Troyes, mooie stad (deel 3)

Troyes heeft heel wat te bieden, dat zagen we in vorige twee delen.

Er zijn mooie gebouwen, kerken en musea. Je kunt er goed winkelen en in het parkje met fonteinen kun je fijn zitten en genieten. Er zijn veel restaurantjes, leuke terrassen en ’s avonds als het donker is, wordt het stadje ook nog mooi verlicht.

 

We zijn aangekomen bij de kathedraal.

Kathedraal Saint-Pierre en Saint-Paul

De kathedraal St.-Pierre en St.-Paul werd gebouwd vanaf 1208 en is een mooi voorbeeld van de gotische kunst van de Champagnestreek. De kunstige gevel heeft een schitterend laatgotisch roosvenster en drie rijkelijk bewerkte portalen.

Opvallend is dat die kathedraal maar één toren heeft (66m hoog) , waarschijnlijk door geldgebrek kwam de tweede toren er niet. Een gedenkplaat aan de voet van de toren herinnert eraan dat Jeanne d’Arc op 40 juli 1429 in Troyes verbleef.

 

Het is jammer dat we geen foto’s kunnen nemen van de buitenkant (er zijn restauratiewerken bezig en de kerk staat in de steigers)

Deze kathedraal uit de 13de – 17de eeuw heeft opvallende afmetingen, een prachtig schip en een uitbundige decoratie.

Als we binnenkomen zijn we overweldigd door de immense afmetingen (hoogte 28,5 meter – lengte 114 meter).

Als we binnenkomen zijn we overweldigd door de immense afmetingen (hoogte 28,5 meter – lengte 114 meter).

Een ander opvallend element zijn de talrijke prachtige brandglasramen, zo’n 1500 m². Dan is er nog het roosvenster met een diameter van maar liefst 10 meter.

Musée d’Art Moderne

In 1976 schonken twee plaatselijke industriëlen, Pierre en Denise Lévy, de 2000 kunstwerken die zij sinds 1939 hadden verzameld aan de Franse Staat. Het stadsbestuur van Troyes bracht de collectie onder in het voormalig bisschoppelijk paleis.

Het paleis ligt om een binnenhof bij de kathedraal en bestaat uit een renaissancegebouw van natuur-en baksteen in een stijl die kenmerkend is voor de Champagne, en uit een 17de eeuwse vleugel met het wapen van de bisschop die het liet bouwen.

Dit is het topmuseum in Troyes. De collectie van meer dan 2000 kunstwerken uit de periode eind 19de eeuw tot 1960 bevat o.a. 288 schilderijen uit de late 19de , begin 20ste eeuw  / 1277 tekeningen / 104 beeldhouwwerken, glaswerk + Afrikaanse en Oceanische kunst.  Een paar bekende namen van wie er werken zijn tentoongesteld: Degas, Matisse en Picasso.

Wij hebben onvoldoende tijd om het museum te bezoeken. Hopelijk komen we hier nog terug!

foto's van het museum zijn genomen via google.

We keren terug, richting oude stadscentrum en komen ‘nogmaals’ voorbij een kerk. Als ik je zeg dat Troyes la ville aux 10 églises genoemd wordt … dan kan je begrijpen dat ik niet van elk kerkgebouw een fotoreportage + uitleg kan geven.

 

Ben je geïnteresseerd in de tien kerken, kijk en lees : Troye, la ville aux 10 églises.

De kerk die wij nu passeren is de Église Saint-Jean. Deze kerk ligt midden de commerciële zone. De geschiedenis van deze kerk gaat terug tot de 9de eeuw maar het merendeel van wat je te zien krijgt is van de 16de eeuw. Dit gebouw was in de 15de eeuw de locatie van een koninklijk huwelijk  (Catherina van Frankrijk met Hendrik V van Engeland). Ook hier zijn heel mooie glas-in-loodramen te zien.

We komen op een kruispunt met de winkelstraat Rue Emile Zola.

We zien een vakwerkhuis en daarnaast een herenhuis met een redelijk lange gevel.

Het is Maison de l’Outil et de la Pensée ouvrière

 

We kunnen tijdens de openingsuren vrij rondlopen op de binnenplaats.

 

Het originele museum voor gereedschap en het gedachtegoed van de arbeider is te vinden in het gerestaureerde Hôtel de Mauroy. Dit groot herenhuis van de 16de eeuw heeft toebehoord aan Jean de Mauroy.

Een wandeling door het museum voert de bezoeker langs zowat 10.000 werktuigen uit de 17de en 18de eeuw. Ze werden onderverdeeld per categorie (bijlen, voorlopers, passers, aambeelden) of per ambacht ( wagenmaker, mandenmaker, timmerman, hoefsmid, dakwerker ..). De bewerking van hout, metaal, leder en steen komen ruimschoots aan bod. In een grote zaal zijn meesterstukken van gildelieden tentoongesteld : kapconstructies van kerken, trappen en deuren ..

De bibliotheek naast het museum is gewijd aan de literatuur over de arbeidsklasse en bevat 35.000 technische werken, encyclopedieën en geschiedenisboeken.

Wij betreden alleen maar de binnenkoer, voor het museum is er geen tijd meer.

Wil je meer zien kijk dan : http://www.maison-de-l-outil.com

 

het bureau van toerisme

 

Er zijn nog veel mooie plekjes en bezienswaardigheden in Troyes, maar hiervoor zullen we nog eens moeten terugkeren naar dit gezellige stadje (liefst zonder regen dan)

foto van de synagoge in Troyes

 

En wil je alvast een ideetje van wat er nog meer te zien is :

  • de vele (niet besproken) kerken
  • Hôtel de Vauluisant en de musea (Musée d’Art troyen en Musée de la Bonneterie) Place Jean Jaurès
  • Het Musée di Marco met zo’n 4000 cartoons tentoongesteld van de bekende Franse cartoonist Angelo di Marco
  • Musée Saint-Loup met drie afdelingen: een museum voor Schone Kunsten, een Natuurhistorisch museum en een museum voor archeologie.

En dan is er uiteraard nog het shoppingsplezier en de specialiteit uit de keuken van Troyes