Hunawihr en de ooievaars
Vandaag gaan we op bezoek bij de 'ooievaars'.
Heel fotogeniek ligt het dorpje Hunawihr op een heuvel in de wijngaarden, langs de wijnroute. Dit schilderachtige dorpje, waar oude wijnbouwershuizen en fonteinen staan, is nog niet bedorven door het toerisme. Het dorp zelf bestaat eigenlijk slechts uit een paar straten en kent geen winkels. Het kerkje van Hunawihr zie je heel vaak op afbeeldingen van de Elzas.
In de omgeving kan je natuurlijk, zoals overal in de Elzas, prachtige wandelingen maken. Als je de heuvels met wijngaarden in wandelt dan ben je bv. op :
- een half uur wandelen naar beneden (zuiden) in Riquewihr
- een half uur wandelen naar boven (noorden) in Ribeauvillé.
Even buiten het centrum zijn 2 mooie plaatsen.
Het is zeker de moeite waard om hier naartoe te rijden : de vlindertuin en het ooievaarspark! Men zegt altijd: “De Elzas zonder ooievaars, het is ondenkbaar!”
We gaan een kijkje nemen in het ‘Parc des Cigognes et des Loutres” ( het park van de ooievaars en de otters). Andere parkbewoners zijn onder meer bevers.
Weet je dat de ooievaars, eind jaren zestig, hier bijna verdwenen waren. In 1980 waren er nog maar 2 koppeltjes meer met een nest in de vrije natuur. Sinds 1976 werd alles in het werk gesteld om het migratie-instinct van de Elzasser ooievaars te onderdrukken. In dat jaar werd in het dorpje Hunawihr het eerste re-introductie programma opgesteld om de vogels voor een totale ondergang te behoeden.
De vogels werden onder meer door de jacht, de vele elektriciteitskabels in de streek en de droogte in Afrika met uitsterven bedreigd.
Men kan dit instinct afleren door de ooievaars gedurende drie jaar op te sluiten, maar de natuur is sterker en de jonge vogels denken maar aan één ding: wegtrekken zodra de zomer op zijn einde loopt.
Tijdens het re-introductie programma worden lokaal geboren ooievaars gecontroleerd grootgebracht en verblijven vervolgens 3 jaar op locatie. Daarna krijgen ze de volledige vrijheid, maar omdat ze inmiddels opgegroeid zijn als standvogel, blijven ze doorgaans het gehele jaar.
Een groot deel van de ooievaars is inmiddels standvogel en blijft het gehele jaar in de Elzas. Een kleiner deel trekt aan het eind van de zomer naar het zuiden en komt in de lente weer terug op hetzelfde nest.
Sinds een aantal jaren hebben ooievaars in tientallen dorpen en grotere plaatsen hun nesten waarin ze hun jongen grootbrengen.(zoals bv. in vorig verhaal in Ribeauvillé)
Het Parc des Cigognes et des Loutres
In de nabije omgeving van het park is het altijd opletten voor ooievaars op of langs de weg. Het park zelf is 5 hectare groot en er leven ongeveer 200 ooievaars in volledige vrijheid. De eerste echte kennismaking met de ooievaars begint al op de parkeerplaats van het park. Men wordt door allerlei waarschuwingsborden vriendelijk verzocht om de beesten absoluut niet te voeren!
Om werkelijk kennis te maken bij de ooievaar thuis, moeten we hier zijn. Want hier zitten ooievaars niet geïsoleerd en zie je geen mensen vanachter prikkeldraad en gaas, die met verrekijkers proberen een glimp van deze beschermde dieren op te vangen. De ooievaar voelt zich veilig en thuis en de bezoekers van dit park kunnen zich geen betere kennismaking wensen. Bovendien wordt in het ooievaarscentrum in diverse talen, alles over de dieren uitgelegd. Elke maand worden jongen geboren en het is een geweldige ervaring om een bezoek bij de ooievaar thuis te brengen.
Sommige nesten zijn op (kinder)ooghoogte, waardoor het broedresultaat dichtbij kan bekeken worden. In het voorjaar betekent dat dus ‘een unieke blik op donzige jongen’.
hier heb je een voorbeeld van een nest dat op (kinder)ooghoogte gebouwd werd.
Maar het park biedt nog veel meer dan deze gevleugelde vrienden van de Elzas. Sinds 1991 bevindt zich er het eerste 'Franse Centrum voor de Reproductie van de Europese Otter'. De otters waren uit de Franse rivieren verdwenen. Ze duiken nu, in navolging van de bever en de zalm opnieuw op in de streek.
Doorheen een glazen tunnel kunt u bovendien een blik werpen op het onderwaterleven van otters en kunt u hen zien zwemmen of uitrusten. Het spel van de otters vormt altijd een bron van vermaak.
Het otterpark is zeer belangrijk. Daar wordt gewerkt aan de re-introductie van otters, die door biotoopvernietiging en vervuiling eens aan hetzelfde lot onderhevig waren als de ooievaar. Tegenwoordig zijn er – met succes – weer kleine populaties otters uitgezet in de Grand Ried in de Rijnvallei
Het is ook een mooi park om te wandelen. Er zijn talrijk aangelegde vijvers, waar men de vele soorten eenden, ganzen, schildpadden en bevers kunt gadeslaan. We zien er vele watervogels, egels en de ragondin (beverrat) die ook deel uitmaken van een natuurbeschermproject.
Ten slotte vindt men in zes aquaria een twintigtal vissoorten die in de Elzas voorkomen.
Naast het natuurlijke spektakel dat de dieren in het park u bieden, zijn er ook elke namiddag opvoeringen van vissende dieren. Zo kunt u het natuurlijke visgedrag van otters, aalscholvers, zeeleeuwen en pinguïns ontdekken. Ten slotte kunt u in een zaal op groot scherm beelden over het geheime leven van ooievaars en otters bewonderen.
Het vlinderpark moet ook prachtig zijn, maar wij hebben het wegens tijdsgebrek niet bezocht.
Maak jouw eigen website met JouwWeb