Ecomusée d' Alsace
Een authentiek dorp in open lucht.
We rijden tot in Ungersheim en maken de nodige tijd voor een bezoek aan het Ecomusée d'Alsace. Een bezoek aan dit ruim opgezette museum is eigenlijk een openluchtwandeling op een terrein van bijna 20 ha (dorp). Iedereen mag er rondlopen zolang hij wil, maar om de belangrijkste dingen te zien moet je zeker een halve dag de tijd nemen. Bovendien worden er ’s avonds, vooral in de zomer, allerlei activiteiten georganiseerd om het leven in de Elzas beter te leren kennen.
Het Ecomusée d’ Alsace (Ecomuseum van de Elzas) werd in 1984 opgericht met als doel het culturele erfgoed te bewaren : ten dode opgeschreven huizen (15de tot 19de eeuw) uit de hele Elzas werden met veel geduld afgebroken en ter plekke weer opgebouwd.
Het is een drukbezocht, levendig en voortdurend uitbreidend ecologisch museum met meer dan 70 authentieke boerenhuizen die uit elkaar werden gehaald omdat ze in hun oorspronkelijk dorp met de sloophamer werden bedreigd.
Dankzij de schenkingen van duizenden voorwerpen en de hulp van vrijwilligers, groeide het Ecomusée in de loop der jaren uit tot een van de belangrijkste Europese musea met 100 hectare dorp, velden en bos.
Een reis door de tijd
Alle zintuigen komen hier aan bod, men ruikt de wijnpers en de broodoven, men voelt de klamme warmte van het werkpaard en de koude klei van de pottenbakker, men maakt kennis met de knowhow en de manier van leven uit die tijd.
De thema’s van het museum zijn het leven en het werk in het dorp van de 19e en 20e eeuw. De woningen, schuren, nog actieve ambachtelijke werkplaatsen en de tentoonstellingen getuigen op een levendige manier van het plattelandsleven in de Elzas tijdens die periode.
De bezoekers kunnen zo de ambachtelijke bedrevenheid van die tijd ontdekken en de streekproducten proeven. Het dorp herbergt oude maneges waaronder de enige saloncarrousel in Europa.
Tentoonstellingen en opvoeringen die elk seizoen wisselen, vormen de rode draad van het bezoek. In de huizen en werkplaatsen worden diverse demonstraties gegeven. Talloze enthousiaste vrijwilligers laten de oude ambachten herleven : klompenmakers, smeden, wagenmakers, pottenbakkers, kuipers, kolenbranders, de hoefsmid …
Er zijn ook boerderijdieren en van maart tot augustus strijken hier ooievaars neer.
Vooral voor kinderen is hier veel te doen: bakken, houtsnijden en de dieren voederen.
Er zijn kinderspeelplaatsen en sommige speelmiddelen zijn er in de sfeer van vroeger.
We zien er bv een grote verzameling oude caroussels.
Natuurlijke omgeving
Dit alles staat in een natuurlijke omgeving van 100 hectare. De ouderwetse appelboomgaard, de velden waar men oude soorten teelt volgens traditionele technieken, de bijenkorven en de hoenderhof vormen een waardevolle aanvulling voor het museum.
Er volgen nog foto's waarin we binnen gaan in de huizen, een kijkje nemen naar de oude kachel, de keukens, de vroegere slaapkamers en eetplaatsen. Ook een bezoek aan de kapper, de mandenmaker en oliemolen is te zien.
We wanen ons eventjes terug op de 'oude' schoolbanken, doen de was op de heel ouderwetse manier en bezoeken de stallen en de 'vroegere landbouwwerktuigen ...
Ach en nog zoveel meer ...
Maak jouw eigen website met JouwWeb