geluid) heen, diorama’s en verschillende objecten.
Tussen 1815 - 1830 stond het huidige België onder Hollands bewind. De Hollanders maakten onmiddellijk werk van de verdediging van hun nieuwe zuidelijke landsgrenzen en de bouw van de huidige citadel pastte in deze plannen. Het fort werd tussen 1818 en 1821 gebouwd volgens het natuurlijke verloop van de uitstekende rots, waardoor het een vorm van een hoefijzer heeft. Het bestaat uit verschillende overdekte galerijen met schietgaten van waaruit kanonnen de vallei van de Maas onder vuur konden nemen. Eén van de galerijen had kanonnen die vast gericht stonden op de brug, waardoor ze die konden beschieten van zodra het nodig was.
De citadel kon bij een aanval echter een dodelijke val worden voor zijn verdedigers want de enige ontsnappingsroute richting de stad was langs een trap die onder direct vuur van de vijand lag.
Naast de kanonnen en versterkingen is er het volgende te zien: het cachot (de gevangenis van de kazerne), een guillotine en een vadermoordtafel (waarop de hand waarmee een vadermoord werd gepleegd werd afgehakt voordat de dader onder de guillotine terecht kwam), de Hollandse smederij, de keuken, de bakkerij, een slaapzaal, een wapenmuseum en opstellingen over de geschiedenis van het fort zelf.
De Hollandse slaapzaal
De Hollandse Smederij
De Hollandse keuken
De Hollandse bakkerij
Bij de onafhankelijkheid van België (1830), werd de citadel overgenomen door het Belgisch leger maar lang heeft het niet gediend als legerbasis. Omdat het concept van het fort voorbijgestreefd was, werd het in 1878 verkocht aan particulieren, die het openstelden voor het publiek. Tijdens de twee wereldoorlogen werd de citadel bezet door de Duitse troepen. In augustus 1914 vonden er in en rond de Citadel van Dinant hevige gevechten plaats tussen Franse en Duitse soldaten. Een eeuw later biedt de Citadel aan de toeschouwers de kans om dit sleutelmoment uit onze geschiedenis te herbeleven. Het grandioze en aangrijpende decor van de Citadel plaatst de bezoeker 100 jaar na de feiten te midden van de strijd zelf.
Er werden o.a. een aantal ruimtes ingericht als loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog.
We staan weer beneden, aan de brug van de stad. In Dinant is de uitvinder van de Saxofoon geboren nl. Adolphe Sax. De stad zorgt ervoor dat je na een bezoek aan de stad dit nooit meer zal vergeten. Zo staan er op de Charles de Gaulle-brug aan beide zijden een rij felgekleurde saxofoons.
Adolphe Sax, hier geboren op 6 november 1814, heeft er de eerste jaren van leven doorgebracht. Het grootste deel van zijn leven bracht hij echter in Parijs door waar hij in 1894 stierf.
In de Rue d’Adolphe Sax wordt Adolphe Sax herdacht met een bronzen standbeeld zittend op een bankje voor het Huis van de Sax. In dit Huis van de Sax kan men een interactieve manier kennis maken met de saxofoon. Zo kan men er naar de verschillende soorten saxofoons beluisteren en kan men er aan aantal muziekstromingen beluisteren waar de saxofoon een belangrijke rol inspeelt.
In volgend deel gaan we naar West-Vlaanderen
Maak jouw eigen website met JouwWeb