Schiedam, de ‘kleine buur’ van Rotterdam.

In Schiedam woont een goede vriendin. We keken erg uit naar de ontmoeting en het bezoeken aan dat stukje Nederland.

Als men Schiedam zegt, denkt men aan jenever. Maar er is veel meer dan dat.
 

Het verhaal van de stad
Aleide van Avesnes (Aleida) is de stichtster van de stad. Zij liet bij de Oude Sluis in 1260 een dam in de Schie leggen en in 1275 kreeg Schiedam haar stadsrechten. De monumenten en musea van Schiedam vertellen nog steeds het verhaal van de stad.

 

Zakkendragershuisje

In de toren van het Zakkendragershuisje (1725) aan de Oude Sluis hangt een klok waarmee vroeger de zakkendragers gewaarschuwd werden dat er een schip met bv. graan te laden of te lossen was. Van de 15e eeuw tot ver in de 20e eeuw was dit pand het gildehuis voor het Dragers- of Sint Anthonisgilde.
Het huisje wordt vaak gebruikt als locatie voor huwelijksfoto's

Het zakkendragertje

De Korenbeurs

De historische binnenstad is een attractie op zichzelf. Met een stadswandeling of een tocht met de fluisterboot komt men langs de havens en ruim 200 imposante rijksmonumenten gebouwd door welvarende branders en distillateurs. Schiedam kent voor Nederland een uniek jeneververleden. Dit verleden is nog steeds zichtbaar doordat vele oude jeneverpanden een nieuwe bestemming hebben gekregen.

 

Schiedam : Jeneverstad

Wie wil kennismaken met de jeneverindustrie kan het hele jaar door terecht in het Jenevermuseum en bij andere specialisten in de stad. Jaarlijks zijn twee grote jeneverevenementen : in maart heeft het Jenever Festival plaats en in september vindt het grootste evenement van Schiedam, de Brandersfeesten plaats.

Achter de karakteristieke pakhuizen, grachten, branderijen en mouterijen in de authentieke binnenstad gaan vele verhalen schuil.

Rik en Yneke willen blijkbaar snel naar binnen :-)

Maar wij kunnen het jenevermuseum niet bezoeken, Rik had nochtans graag genipt aan een oude jenever of Corenwijn. (de reden van geen bezoek => zie verder in dit artikel)

Ook de molens danken hun bestaan aan het jeneververleden. Ze werden ingezet als brandersmolens, en maalden gemout graan voor de branders, die moutwijn stookten voor de jeneverindustrie en graan voor de bakkers van de stad.

 

Schiedamse molens

Wandelend door  Schiedam raakt men onder de indruk van de hoogste molens van de wereld. Ze bepalen al honderden jaren het Schiedamse stadsbeeld en de Schiedamse skyline.

In de 19e eeuw waren er niet minder dan 20 van deze kolossale molens in bedrijf. Er zijn nog vijf molens overgebleven. Buiten de oude stad staat nog de Babbersmolen.

Sinds maart 2006 heeft De Nolet Distillery een zevende (moderne) molen, ‘de Nolet’. Het is nu met een hoogte van meer dan 43 meter de grootste molen ter wereld en produceert energie. Een bijzondere gebeurtenis was de opening van molen 'De Kameel' op 14 mei 2011 tijdens Nationale Molendag.

De namen van de Schiedamse molens zijn : De Drie Koornbloemen, De Nieuwe Palmboom, De Walvisch, De Vrijheid, De Noordmolen, De Nolet, De Kameel en De Babbersmolen.

 

Meer over deze verschillende molens lees je bij volgende link :

http://www.ontdekschiedam.nu/ndtrc.php?hoofd=historie&keuze=molens

de rechtse molen 'De Walvisch' gaan we binnen. Hier is het ambachtelijk maalbedrijf ondergebracht en de molenwinkel biedt een groot assortiment aan bakartikelen en streekproducten.

Het themajaar Molens & Jenever is van start gegaan met het verlichten van de molenwieken. Bij het intreden van de duisternis, schitteren de Schiedamse molens. Een leuk gezicht vanaf de grond en vanuit de lucht. Mensen die vliegen van en naar Rotterdam The Hague Airport en Schiphol krijgen een prachtig schouwspel voorgeschoteld en een bijzonder zicht op de stad van molens en jenever.
 

 

Het Stedelijk museum

De Nederlandse moderne en hedendaagse kunst van na 1945 staat centraal in de exposities van het Stedelijk Museum Schiedam. Dit museum is gevestigd in het gerestaureerde Sint Jacobs Gasthuis en bezit een rijke kerncollectie van ruim 250 CoBrA-werken.

 

De oudste plek in Schiedam die nu nog te bezoeken is, is de Ruïne Huis te Riviere, gelegen naast het nieuwbouwcomplex aan het Stadserf. Het Huis te Riviere (1260) vormde in de Middeleeuwen de kern van de stad Schiedam. Het zijn de resten van de zware bakstenen toren van het Slot van Mathenesse. Dit was het kasteel van Aleida. Een andere belangrijke vrouw uit de geschiedenis van Schiedam is de heilige Liduina: de enige Noord-Nederlandse vrouwelijke heilige. De relikwieën worden bewaard in de Liduina Basiliek.

 

Ik vermelde reeds dat men in Schiedam kan instappen in de fluisterboot en een mooie, interessante rondvaart maken door de grachten van Schiedam!

'de fluisterboot'

De varende toeristen bewonderen de monumentale pakhuizen aan het water en luisteren naar de verhalen achter de vele panden en de geschiedenis van de stad. Met een tocht op de fluisterboot kan men ruim een uur genieten van deze havens, pakhuizen, branderijen, mouterijen en molens.

 

Maaaar, wij hebben geen geluk, vandaag is de fluisterboot niet beschikbaar en er is geen enkel museum toegankelijk !!!!

ik ga op kousenvoeten een kijkje nemen in dit museum, maar keer ook snel terug!

 

Overal wordt bridge werd gespeeld, in elk museum, elk openbaar gebouw en ja, ook op de fluisterboot ..

Er was de jaarlijkse ‘Historische Bridgetocht’, dit jaar de 10de editie.

Op diverse historische locaties in de binnenstad van de Schiedam wordt, door de 220 deelnemende paren afkomstig uit het hele land, een rondje bridge gespeeld. Na 11 rondes worden aan het eind van de dag in de Grote of Sint Janskerk de prijzen uitgereikt. Uiteraard wordt dit jaar bijzondere aandacht besteed aan het 2e lustrum van deze unieke tocht. De Historische Bridgetocht Schiedam wordt georganiseerd door Bridgeclub Schiedam ‘59.

 

Oke, dan genieten we maar van een kopje koffie en een héél lekkere Engelse scones met confituur en slagroom!

En we we wandelen verder ...

Maar we willen meer zien van de omgeving , de natuur lokt ons ...