Friesland - Sloten
Het kleinste stadje van Friesland, met zijn fraaie grachten, wallen en waterpoorten.
Wij, Belgen, zijn fier op het stadje Durbuy – de kleinste stad ter wereld. Maar de Nederlandse journalist Albert Hendriks, directeur van het bureau voor toerisme Friesland Holland, denkt er anders over .. nee, hij weet het zeker. Na een werkbezoek in Durbuy zei hij: Het Friese Sloten is kleiner en véél authentieker.
Het Friese stadje meet slechts 350 bij 350 m. Het minder duidelijk omlijnde Durbuy is vele malen groter, beweert Hendriks. Qua inwonertal lijkt Sloten ook winnaar. In de kern wonen circa 350 mensen - in die van Durbuy zouden er meer wonen. Daarenboven heeft Sloten de uitstraling van een oud stadje, dat goed bewaard is gebleven , compleet met historische bebouwing met een minimum aan moderne panden. Durbuy daarentegen heeft veel moderne elementen, zoals een lange, brede promenade met winkeltjes en restaurants.
Sloten is het levende bewijs dat een stad niet groot hoeft te zijn om over een dergelijke variëteit aan historische gebouwen en moderne voorzieningen te beschikken. En het is ook zo dat activiteiten op het land uitstekend kunnen afgewisseld worden met een grote waaier aan recreatieve mogelijkheden op het water. Sloten, waar oude tradities herleven en het Skutsjesilen hand in hand gaat met de Elfstedentocht.
Sloten, lyts mar leaf (klein maar lieflijk), is dus de kleinste onder de Friese steden. Het stadje ontstond in de 13de eeuw als een nederzetting van schippers op de kruising van de handelsweg en Stavoren naar Coevorden en het riviertje de Ee. De 13de eeuwse omwalling werd in 1531 op bevel van Karel V kapot gemaakt. In 1581 werd rond de stad een nieuwe omwalling aangebracht bestaande uit een stadsgracht, vijf bastions, twee water- en twee landpoorten. Dank zij de beroemde Friese vestingbouwer Menno van Coehoorn beleefde Sloten zijn hoogtepunt in de 17de en 18de eeuw.
Dankzij zorgvuldige restauraties is het charmante karakter van het vestingstadje behouden gebleven.
Het Diep
Midden in het historische stadje Sloten loopt Het Diep, omgeven door de Lindegracht, Kapelstreek, de Heerenwal en Voorstreek. De brug over de Koestraat en Dubbelstraat verdeelt de vier kaden van het diep.
Een lange rij lindebomen, de stoeppalen, de Friese klinkers, de ouderwetse lantaarns, de vroegere schandpaal en de fraaie gevels geven de kaden langs 'Het Diep' een nostalgisch aanzien.
Rik aan de schandpaal :-)
Langs Het Diep verrezen huizen met trap-en halsgevels, pakhuizen, een kerk, het stadhuis en enkele stadsboerderijen. Monumentale koopmanshuizen langs de Lindengracht herinneren aan de vroegere rijkdom.
Een bewoner van de Lindengracht zit voor zijn huis, hij heeft ons al een tijdje in de gaten. We komen dichterbij en hij raadt ons aan om een foto te nemen van een detail van zijn huis. Hij geeft uitleg over de gevonden 'kogel' die nu aan de voorkant van zijn huis hangt.
Aan weerszijden van het stadje staat een oud kanon.
Korenmolen 'de Kaai'
De korenmolen op een van de vroegere bastions, dateert van 1755. De achtkantige stellingmolen werd verschillende malen gerestaureerd voor het laatst in 1994.
Grutte Tjserke
Deze Hervormde kerk met dakruiter dateert van 1647. Het interieur wordt gedekt door een tongewelf.
De herenbank behoorde aan Jacob Poutsma; de directeur van het Jongeheeren instituut.
Stadhuis
Sloten kreeg in 1759 een nieuw stedhûs. Na de samenvoeging van de gemeenten (1984) Sloten en Gaasterland kreeg het stadhuis een museumfunctie. Het Museum Stedhûs Sleat biedt een verrassende en levendige kijk op de stadsgeschiedenis door middel van bijzondere presentaties. Op de zolderverdieping stapt u de wondere wereld van de toverlantaarn binnen, 'Laterna Magica' van oud-Slotenaar Peter Bonnet.
Woudsender- of Sneekerpoort
Op de plek van deze boogbrug stond eens een imposante waterpoort.
De Lemsterpoort (1821) was ook één van de twee waterpoorten.
Bolwerk
De bastions en wallen hebben hun functie verloren en vormen nu een groen lint rond de stad.
Vooraleer we verder rijden, maken we nog een kleine wandeling in het centrum en ... ik koop er mijn eerste Fryske Dúmkes - lekkerrrrr
We zetten onze reis verder ...
Maak jouw eigen website met JouwWeb