Antwerpen - het Mas

Het is februari 2012 - een winterse dag maar thuis zitten .. no way!


We hadden er al zoveel over gehoord en gelezen, maar nog nooit van dichtbij gezien of bezocht. Goed aangekleed maken we een wandeling in Antwerpen en … daar staat het. Hier willen we meer van weten en zien.

Wie gaat mee op een trendwandeling in en om het Mas.

MAS staat voor : Museum aan de Stroom

Het MAS is veel meer dan een traditioneel museum. Het is een architecturaal hoogstandje. In mei 2011 ging de nieuwste hotspot van België open voor het publiek : zes musea in één, lounge-terassen, lofts, een waterfront ..
Het museum is gelegen in de oude haven op het eilandje. De hoogte van het MAS bedraagt 62 meter. Als je de wandeling maakt langs de spiraalvormige boulevards wordt je beloond met een prachtig panorama.

En voor paartjes is er meteen een nieuwe droomplek om de geliefde bij zonsondergang te kussen: namelijk het panoramisch dak op de 10de verdieping van het gebouw. Het is toegankelijk tot middernacht en het uitzicht op de Schelde en de haven brengt iemand van hier vanzelf in een romantische bui.

Hiermee heeft de stad Antwerpen een nieuwe toeristische trekpleister.

'Eigenlijk heeft het gebouw de vorm van een pakhuis', vertelt een stadsgids. 'Een soort van blokkendoos waaraan andere blokken aangebouwd kunnen worden.'

Als een torenwachter rijst het iconische gebouw op. Het is gemaakt van gegolfde glaspartijen en van zandsteen uit de Indiase streek Rajastan, in 4 rode tinten. Op bijna elke steen rust een Antwerps handje van aluminium.

De boulevard van het MAS en het panorama op de tiende verdieping zijn gratis toegankelijk. Die boulevard bestaat uit roltrappen die telkens een kwartslag draaien en naarmate we stijgen wordt het uitzicht spectaculairder en krijgen we meteen ook een goed zicht op het grote mozaïek op het museumplein.


Het museumplein

Het MAS is behalve museum ook een ontmoetingsplek. Het plein ervoor is een feestplek, een 'opwarmer' voor het MAS en het ideale caféterras op zwoele dagen, voor museumbezoekers en voor passanten. Op dit plein vóór het MAS, loop je ook letterlijk op wereldkunst. Hier strekt zich het omvangrijkste kunstwerk uit van Antwerpens grootste levende kunstenaar nl, een mozaïek van Luc Tuymans.
Hij ontwierp dit speciaal voor het museumplein en dit werk; de Dead Skull heeft een grootte van 1.600m².

We gaan het MAS zelf binnen

De verleiding om alleen het gratis gedeelte of het panoramisch restaurant te bezoeken is groot, maar daaraan mogen we niet toegeven.
Het betalende gedeelte biedt op bijna elke verdieping immers een andere belevenis. De enige rode draad lijkt daarbij de stad en de wereld te zijn.
- Hoe toonden heersers hun macht in de loop der eeuwen?
- Hoe portretteert Antwerpen zichzelf sinds vijf eeuwen?
- Hoe ontstond de wereldhaven?
- Hoe gaan culturen en godsdiensten om met leven en dood?
 - De collecties van voormalige en nog bestaande Antwerpse musea spijzen telkens een parcours met licht-en donker effecten, audiovisuele middelen en ruimtes in de ruimte.

Het museum vroeg aan inter- en nationale kunstenaars om een eigentijdse invulling te geven aan het museum. Zij schrijven hun verhaal door de eeuwen heen.

Ik denk hierbij aan :
- Luc Tuymans die de mozaïek voor het museumplein ontwierp.
- De grafisch vormgever Tom Hautekiet en schrijver Tom Lanoye die de medaillons bedachten boulevard
- beeldend kunstenaar Anne-Mie Van Kerckhoven, die de lichtwanden in de boulevard ontwierp.
- Componist Eric Sleichim die een klanksculptuur schreef voor elke museumverdieping

Wat is er allemaal te zien?
Bij het binnenkomen kan je aan de balie allerhande informatie en brochures vinden in verband met de bezoeken en tentoonstellingen. Hier worden ook de tickets voor de verschillende toegangen aangekocht.

We gaan via de wandelboulevard en dank zij de roltrappen komen we steeds maar hoger in dit bijzondere gebouw.


We ontdekken:
- het atelier: het MAS wil leraren en andere begeleiders van bezoekende groepen verwennen. Op de mezzanine komt een atelier voor allerlei activiteiten: workshops, kinderfeestjes enz.
- een halve verdieping hoger komen we voorbij de kantoren - burelen voor het personeel.
- het kijkdepot bevindt zich op de tweede verdieping. Talrijke collectiestukken worden hier bewaard. Dit is gedeeltelijk toegankelijk voor het publiek - een unicum in de stad. Ontdek het verhaal achter de collectie: van de belangrijke verzamelaars tot de regels der kunst van goed behoud en beheer.
- De 3de verdieping is voorbehouden voor de Tijdelijke tentoonstellingen.
Tot eind december 2012 zien we er verrassende combinaties: Rubens naast Fabre, Van de Weyden naast James Ensor, Jordaens naast Panamarenko. Het wordt genoemd ‘Vijf eeuwen beeld in Antwerpen’.
- De 4de tot de 8ste verdieping biedt een Permanente collectie.
Het wordt voorgesteld in een thematische opstelling – thema’s die gaan over mensen, over hun verbondenheid met elkaar en met de wereld.
- Op de 8ste verdieping wacht de wereldberoemde precolumbiaanse verzameling van Paul en Dora Janssen-Aerts. Het goud van de Inca’s heeft hier een schitterende nieuwe rustplaats gevonden.
- Op de 9de verdieping is het restaurant met aanpalend terras en de feestzaal die gebruikt wordt voor recepties, lezingen, debatten, vergaderingen …
- En de 10de verdieping kom je helemaal boven . Van op het dak krijgt u een panoramisch 360° zicht op de stad, de stroom en de haven.

Tentoonstellingen

In het MAS zijn nog verschillende collecties verenigt bv:
- het voormalig Etnografisch Museum
- het voormalig Nationaal Scheepvaartmuseum
- het voormalig Volkskundemuseum
- een deel van de collectie van het Vleeshuis
- een collectie museale havenkranen

De verzameling telt meer dan 470.000 objecten en breidt nog verder uit.

Voor wie meer informatie wil kan ik verwijzen naar volgende link :

Maak jouw eigen website met JouwWeb