Meer gastronomie in de Elzas

De Flammekueche, mag dan wel dé specialiteit en heel geliefd gerecht zijn in de Elzas. Er valt nog heel wat meer lekkers te eten in de Elzas.

Wat zou de Elzas zijn zonder choucroute (zuurkool)? Het hele jaar door wordt hij geserveerd, in zware vormen met varkenspoot en worst of juist licht met een riviervis (dan wel weer liefst in een wijnsaus). Het is heel vaak met een variatie aan (koude) hamsoorten.

Ik heb het nog nooit klaargemaakt en zeker niet gegeten, want ik hou helemaal niet van zuurkool. Wil het het recept van dit gerecht, klik dan op volgende link:

http://www.lechateaudemamere.nl/elzasser-zuurkool-choucroute/

 

Naast de flammekeuche is een andere specialiteit nl. de 'baeckeoffe', een stoofpotje van vlees en groenten) een traditioneel hoofdgerecht.

Dit gerecht werd vroeger bereid in de oven van de bakker, vandaar de naam Baeckeoffe. Het is een stoofpot van aardappelen en drie soorten vlees: schapen-, rund- en varkensvlees. De ingrediënten worden in verschillende lagen in een stoofpot gelegd en overgoten met een witte Elzaswijn. Het marineren duurt 2 à 3 dagen. Hierdoor is het in sommige restaurants niet elke dag verkrijgbaar.

Doordat het gerecht een tweetal dagen vooraf is klaargemaakt lopen alle smaken door elkaar. Traditioneel gaat het in de speciale, stevige en fleurige Baeckeoffe-schalen: ovale schalen met deksel, die in de hele Elzas worden verkocht. In deze Elzasser kleipan wordt het stoofpotje gaar gestoofd (gebakken). Het wordt ook opgediend in de stenen pot.

Om de baeckeoffe klaar te maken heb je nodig:

  • 500 g varkenslende of -schouder (zonder bot)
  • 500 g lamsschouder of lamsvlees (zonder bot)
  • 500 g rundvlees (borst- of een stuk) (zonder bot)
  • 250 g ui
  • 1 grote wortel
  • 2 teentjes knoflook
  • 1,5 kg aardappelen
  • 2 preien
  • ½ liter Riesling wijn
  • kruidentuiltje
  • zout, peper
  • bloem

Klaarmaken:

  • Maak een marinade van de wijn, prei, enkele uien, knoflook, gesneden wortel, kruidentuiltje en specerijen. Snij het vlees, leg het in marinade en zet gedurende 24 uur in de koelkast.
  • Bedek de bodem van de kom met dun gesneden aardappelschijfjes.
  • Haal het vlees uit de marinade en leg het op de aardappelen.
  • Leg vervolgens een laag gesnipperde ui en daarop opnieuw een laag aardappelen.
  • Zeef het vocht van de marinade en overgiet de drie lagen (aardappel, ui, vlees) met het marinadevocht, de resterende witte wijn en een beetje water tot alles onder staat.
  • Voeg het kruidentuiltje uit de marinade toe en breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 210°C.

Maak ondertussen een pasta van bloem en water. Met een deegrand kan je de gleuf tussen het deksel en de pot te dichten (vastplakken).

Bak de pot gedurende minstens drie uren in een matig warme oven. Met een langere baktijd wordt de Baeckeoffe alleen maar beter.

Dien de baeckeoffe op in de schaal met een glaasje wijn en groene salade ernaast.

Hou je niet van varken-, lam- of rundsvlees.

Dan is de 'Coq a u Riesling' een aanrader. Het is een, in riesling gestoofde kip met verse champignons, waarbij spätzle’ (een soort macaroni) of aardappelen worden gegeten en Riesling wordt gedronken.

De 'Matelotte au Riesling' is een heerlijk visgerecht. De stukken vis (snoek, paling, zeelt, baars of forel) worden gestoofd in wittewijnsaus

Het volgende vleesgerecht komt oorspronkelijk uit de omgeving van Mulhouse. De inwoners van de Elzas beschouwen het als een echte lekkernij.

Fleischschnaka, of slakken van vlees kan je vergelijken met gevulde tortellini. Het vlees is een deegvulling die in bouillon wordt gekookt.

Dit gerecht werd traditioneel op maandag gekookt, met de resten van de familiemaaltijden van het weekend. Zo hadden ze een goedkope maaltijd voor een deel van de week. Door hun bijzondere vorm worden de fleischschnacka ook wel vleesslakken genoemd.

De vulling is gemaakt van gekookt vlees, meestal overgebleven stoofpot, verse eieren, uien, peterselie, peper en zout. Alle ingrediënten worden in gelijke plakken gesneden wordt. Ze worden daarna bruingebakken in de pan, en dan gepocheerd in kippenbouillon. Over het algemeen worden de fleischschnacka met deze bouillon geserveerd.

 

En ik wil dit artikel afsluiten met het 'meest chique' voorgerecht uit de Elzas. Dat is zonder twijfel de 'foie gras de Strasbourg', ganzenlever met een schijfje zwarte truffel in het midden.

Er wordt gesproken van ‘Foie Gras’. Maar let op, er is de foie gras d’oie (de ganzenlever), zowel hele stukken als gemalen. En er is ook foie gras de canard (de eendenlever). De laatste is goedkoper en iets gekruider.

 

Veel Fransen vinden het een ware delicatesse, maar hier is het omstreden vanwege de methode van gavage, het opvetten van de ganzen door ze te overvoeren – waarna de dieren het vet in hun lever opslaan.

Dat bij elke maaltijd verse 'baguette' wordt geserveerd, spreekt vanzelf.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb