Elzas en Vogezen - zoete en zoute lekkernijen

Na de hoofdgerechten krijgen we zin in een lekker dessertje.

De Elzas is een groot feest voor zoetekauwen: amandelkoekjes, bergamotnoepjes, gebak, jam én honing van de Vogezen.

De beroemde bergamotsnoepjes, liggen netjes gerangschikt in hun mooie blikken doosjes. Ze zijn de exclusieve specialiteit van de stad Nancy. Dit gouden transparante snoepje is een mix van gekookte suiker en natuurlijke essentiële olies van de bergamot (een kleine, ronde tot peervormige, zure citrusvrucht, die aan een boom groeit).

 

Als ik denk aan een paar zoete lekkernijen uit de Elzas, zie ik voor me:

- pain d’epices (kruidkoek)

- een Bretzel

-een stuk Kougelhopf, het heerlijke zoete brood met rozijnen wat wereldwijd bekend is en natuurlijk de jam op basis van fruit uit de bomgaarden

en de tarte de myrtilles.

 

1. De Pain d’epices (kruidkoek)

Gertwiller, een charmant wijndorp aan de voet van de Mont Sainte-Odile, wordt de hoofdstad van de peperkoek genoemd. Men beheerst hier al meer dan twee eeuwen de kunst van het kruidkoeken bakken.

Je kan Gertwiller niet verlaten zonder dat je aandacht getrokken wordt door een huis dat je herinnert aan het verhaal van 'Hansel en Gretel'. Het is ook versierd met peperkoek!

Hierin bevindt zich het 'Musée du Pain d'épices et de l'Art Populaire'.

http://www.paindepices-lips.com/musee/

In het peperkoeken Elzas dorp ontdek je de geschiedenis en alle geheimen van deze typische culturele en culinaire specialiteit. Reeds in de tijd van de kruistochten, werden specerijen uit het oosten meegebracht. De koek werd van de 11de tot de 16de eeuw enkel vervaardigd in de kloosters en abdijen. Het was pas in de 16de eeuw dat bakkers de peperkoek maakten en verkochten.

In het museum bevindt zich een grote collectie voorwerpen. Op meer dan 350 m² oppervlakte tonen meer dan 10.000 objecten alles over de geschiedenis van de peperkoek en andere zoetigheden van weleer, maar ook allerlei volkskunst en het plattelandsleven in de Elzas, van de afgelopen jaren.

Je kan bij de producent Lips, op de place de la Mairie de peperkoeken zien bereiden. En uiteraard kan je ze ook proeven en kopen. Er zijn heel wat variëteiten zoals gevuld met fruit, omhuld met chocolade, belegd met amandelen, versierde koeken, ...

Als je tijd heb, ga ook een kijkje nemen in het 'Palais du Pain d'Epice'

http://www.lepalaisdupaindepices.com/

 

2. Bretzel

Bretzel of pretzel is een soort krakeling die voor het bakken in water gedrenkt wordt. Hierdoor krijgt hij zijn typische gladde korst. Je hebt ze in allerlei formaten, van kleine borrelzoutjes tot de reusachtige, zachte pretzels.

Na het bakken wordt dit 'koekje' bestrooid met grove zoutkorrels of sesamzaadjes. Ze zijn lekker als tussendoortje, maar doen het vooral heel goed bij het aperitief, bij een biertje of een sekt (bubbelwijn).

 

3. Kougelhopf

Kougelhopf (spreek uit 'kouglof') is een luchtig briochedeeg met suiker, rozijnen en amandelen.

Het gebak in tulbandvorm met amandelen en in Kirsch gedrenkte rozijnen heeft iets weg van een enorme scone. De ronde, hoge cakes met een groot gat in, zijn ook bij ons gecommercialiseerd maar in de Elzas kan je de échte proeven!

De Kougelhopf dat zo het midden houdt tussen koekebrood en cake, kan als gebak gegeten worden maar ook als ontbijt. En er zijn ook hartige versies met spekjes en noten.

Volgende komt uit wikipedia :

Een brioche is een zacht, zoet wittebrood, dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt.

Het is zo licht en luchtig, dat het eigenlijk niet echt brood is maar eerder een cake. Brioche kan ook voor allerlei gebak gebruikt worden. De volmaakte brioche is een subtiel evenwicht tussen een vochtig mondgevoel en een volle boterachtige smaak. Het recept verschilt met dat van gewoon brood in het extra gebruik van suiker, eieren en roomboter. Het is vrij lang houdbaar.

De originele brioche bestaat uit een grote bol, met daarop een kleiner bolletje, maar er worden ook kleine bolletjes, taartvormen of langwerpige broden van gemaakt. Vaak is dit wittebrood lichtgeel gekleurd met caroteen en op smaak gebracht met vanille. Brioche kan ook in de broodbakmachine worden gemaakt.

 

4. Tarte Alsacienne

Wie houdt van een stukje taart komt ook in de Elzas en Vogezen aan de trekken.

Naast de hierboven vermelde Tarte  Alsacienne (met appelen) is volgende taart een voltreffer.

 

5. Tarte de Myrtilles.

De fel paarse bosbessen groeien goed tussen de groene heuvels. Ze hangen aan lage struiken en worden met een speciaal bakje met daaraan een soort kam uit de struiken gekamd. Het zijn tere vruchtjes, dus wordt het een intensief werk. De bessen zijn heerlijk om zo te eten, maar ook onweerstaanbaar lekker in taart.

Een stuk Myrtilletaart én slagroom .. heerlijk!

De Tarte de Myrtilles of blauwe bosbessentaart staat bijna overal op de kaart.

 

6. De Quetsche is een pruim die in veel gedaantes kan verschijnen - in jam, op taarten en niet in de laatste plaats gedistilleerd zijn ze erg lekker.

 

7. Nougat

De met de hand gemaakte nougat is een voltreffer. De smaak van honing bloemen, amandelen en gegrilde pistache is een tijdloze en heerlijke specialiteit die een plaats verdient naast je kopje koffie.

De streek van de Vogezen staat bekend om de overvloed aan zoete lekkernijen.

 

8. Madeleine

De beroemde 'madeleine', een eierkoekje met een speciale lepeltjesvorm, is een topper.

 

9. Macaron

Ook de macaron is een bekende zoetigheid die afstamt uit de streek van de Vogezen.

Meer over de macarons lees je: 'macarons la-vie-en-vosges-sapin'

 

Wie houdt van een hartig dessert neemt kaas als afsluiter.