Nog meer troeven om Madrid te bezoeken
Een immense boulevard loopt vanuit het centrum eindeloos noordwaarts. Bij de Puerta de Europa staan de twee scheve torens van modern Madrid, en aan de rand van de uitdijende stad, bij het Plaza Castellana, vier hightechtorens.
Deze twee moderne torens worden ook wel Torres KIO genoemd (naar de bouwers). De torens zijn geopend in 1996 en zijn het laatste bewijs van hoe modern Madrid wel is. Dat had niet beter bewezen kunnen worden: de twee gebouwen lopen diagonaal. Dit is gedaan om het geheel op een stadspoort te laten lijken, de Puerta de Europa staat namelijk aan de ingang van Madrid. De torens hebben 27 verdiepingen en ze zijn ontworpen door Amerikaanse architecten. In de torens bevinden zich kantoren, waardoor ze helaas niet toegankelijk zijn voor toeristen. De metro brengt je terug naar het centrum.
(dit wou ik nog meegeven in het laatste artikel. Maar ik wil er wel bij vertellen dat wij niet tot daar geweest zijn.)
In Madrid lijkt het elke dag van de week weekend. Er is altijd iets te beleven. De restaurants, tapasbars en cafés zitten elke avond vol. De stad is lekker kosmopolitisch. We ontmoeten er mensen van over de hele wereld en er is altijd gezelligheid. De Madrileños zijn meestal spontaan en extrovert, het is zelfs heel gemakkelijk om hier vrienden te maken.
Je kan er elke zondag van 9 tot 15 uur, slenteren over ’s werelds grootste openlucht-vlooienmarkt: El Rastro – met 3500 stalletjes vol antiek, vintage en prullaria. Het is leuk om er te shoppen, ronddwalen in uitgestrekte parken en dansen tot de zon opkomt. Daarnaast is het leven er net iets goedkoper dan in België en Nederland.
En er zijn ook veel overdekte foodmarkets die zeker de moeite waard zijn. De Mercado San Miguel is de bekendste en meest toeristische. Wij gaan naar de groene unieke smeedijzeren gevel van de elegante markthal met de beste versproducten en altijd een drukte van jewelste.
Het prachtige gebouw van de Mercado de San Miguel, gemaakt van glas, hout en staal, staat net naast het Plaza Mayor. Het werd in 2000 uitgeroepen tot 'Bien de Interés Cultural' (Cultureel erfgoed).
Het ontstaan van de markt
Op deze plaats stond de 13de eeuwse kerk, Iglesia de San Miguel. Na een serie grote branden in de buurt van de kerk (in 1613, 1690 en 1790) was het gebouw zodanig beschadigd, dat het onveilig werd verklaard. De kerk werd vervolgens gesloopt in 1803, op bevel van Joseph Bonaparte (de broer van Napoleon I). De lege ruimte die er kwam door de sloop van de kerk werd vervolgens gebruikt om vis te verkopen, waardoor het idee ontstond om er een overdekte markt van te maken. De bouw van de Mercado de San Miguel begon in 1909 en was na zeven jaar voltooid.
Tijdens de Spaanse burgeroorlog werd de Mercado de San Miguel gesloten, maar bleef gelukkig wel intact. In 1951 heropende de markt haar deuren en werden er voornamelijk producten uit de omgeving van Madrid verkocht. Ook leverden vele bekende restaurants van Madrid producten die er vervolgens verkocht konden worden.
De overdekte markthal uit 1916 met zijn constructie van smeedijzer en glas is de mooiste markthal van het land.
Tientallen jaren lang was de Mercado de San Miguel de meest ruime en moderne markt van het land en daardoor een groot succes. Tegen het einde van de 20e eeuw begon de markt echter in verval te raken, door de toenemende concurrentie van gemoderniseerde supermarkten.
In 2003 werd deze Mercado gekocht door 'El Gastronomo de San Miguel', een groep individuen met architecturale en gastronomische belangen. In 2009 heeft de markt dan ook een meer gastronomische invulling gekregen. Hiervoor is de structuur van het gebouw aangepast, maar gelukkig zijn de historische aspecten wel bewaard gebleven.
Je kan er, naast alle lekkernijen ook leuke cadeaupakketten met typische Spaanse producten kopen. Leuk om mee te nemen voor iemand thuis. En er worden zelfs boeken verkocht.
Adembenemend mooie paleizen, vele musea, kloosters en kerken, parken en verschillende wijken maken van Madrid een van de interessantste cultuursteden ter wereld. Maar de hartstocht waarmee de inwoners hun stad beleven en dit ook uitstralen, maakt Madrid pas écht bijzonder.
Uitgebreid tafelen en altijd en overal gezellig samenkomen met vrienden ... in Madrid is het: ‘The more the merrier’ oftewel ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugde’.
Denk je dat je met een paar vrienden gaat eten? Wel voor je het weet zit je met meer mensen aan tafel. En er is altijd wel iets te doen. Restaurants, bars en winkels zijn tot laat open. Niemand gaat voor één uur ’s nachts slapen.
Als je gelijke tred wilt houden met de Madrilenen, raden we je aan hun levensstijl min of meer over te nemen. Dit houdt in dat men ’s morgens churros eet, langwerpige beignets met een stroperige chocolademelk, een uitstekend middel tegen een kater (beweren de Madrilenen). Vaak strompelen klanten uit de discotheek naar een churroseria voor een energieshot ..
Heerlijk flaneren, musea bezoeken, prachtige gebouwen bewonderen en fotograferen, tapas eten, een glaasje drinken, nog een museum, een wandeling in een park, volop flamenco-sfeer meebeleven, een terras, nog een bar met verlokkelijke hapjes, de stad ondergaan op het ritme van 24 uur leven per dag …. Dát is Madrid.
In de Taberna Las Dolores lokken de heerlijke gerechtjes van de tapasbars, de ganse dag door.
Een tapa (die in de beginne niets meer was dan een stukje brood op het wijnglas om insecten weg te houden) is nu - niet alleen in Spanje -maar overal ter wereld gekend.
Het is niet ongewoon als je pas om 21-22u gaat dineren. Geniet vooral van een lekkere Spaanse paella. En hopelijk kan je ook tegen korte nachten, want deze stad bruist tot in de vroege uurtjes.
Madrid, een hoofdstad zonder spectaculair verleden. Een hoofdstad zonder een Sagrada Familia, Eiffeltoren, Blauwe Moskee, Empire State Building of Colosseum om daarvan het wereldberoemde beeldmerk van de stad te maken. Als Madrid iets typisch over zichzelf afbeeldt, dan is dat de Puerta de Alcalá, een stadspoort uit 1778 op een drukke rotonde die nauwelijks de aandacht van toeristen trekt.
Maar een stad die verslavend en plezierig is, de geluiden van het straatleven, flamenco, het bruisen, ratelen en klinken van de glazen, het in sneltreinvaart ratelen van Spaanse woorden en zinnen, het tussendoor smullen van een hapje… Madrid is de klok rond een komen en gaan van onschuldige maar lustvolle rituelen, een formidabele manier van leven.
Ons bezoek aan Madrid zit erop ... we hebben genoten!
Een paar tips over gastronomie en tapas eten in spanje vind je bij volgende links, van mijn vorige artikelen op tallsay (ze werden door Tim op een andere site geplaatst.
Maak jouw eigen website met JouwWeb