Tielt, we feesten en genieten
In vorig deel maakten jullie kennis met ‘Tielt’, maar ik heb nog belangrijke weetjes over dat kleine stadje in West-Vlaanderen.
De naam 'Tielt' klinkt niet zo bekend als de grootsteden zoals Brugge, Gent, Kortrijk ... maar ik kan getuigen : “Het is er goed wonen!”
We hebben in vorig deel gewandeld door het stadscentrum, gefietst in en rond Tielt en de plezante plekjes ontdekt. We gaan nu verder op tocht ….
Stedelijke sportdienst
In de stad Tielt kan u terecht voor een ruim sportaanbod. De Stedelijke Sportdienst beschikt over tal van accommodaties en heel wat mogelijkheden om allerlei sport te beoefenen. Er zijn sportactiviteiten tijdens het schooljaar, maar ook in de schoolvakanties, vrije tijd en weekends.
Je kan aansluiten bij heel wat sportclubs : turnen, atletiek, badminton, ballet, moderne dans, basketbal, dansen, duiken, dansen, fitness, judo, tafeltennis, padel, voetbal, volleybal, zwemmen, wandelen, waterpolo en ook schaken.
In de sportacademie krijg je de kans om allerlei bekende en minder bekende sporten te beoefenen : floorball, baseball, kinball, tafeltennis, tennis, circus ... echt te veel om op te noemen.
Door dit grote aanbod leer je heel veel en kom je al snel te weten waar je goed in bent. Bovendien heb je een flinke basis sport op zak!
De stad Tielt werd, samen met 37 andere West- Vlaamse gemeenten, door Bloso uitgeroepen tot Sportelgemeente. Tielt ontving deze titel op een provinciale huldiging op donderdag 20 september 2012 te Brugge. Een en ander is het gevolg van de Vlaamse sensibiliseringscampagne 'Sportelen,beweeg zoals je bent'. Die campagne liep in 2012 en heel wat gemeenten deden bijzondere inspanningen rond de promotie van sport voor 50-plussers.
TAC Rally - (TAC = Tieltse AutomobielClub)
Elk jaar (eind maart, begin april) is Tielt, met zijn deelgemeenten in de ban van de jaarlijkse TAC Rally.
De TAC Rally wordt ten onrechte wel eens als een "kleine" wedstrijd beschouwd. Hoogmoed komt voor de val. Dat hebben heel wat piloten die voor de eerste keer deze wedstrijd reden achteraf moeten bekennen. De klassementsproeven zijn immers uitermate verraderlijk. De smalle hobbelige baantjes hebben een erg gladde asfaltlaag, zelfs bij droog weer. Wanneer het regent is het helemaal uitkijken voor de diepe grachten langs de weg die het minste foutje afstraffen.
De jump van Schuiferskapelle, de snelle waaiers van ‘De Ondank’ en ‘De Oosthoek’, maar vooral het spectaculaire slot rond de pittoreske molen van De Poelberg zijn de klassiekers van deze TAC Rally.
Het servicepark en het hoofdkwartier van de rally vindt al jaren onderdak in de Europahallen, in het centrum van de stad.
Het servicepark en het hoofdkwartier van de rally vindt al jaren onderdak in de Europahallen, in het centrum van de stad.
Hoe blijft men op de hoogte van wat er plaats heeft in Tielt.
Elke inwoner van Tielt en deelgemeenten krijgt maandelijks het veel gelezen stadmagazine 'OP DE HOOGTE' in de brievenbus. Het blad informeert de inwoners over het reilen en zeilen in hun stad. Er zijn berichten over gemeenteraadsbeslissingen, openbare werken en realisaties van het gemeentebestuur. Ook huwelijken, geboortes, jubilea en overlijdens worden in dit magazine niet vergeten. Daarnaast krijgt het sport-, milieu- en jeugdnieuws uit Tielt een flinke portie aandacht.
De ‘UIT-agenda’ biedt een overzicht van de activiteiten die voor het brede publiek toegankelijk zijn en in Tielt plaatsvinden.
Nieuwjaar in Tielt
Op 1 januari wordt voor het stadsbestuur en enkele prominenten een receptie gegeven in het stadhuis. Daaropvolgend laat de harmonie de mooiste klanken over de stad galmen en alle Tieltenaren worden verwacht op de markt voor 'de nieuwjaarsreceptie' en iedereen krijgt er gratis drank. Er worden zelfs bussen ingelegd om de inwoners deelgemeenten naar het centrum te brengen. Zo kan iedereen mee feesten en hoeven zich geen zorgen te maken voor alcoholcontroles op de terugweg.
Feesten in Tielt
Tielt, Europastad!
'Tielt Europastad' is een klinkende naam die een brug slaat tussen geschiedenis en toekomst. Reeds meer dan vijftig jaar kent Tielt een bloeiende band met zustersteden of een partnerstad en wist zich steeds in- en aan te passen aan een veranderend Europa. In Tielt kan je het verhaal van de 'burgers' van Europa ontdekken. Een verhaal dat tot op de dag van vandaag de stad kleurt en vorm geeft. En daar zijn we maar wat fier op!
Voor het begin van het verhaal moeten we een sprong maken naar 1959, toen Tielt verbroederde met Brignoles in Frankrijk, Bruneck/Brunico in Italië en Gross-Gerau in Duitsland. Een comité van geëngageerde burgers stichtten het 'Europacomité' en wensten duurzame Europese contacten uit te bouwen in de naoorlogse periode. Op die manier wilden zij hun steentje bijdragen aan het Europa van de burgers. Vol enthousiasme overtuigde het comité het stadsbestuur om te participeren.
Het eerste groot initiatief waren de 'Eerste Europafeesten' van 1959. Contacten tussen individuele burgers, georganiseerde busreizen, gastgezinnen, uitwisselingen van verenigingen, sport- en jeugdkampen, Europafeesten, burgemeestersconferenties, internationale tentoonstellingen... het is een greep uit de rijke geschiedenis van de jumelage. In 1998 werden de bestaande informele contacten met Szamotuly in Polen geofficialiseerd. Szamotuly werd een vijfde ringpartnerstad.
Dat er kan gefeest worden in Tielt is een feit!
Elk jaar, het eerste weekend van juli, maakt Tielt zich op voor de zoveelste editie van de ‘Tieltse Feesten’ (oorspronkelijk Europafeesten genaamd). Het centrum wordt dan drie dagen lang ingepalmd door muziek, traditie en cultuur .. ‘the place to be’.
‘Er is altijd iets te doen onder de hallentoren!’
Tielt pakt elk jaar uit met een goed gevuld zomerprogramma! Heb je zin in een zomer vol bruisende activiteiten, gezellige terrasjes, zomerse avonden, wervelende optredens ..? Kom dan naar Tielt en geniet mee. Je beleeft er een authentieke sfeer namelijk drie dagen gratis plezier en animatie voor jong en oud.
Op vrijdagvoormiddag, om 10 uur, wordt het startschot gegeven : de winkelstraten worden omgetoverd tot een sfeervolle braderie. Een goedgevuld animatieprogramma zorgt ervoor dat jong en oud zijn gading vindt. Je kan bv. genieten van gratis marktoptredens, verzorgd door een vedetten – een show voor de allerkleinsten – straattheateracts - een publiciteitsstoet - om de 4 jaar een grote paradestoet ...
Het is een weekend proeven en genieten van een rijke schotel vol verrassende ingrediënten. Het vinden van een plaatsje op één van de vele terrasjes is geen sinecure tijdens dit weekend. Er is ook een delegatie van de zustersteden aanwezig om mee te genieten van de Tieltse sfeer.
Op de derde dag van de feesten, nl op zondag, wordt een beiaardconcert verzorgd in de 13de eeuwse Hallentoren waarvan de sierlijke campanile (klokkentoren) sinds 1773 de enige nog volledige 18de eeuwse Duméry-beiaard herbergt. Daarna kan je aan het stadhuis genieten van een aperitiefconcert.
Een muzikaal vuurwerk is de afsluiter van drie dagen feest!
En buiten die Europafeesten zijn er tijdens de maanden juli en augustus nog heel wat activiteiten zoals :
* Aperitiefconcerten in het stadspark. Laat je, met een aperitiefje in de hand, meevoeren door de zomerse klanken van Tieltse muziekverenigingen.
* Kindernamiddagen met workshops, knutselen, springkasteel, ballenbad en zelfs meezingen met een beiaardconcert met kinderliedjes.
* Muziek op de markt waar heel wat bekende namen op het podium stonden. Het is een belevenis om zoveel Tieltenaren te zien genieten en meezingen uit volle borst met de live muziek.
* Melkrock, een festival dat reeds 15 jaar lang een gevarieerd programma biedt aan gezinnen, jongeren en pure muziekliefhebbers. Info : http://www.melkrock.be
* Film op het plein . Wie wil niet genieten van een openluchtfilm op groot scherm. En wat is romantischer dan in openlucht, met een drankje en een hapje naar een mooie film te kijken? Ontspanning, ontmoeting en genieten staan centraal.
* Dit jaar was er ‘Cuesta 12’ , actuele kunst in Tielt. Het was de 3de editie en acht veelbelovende talenten met een jong oeuvre lieten hun creatie zien. De kunstwerken bevinden zich op verschillende plaatsen in het stadscentrum sculptuur, performance, video of installatie .. wat maakt ene kunstwerk een kunstwerk? Kan het opgaan in zijn omgeving, of mag het soms ook weerbarstig zijn en commentaar leveren op de stad en zijn bewoners? Een boeiende vraagstelling met acht eigenzinnige antwoorden.
Tieltse gastronomie
Tielt kan niet alleen feesten, er wordt ook lekker gegeten en gedronken. Laat ons genieten van veel lekkers van ‘ter plekke’.
* De ‘klaaspaarden’
Er is geen Sinterklaas denkbaar zonder de ‘klaaspaarden met chocolademelk’. Een paar weken voor de komst van sinterklaas was er steevast bij ons thuis klaaspaarden met jonge kaas en chocolademelk op zaterdag.
Lees in een volgend deel meer over klaaspaarden en 'hoe ze zelf maken'.
* De struisvogelproducten op ‘Schobbejaks Hoogte’ in Aarsele (deelgemeente van Tielt)
Op de struisvogelboerderij maak je kennis met het struisvogelvlees, en ook met de verschillende bereidingen en specialiteiten. Proef ook een struisvogelei.
Maar ook advocaat van struisvogeleieren is verrukkelijk. Neem wat likeur mee en presenteer deze lekkernij op een feestje, verjaardagen of op een roomijstoetje na de maaltijd: als glaasje likeur, in de koffie, in pralines of op desserts.
* Het lekkere roomijs
Eveneens in Aarsele gaan we naar ‘IJssalon Serrelly’s’. Serelly's is gelegen midden in de natuur, waar het heerlijk toeven is, ver weg van alle drukte. Hier kan je genieten van het artisanale roomijs en lekkere pannenkoeken.
* De ‘Flandrientaart’ kan je proeven in Kanegem (deelgemeente van Tielt)
Het was naar aanleiding van de onthulling van het standbeeld voor Briek Schotte en alle andere Vlaamse helden van het stalen ros, dat bakker Filip Vansuypeene de Flandrientaart bedacht.
De taart is rijkelijk gevuld met lekkernijen waarvan de flandriens in hun tijd enkel konden dromen. Als basis wordt zanddeeg gebruikt, daarna volgt appelsienenbavarois, chocoladebiscuit, slagroom, aardbeienconfituur, Italiaans schuim en als kers op de taart frambozen.
De bakker zelf omschrijft de taart als een echt zomertaartje. 'Het is zeer zoet, speciaal voor de zoetebekken. Het is niet gemaakt om te vermageren', lacht hij. 'Het is een taartje dat iedereen lust en zeker niet te zwaar.'
'In de taart is er heel veel variatie, net daarom kruipt er ook veel werk in het klaarmaken van alle ingrediënten. Vandaar dat ik de taart enkel in het weekend of op bestelling maak.'
De Flandrientaart vind je bij bakkerij Sint-Bavo in het dorp.
Bijslagerij José zijn de ‘Tieltste bollekes’ zijn op beukenhout gerookte varkensworstjes in de vorm van een bolletje.
* ‘De Wallenaer’ - Artisanale kaas op basis van Halleschellebier
Dirk en Tine kopen kazen vooral jong aan om ze daarna in hun eigen affineerkelder af te rijpen. De zaak heeft ook een eigen kaascreatie: de Wallenaer. De kaas wordt geproduceerd uit rauwe biologische koemelk en Halleschelle (Tielts stadsbier van hoge gisting).
* De Roncevalles producten.
“We zijn van de kasteelwijk te Tielt, we hebben ons eigen troubadourslied, ons jaarlijks feest en onze eigen producten’ … tot hier de dames van ‘De Orde van Roncevalles’.
Zij laten je proeven van de kasteelpaté, de terinne de Roncevalles, dit samen met een typisch biertje of glaasje wijn. Of proef je liever de vlierbloesemdrank
* De Eierkoeken
Wie op donderdag naar de markt koopt er eierkoeken. Dit artisanaal streekgerecht is uitgegroeid tot een ware lekkernij voor groot en klein. Deze eierkoeken worden al 3 generaties lang ambachtelijk vervaardigd volgens het traditionele recept. De Wevelgemse Eierkoeken zijn niet meer weg te denken van alle openbare markten, grootwarenhuizen & voedingszaken in West-Vlaanderen.
* De Tieltse zouaventaart wordt ook nog door enkel bakkers gemaakt.
En dat Tielt wel degelijk een stad is waar men weet wat lekker is bewijzen volgende alinea’s met link :
Op vrijdag 31 augustus 2012 vond in de Ancien Belgique in Brussel de prijsuitreiking plaats van de laureaten van Vlaanderen Lekker Land. De felbegeerde titel ‘Ambassadeur’ ging echter aan Tielt voorbij, maar toch viel Tielt in de prijzen en mag zich twee jaar lang ‘Laureaat Vlaanderen Lekker Land’ noemen ....
De stad Tielt is laureaat geworden van Vlaanderen Lekkerland, en maakt zo kans op de titel van ambassadeur van Vlaanderen Lekkerland. Om de titel te vieren, kreeg de stad uit handen van de organisatie zowaar een chocolade trofee ...
Je zou er honger van krijgen ...
In het 3de en laatste deel van 'mijn stad Tielt' vertel ik jullie 3 opmerkelijke verhalen van Tielt
Maak jouw eigen website met JouwWeb