Onze reis naar Egypte
Er zijn al geruime tijd aanslagen, rellen enz.. in Egypte. Toen wij in 2009 het land bezochten werden we gerustgesteld dat er geen gevaar schuilde in het Egypte van morgen. Meer zelfs, de Egyptenaren droomden opnieuw van een mooie toekomst.
Is het in een land met een nieuwe toekomst wel veilig om 'het verleden' te bezoeken?
Het gaat momenteel niet goed met het toerisme in het Egypte. Op de Nijl dobberen lege cruiseboten, hotelkamers zijn nauwelijks bezet .. elke dag worden we op het journaal geconfronteerd met opstanden en rellen. Wij zijn toch blij dat we 'toen' de reis gedaan hebben.
Waarom we kozen voor Egypte?
Het was al geruime tijd een droom van ons, om kennis te maken met één van de oudste beschavingen ter wereld. Egypte is werkelijk een speeltuin voor geschiedenisfreaks. Ik vond dat over Egypte altijd een waas van geheimzinnigheid heeft gehangen. Het is de oudste toeristische trekpleister ter wereld.
Al in de Oudheid hadden Grieken en Romeinen ontzag voor de - toen reeds - oeroude beschaving en Egyptes culturele erfgoed. De oude Grieken en Romeinen kwamen als eerste de reusachtige piramiden en de kolossen van Thebe bewonderen.
Egypte, het geschenk van de Nijl
Zo noemde de Griek 'Herodotus' Egypte en dat maakt meteen duidelijk dat het land niet kan bestaan zonder de rivier. In duizenden jaren heeft de Nijl geleidelijk een dal uitgesleten in dit 400m hoge plateau en een paradijselijke oase gevormd middenin een dorre woestijn. De oude Egyptenaren vestigden zich langs de vruchtbare oevers van de Nijl en schiepen een schitterende beschaving waarvan de prestaties sinds jaar en dag tot de verbeelding van de hele wereld spreken. Ook nu nog is de Nijl de levensader van Egypte. Ongeveer 96% van de bevolking is door de barre omstandigheden in de woestijn gedwongen langs de rivier te leven.
De voordelen van onze geplande reis naar Egypte zijn even verleidelijk als uiteenlopend. Er zijn de aangename temperaturen en zon het hele jaar door. De enorme rijkdom aan tempels en grafcomplexen hebben van het Nijldal het grootste openluchtmuseum gemaakt.
De bijbelse bergen, de romantische oases in de woestijn, het bruisende Caïro met zijn piramiden, de kosmopolitische, gecultiveerde stad Alexandrië, de diversiteit en diepgang van het religieuze erfgoed trekken ons aan: faraonisch, koptisch en islamitisch, inclusief kerken en moskeeën …
De culturele schatten worden aangevuld met meer dan 2500 km fotogenieke stranden aan de Rode en de Middellandse Zee, waardoor Egypte en betoverende bestemming is, het hele jaar door. De resorts voor duiken en snorkelen, het koraal van de Rode Zee ; het tovert een glimlach op het gezicht van zelfs de meest vermoeide reiziger.
Wie Egypte bezoekt kan kiezen tussen de drie voornaamste toeristische trekpleisters :
- de schatten langs de Nijl
- ontspanning aan de kust
- avontuur in de woestijn
Wij gaan niet duiken of snorkelen, niet genieten van koraalriffen met tropische vissen. We blijven wel enkele dagen uitrusten aan de palmstranden van de Rode Zee. Daarover zal ik in het laatste deel wat meer vertellen …
Maar wij gaan vooral kennismaken met de vele schatten aan de Nijl en de hoofdstad Caïro.
In mijn reisverhaal, dat uit heel wat delen zal bestaan, kunnen jullie mee genieten van veel mooie hoogtepunten van Egypte zoals :
- de Egyptische hoofdstad Caïro
- de piramiden van Gizeh
- de sfinxen
- de dodenstad Sakkara en de piramiden bij Dasjoer
- bekende musea
- het Dal der Koningen, waar Toetanchamon en andere farao’s zijn begraven
- Luxor en de tempels van Karnak en de dodenstad van Thebe
- Edfoe en Kom Ombo, tussen Luxor en Aswan
- Aswan, de belangrijkste zuidelijk stad
- de kolossen van Aboe Simbel
- een boottocht per feloek en een bezoek aan een Nubisch dorp
Beeld je in dat je ontspannen op het dek van een boot ligt, op een zwerftocht langs de Nijl, achteruit leunend in een rieten stoel of ligzetel. Er speelt een lichte bries over de rivier. Af en toe zeilen we voorbij dorpen met lemen huizen, verborgen achter palmbomen en groene velden suikerriet. Dan lokt een prachtige tempel aan wal.
Het wordt laat in de namiddag en de ober serveert een alcoholisch drankje of thee. De ondergaande zon laat de woestijnduinen baden in een zachte gouden kleur.
Langs deze wonderlijke rivier bloeide een vergevorderde cultuur 5000 jaren gelden, een van de eerste bloeiperiodes van beschaving …
Varen jullie mee met de Nijlboot … een cruise op de vruchtbare Nijlvallei, de op een na langste rivier ter wereld, barstensvol leven en geschiedenis.
Maak jouw eigen website met JouwWeb