Herdenkingsevenementen WO I in de Westhoek
Na de twee vorige delen, nog meer herdenkingen
In dit 3de deel krijg je een overzicht van evenementen die in België zullen doorgaan gedurende die 4 jaar (2014 – 2018)
GONEWEST
GoneWest is de naam van het culturele project dat de komende vijf jaar alle events zal coördineren in West-Vlaanderen in het kader van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog.
Vanwaar die naam Gonewest. Een woordje uitleg ...
‘to go west’ is een oude Engelse (Keltische) uitdrukking en betekent zo veel als sterven of het ten westen gaan van de doden, met de ondergaande zon mee. De uitdrukking werd massaal gebruikt door soldaten : het geallieerde front was aanwezig in het westelijk deel van het Westelijke Front. De gesneuvelden en gekwetsten werden dan ook letterlijk naar het westen gebracht. Bovendien trok in België de oorlog met de Duitse inval van oost naar west door het hele land, waarna hij vier jaar lang in de Westhoek bleef trappelen.
Herdenkingsprogramma Gonewest
Het culturele evenementenprogramma, dat de naam "GoneWest" meekreeg, heeft voor de komende jaren vijf herdenkingsperiodes gekozen rond de belangrijkste gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog, en zal rond die periodes een stevig cultureel programma uitwerken.
Enkele concrete projecten
- op 17 oktober 2014 bijvoorbeeld zal over een afstand van 84 kilometer de echte frontlinie met 8.400 fakkeldragers verlicht worden.
- In 2018 zullen 600.000 beelden geëxposeerd worden op drie hectare in het niemandsland van de frontzone van Ieper. De beelden verwijzen naar de 600.000 slachtoffers die op Belgische bodem vielen.
WESTTOER
Westtoer is het autonoom provinciebedrijf (apb) voor toerisme en recreatie in West-Vlaanderen.
Om de gruwel op een stijlvolle manier te herdenken kiest Westtoer voor nieuwe initiatieven zoals :
- fietsroutes langs opnamesites en oorlogsmonumenten
- dagtrips voor kleine en grote groepen ; met keuze tussen begeleide wandelingen, fietstocht of autocarrit
- 20 logies met verblijfsarrangement : overnachting, ontbijt, toeristisch boek, inspiratiekaart & 3 fietsroutes
Toeristische routes 14 - 18
Autoroutes
Naar aanleiding van de herdenking worden 6 nieuwe autoroutes rond het thema van de Eerste wereldoorlog ontwikkeld. Deze routes liggen verspreid over de gehele Westhoek en hebben elk een andere invalshoek. Elke route is gemiddeld 70 km lang en neemt je mee naar de belangrijkste WO I-bezienswaardigheden in de Westhoek.
De autoroutes zijn verkrijgbaar in de diensten voor toerisme in de westhoek en via
http://www.toerismewesthoek@westtoer.be OF http://www.100jaargroteoorlog.be
Fietsroutes
Er zijn 5 fietsroutes :
- De Vredesroute – 45 km
- ‘POP’ route – 34 km
- ‘Nooit-meer-Oorlog’ route – 37,5 km
- De Mijnenslag van 1917 route – 28,6 km
- De Ieperboog route – 35 km
meer info ook op : http://www.toerismewesthoek@westtoer.be OF http://www.100jaargroteoorlog.be
Wandelroutes
Of doe je het liever rustig aan, genietend van het Vlaamse landschap?
Er zijn 6 wandelroutes:
- Kraters en Mijnen, wandelroute van 7 of 9 km
- Messines Ridge Vredespad ( 3,5 km)
- Langemark vlucht (1,8 km)
- De slag om de Kemmelberg 1918 ( 10 of 5 km)
- Van ‘the Bluff naar die grosse Bastion’ (10, 7,5 of 4,3 km)
- Albert Baert en Poperinge in WO 1 – ‘We wanen ons in Parijs’ (6,2 km)
WO I-kidspaden
- Marie’s Groote Oorlog – http://www.alveringem.be
- Met Fritz op stap door Wervik – http://www.wervik.be/toerisme
Meer zin in een vaarvakantie?
Laat de vele waterwegen de leidraad zijn voor ene verkenning van deze verrassende hoek van Vlaanderen tussen de Noordzee en Frankrijk. De toeristische vaarkaart leidt je over de IJzer, het Lokanaal, het kanaal Ieper-IJzer en het kanaal Nieuwpoort-Diksluide.
Niet alleen in de Westhoek, maar in het hele land staan tal van evenementen op stapel om die bloedige en wrede periode uit onze geschiedenis te herdenken
Ik probeer een top 10 te maken :
Expo’s
'Ik was 20 in 1914'
In het station van Luik-Guillemins geeft een tentoonstelling ‘Ik was 20 in 1914’ een inkijk in het dagelijkse leven van burgers, dokters, kunstenaars en soldaten tijdens de oorlog. Volgens het principe van ‘Ik was 20 in 19445’ wordt er gewerkt met levensechte decors en materiaal.
augustus 2014 tot mei 1915
'De bezetting'
Het legermuseum in Brussel kan uit een rijke collectie putten om alle facetten van de oorlog te belichten. Meer dan ene jaar alng pakt het uit met de grote tentoonstelling ’14-‘18. ‘Dit is onze geschiedenis!’ De expo richt de spots vooral op het dagelijkse leven tijdens de bezetting.
7/2/2014 tot 16/4/2045 in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, Brussel.
'Militaire kalender'
Het In Flanders Fields Museum in Ieper volgt gedurende de herdenkingsperiode – vier jaar lang – de kalender van de militaire gebeurtenissen met tijdelijke tentoonstellingen. De eerste is gewijd aan de ‘Eerste Slag bij Ieper’, met foto’s van fotograaf Robert Antony (1855-1966)
1/10/2014 tot 4/1/2015 in het Flanders Fields Museum, Ieper
Historische evocatie
De slag bij de Samber
In augustus 1914 valt het Duitse leger de Franse troepen aan bij Charleroi. De reconstructie van de gevechten die op 22 en 23 augustus plaatsvonden bij de Samber, laat je zien hoe het er destijds aan toeging. Het wordt een pyrotechnisch spektakel met figuranten uit Frankrijk, belgië en Duitsland.
Op 23 en 24/8/2014 in Sambreville en Aise
Musical
Liefde en vriendschap in oorlog
Studio 100 trekt alle registers open voor een grote spektakelmusical. Hoe verwoestend is de oorlog voor vriendschap en liefde? En wat is het effect voor jongen mensen die eigenlijk niet weten waar ze instappen? Het zijn maar enkele thema’s die aan bod komen
25/4 tot 4/5/2014 in de Nekkerhal, Mechelen
Evenement-concert
Lichtfront
In het najaar van 1914 kwam de frontlinie tot stilstand met de Onderwaterzetting. ‘s Nachts zagen de troepen elkaar door de lichtjes van de vijand. ‘Lichtfront 2014’ wil deze lijn opnieuw doen oplichten : 8.750 deelnemers zullen de afstand tussen het strand van Nieuwpoort en Ploegsteert met fakkels verlichten. Daarna volgt een concert van Arno aan sluizencomplex Ganzenpoort in Nieuwpoort.
Op 17/10/2014 van Nieuwpoort tot Ploegsteert
Fietstocht
Vredig fietsen
In de Westhoek kun je fietsen in het spoor van de ‘Groote Oorlog’. Je komt langs forten, loopgraven, begraafplaatsen, musea en monumenten. je kan ene fiets huren en zelf een route uitstippelen of samen met een gids naar het front trekken
Het hele jaar door in de Westhoek
http://www.100jaargrooteoorlog.be
Kunstproject
Uw eigen herdenkingsbeeldje
Tussen 2014 en 2018 wordt iedereen – van over de hele wereld – uitgenodigd om zijn eigen herdenkingsbeeldje uit klei te boetseren en tot steen te bakken. Bedoeling is tijdens de dagelijkse workshops in totaal 600.000 beeldjes te maken. Ze staan voor de 600.000 dodelijke slachtoffers in België. Alle beeldjes zullen in het voorjaar van 2018 als totaalkunstwerk geplaatst worden in het niemandsland van de frontzone rond Ieper.
van 2014 tot 2018 in Nieuwpoort, Schore of in het reizend atelier.
Reconstructie
Vredesbrug over de Schelde
Een hoogtepunt in het herdenkingsprogramma is de reconstructie van een tijdelijke pontonbrug uit 1914 over de Schelde. De brug staat symbool voor de verbinding tussen verleden, heden en toekomst. De inhuldiging wordt uitbundig gevierd met prominenten uit binnen- en buitenland, een vredesstoet, dansspektakel en poëtisch parcours. Het hele weekend lang kun je de brug oversteken tussen linker- en rechteroever.
op 3,4 en 5/10/2014 in Antwerpen
Concert
Kerstbestand
In de kerstperiode van 1914 vielen de wapens her en der stil en verbroederden Duitse, Britse, Franse en Belgische soldaten. Op verschillende plaatsen aan het front werden kerstwensen en cadeaus uitgewisseld. Dit bijzondere moment wordt herdacht met diverse concerten. uniek is het concert in Mesen, waar de Britse John Cale, in première, nooit eerder uitgegeven werk brengt, geïnspireerd door de kerstbestanden.
1/12 tot 22/12/2014 op diverse locaties in West-Vlaanderen
Nog heel wat meer evenementen vind je op : http://www.inflandersfields.be (Toerisme Vlaanderen)
http://www.toerismevlaanderen.be
Maak jouw eigen website met JouwWeb