Ontdek Fougéres

Bretagne heeft veel mooie plekjes. Men vindt ze niet alleen aan de kust maar in het binnenland, het groene Bretagne. Op slechts enkele kilometers van de stranden verwijderd liggen de rustige dorpen met hun kerkjes in de omheinde parochies. In het hart van Bretagne liggen ongeveer 4000 kastelen, herenhuizen en schitterende landhuizen ‘verscholen’. Ter verdediging van de landsgrens van het hertogdom Bretagne werden ook grote burchten gebouwd, zoals die van Fougéres.

Fougéres is altijd van groot strategisch belang geweest. Het is een stad die in haar duizendjarige bestaan verschillende ingrijpende perioden heeft gehad. De directe landelijke omgeving openbaart de stille getuigen uit het verre verleden: megalieten (zwerfkeien) in het aangrenzende bos en een kruising van Romeinse wegen in de kronkelende vallei van de Nançon rivier. Als inzet van onophoudelijke gevechten gedurende drie eeuwen, werd het kasteel, spoedig uitgebreid met stadsmuren, het symbool van de baronie.

Het einde van de Honderdjarige oorlog (1337-1453), de ontwikkeling van afweergeschut en later het verlies van de Bretonse onafhankelijkheid (1532) maakte een einde aan de militaire rol van de stad Fougéres. Ondanks opmerkelijke bedrijvigheid van de ambachtslieden leek Fougéres in slaap te zijn gevallen achter zijn vestingsmuren. Het zou twee eeuwen duren alvorens er een nieuwe opleving komt. Vanaf 1775 waaiden er nieuwe filosofische ideeën door Frankrijk. De Revolutie, de ‘Chouannerie’, de Bretonse samenzwering en het Koninkrijk zetten de stad opnieuw in de schijnwerpers. Romantische ruïnes, grote hartstochten, Fougéres prikkelde de verbeelding van de Franse literatuur: Chateaubriand, Balzac en Hugo. Allen kwamen ze naar Fougéres op zoek naar inspiratie en betovering.

 

Wij logeren in dit stadje met 1000 jaar geschiedenis. Fougéres bestaat uit drie delen: het middeleeuwse stadsdeel (in de vallei), het hoger gelegen stadsdeel (de bovenstad uit de 13de eeuw, op een helling aan de oever van de rivier) en het moderne industriegedeelte. En de rivier, de Nançon, kronkelt zich in een slangenbocht door dit alles heen.

We maken de wandeling van de bovenstad naar het middeleeuwse stadsdeel. Onderweg genieten we van mooie parken, bloemen, de rivier en een zicht op het kasteel.

In de Rue de Tanneurs (Looiersstaart) zien we 17de eeuwse vakwerkhuizen die herinneringen oproepen aan een van de oudste ambachten van Fougéres (leerlooiers en lakenwevers). De rivier Nançon leverde water, dat aangedreven werd door de watermolens.

Op de Place du Marchix werd in de middeleeuwen markt gehouden. De stad was het centrum van de omliggende veehouderij. In de typische vakwerkhuizen kunnen toeristen terecht voor een hapje of drankje en allerlei snuisterijen in de souvenirswinkeltjes.

Wij zitten dichtbij de ingang van het kasteel en genieten; ik van een Bretoense cider en Rik van een Belgisch biertje

Dé trekpleister van Fougéres is het imposante middeleeuws kasteel, een van de meest indrukwekkende feodale vestingen van Europa.

We gaan binnen in één van de meest indruk makende versterkingen rond een burcht in Europa. Het kasteel viel vaak in handen van verschillende bezetters en omdat er tussen de 12de en 15de eeuw aan gebouwd werd, zien we een vermenging van ronde en vierkante torens. De imposante stadsmuren met uitgekraagde gaanderij (machicoullis), verbinden de torens. 

 

De audiogids vertelt over muren van 30 meter hoog en 7 m dik, werpgangen en kanonsgaten. Het bezoek aan de binnenkant geeft een idee van de macht die deze burcht had.

Er zijn drie niveaus, hierdoor was het voor de aanvaller niet zo gemakkelijk. Hij moest langs veel obstakels en belegeringen om zijn doel te bereiken. Vanaf 1488 was de burcht niet interessant meer en bleef verlaten staan. In 1892 kocht de stad Fougéres het kasteel.

Ga met ons mee naar binnen ….

Er is toch nog wat kleur en leven tussen al die stenen

Een bloem boven op de dikke vestingmuur

Wij genieten nog van een groepje muzikanten die de toeristen verwennen met Bretoense muziek.

En zoeken een plekje om de honger te stillen ....

In volgend deel gaan we verder wandelen in Fougéres