De heuvel van Praag : 'Petřín'
Een van de mooiste uitkijkpunten van Praag is de 318 meter hoge Petřín heuvel ten westen van de kleine zijde (Mala Strana).
Bovenop deze gigantische heuvel bevindt zich het grootste park van Praag, het ‘Petřín Park’.
Deze streek was vroeger één groot woud. De - in de 12de eeuw aangelegde wijngaarden langs de zuidkant - werden tegen de 19de eeuw vervangen door tuinen en boomgaarden. Aan de voet van de heuvel staan nog steeds veel fruitbomen.
De sportievelingen kunnen wandelend of lopend de berg op. Maar wij verkiezen de leuke en minder vermoeiende manier om boven te komen. Vanaf 'Ujezd' én met het Petřín-kabelspoor zijn er slechts 2 haltes en we staan boven op de berg.
vanuit het treintje - op weg naar boven
Dit kabelbaantje werd gebouwd om bezoekers van de Wereldtentoonstelling in 1891 naar de top van de heuvel te brengen. Hij werd aanvankelijk aangedreven door waterkracht. De treintjes waren voorzien van een watertank, die boven werden gevuld en beneden weer werden geledigd. Op die wijze werden de treintjes die naar boven gingen enkel en alleen aangedreven door het gewicht van de treintjes die naar beneden gingen.
Sinds 1930 is het kabelbaantje elektrisch. Vanaf 1985 rijden er weer treintjes maar nu op een modernere manier. Op het traject zijn de gewone tram- of metrokaartjes geldig.
Er zijn twee trams op deze kabelbaan. Halfweg de kabelbaan wachten de trams op elkaar zodat de tram die van boven komt verder naar beneden kan en de tram die van beneden komt naar boven kan.
We zijn op de eindbestemming : het station ‘Petřín’
Deze heuvel herbergt het grootste groene gebied van de stad. Het is hier prettig wandelen en uitkijken over de stad. Het park op de Petřín bestaat uit met elkaar verbonden tuinen. Bij mooi weer hangt er een hele relaxte sfeer in het park, mensen komen er om de rozentuinen te bewonderen, te picknicken of om gewoon even een wandeling te maken.
Absolute aanrader om dit prachtige park te bezoeken als je even genoeg hebt van de drukte van de stad
Het meest opvallende bouwwerk in het Petřínpark is de Petřín-toren. Deze namaak-Eifeltoren’ werd voor de Wereldtentoonstelling in 1891 gebouwd.
De achthoekige uitkijktoren is 60 meter hoog (1/4 van zijn Parijse voorbeeld). Om het uitzichtpunt te bereiken moet je 299 treden op de wenteltrap bestijgen (er is ook een lift). Vanaf de ‘mini-eifeltoren’ Petřín lijkt Praag nog indrukwekkender te zijn. Bij helder weer is zelfs de hoogste berg van Bohemen, de Sněžka in het Krkonoš-gebergte (Reuzengebergte), zichtbaar.
Zicht op Praag vanaf de Petřín-toren.
De Spiegeldoolhof
Naast de Petřín-toren is er een spiegeldoolhof (leuk voor kinderen).
St. Laurentiuskerk
Volgens de overlevering is deze kerk in de 10de eeuw op de plaats van een heidense schrijn gesticht door de vrome prins Boleslav II en St. Adalbertus. Het plafond van de sacristie is beschilderd met een fresco dat deze legende uitbeeldt. De schildering dateert uit de 18de eeuw, toen het kleine romaanse bouwwerk in een veel groter barok gebouw opging. Deze kerk is herkenbaar aan de verlichte koepel en de twee torens met uivormige koepel.
De Hongermuur
.De ‘Hladová zed’ (Hongermuur) op de helling maakt deel uit van de vestingwerken die werden aangelegd door Karel IV. (1360 – 1362). Volgens de legende werd dit project gestart als werkverschaffing voor de hongerige armen. Van de totale muur is 1200 meter bewaard gebleven, compleet met kantelen en aan de binnenkant een plateau vanwaar schutters konden aanleggen.
Nabij de muur is het Štefánikova hvězdárna (stefanik observatorium). Overdag kan je hier de zon bekijken, ’s avonds (afhankelijk van het weer) zijn de telescopen op maan en planeten gericht.
Wij hebben onvoldoende tijd om het 900 jaar oude Strahov Klooster te bezoeken. Dit klooster beschikt nog over een indrukwekkende bibliotheek met geschriften uit de 9e en 10e eeuw. Deze is als nationaal monument van de literatuur toegankelijk en men vindt hier dan ook een collectie van meer dan 200.000 boeken. Een bijzonder stuk is het oudste gastenboek van Praag met onder meer de handtekeningen van Lord Nelson en Lady Hamilton. Schitterende fresco's op de halfronde plafonds en barokke boekenkasten zorgen voor een heel bijzondere sfeer in de bibliotheek.
Mozartmuseum (Villa Bertramka)
Bij het terugkeren naar beneden maken we nog een wandeling langs de wijk Smíchov. We willen nog het beroemde ‘Betramka’, een voorstad-residentie uit de 17de eeuw, zien. Halfweg de 18de eeuw werd de villa verbouwd. Hier verbleef Mozart als gast. Hij woonde er bij de familie Dušek – de pianist Fr. X. Dušek en zijn gade Josefina.
Mozart schreef hier enkele van zijn composities. Voor de operadiva Josefine Dušek , schreef hij de onvergetelijke aria ‘to li lascio, cara, addio’ – ‘Ik verlaat je, liefste, vaarwel’.
Hier kan je luisteren naar die mooie muziek: http://www.youtube.com/watch?v=JELP3g2xXqw
Nu bevindt zich in Betramka het museum van W.A. Mozart en het echtpaar Dušek en in het gebouw en de aanliggende tuin worden concerten georganiseerd.
Het is onze voorlaatste dag in Praag en we maken nog een wandeling langs de Moldau …
Maak jouw eigen website met JouwWeb