Beestige parken, Park Planckendael

Na ons bezoek aan Zoo in Antwerpen gaan we naar …

Het dierenpark in Planckendael

Nabij de stad Mechelen is één van de grootste dierenparken in België terug te vinden, met name Planckendael. Het dierenpark is vooral geliefd omdat de bezoekers naast een enorm aanbod, ook de kans hebben om een leuke natuurwandeling te maken in een bosrijke omgeving.

Planckendael brengt je dichter bij de dieren. Je ontdekt er de hele dierenwereld in één dag. Van koning leeuw in Azië langs guitige bonobo’s in Afrika, naar de kangoeroes in Oceanië. In het spectaculaire Amerika wandel je letterlijk tussen de pinguïns en de flamingo’s op de nieuwe ‘Pinguïnpromenade’. Voeder een potje nectar aan de lori-papegaaitjes en bezoek het olifantje Kai-Mook, die ondertussen al grote zus geworden is. De dieren staan te trappelen om je te ontmoeten.

Heb je dan nog energie over? Spring op het vlot of in de kano, hang de acrobaat uit op 14 meter hoogte in de bomen. Kortom, beleef een avontuurlijke dag in Planckendael.

Eén van de belangrijkste inwoners zijn ongetwijfeld de ooievaars, die hun nest maken in het domein. In 1986 begon het Dierenpark Planckendael met een ooievaarsproject dat deel uitmaakt van een internationaal uitgebouwd programma voor het behoud van deze prachtige vogel.

Een ooievaar met lentekriebels komt terug 'thuis'.

Planckendael is verdeeld in 5 continenten en heeft per continent een wandelroute. Vijf lussen vertrekken en eindigen allemaal vanaf één centraal punt bij de ingang, zo mis je niets van het park. Goed voor vijf avontuurlijke tochten vol verrassende ontmoetingen. en wees maar zeker… kronkelend door het groen sta je regelmatig oog in oog met de dieren

Afrika

Hier wonen de bonobo’s (mensapen en daarmee een van de primaten). De bonobo stond vroeger ook bekend als dwergchimpansee.

Om giraffen, zebra’s, jachtluipaarden of hyena’s te spotten ben je in dit continent op de juiste plaats. Je vindt er ook een heel Afrikaans dorp, het waterzuiveringsstation én een olifantenspeeltuin.

Het continent Afrika werd onlangs nog uitgebreid : de hygena’s en de wolven wonen sinds vorig jaar ook in een nieuw verblijf.

 

Amerika

Het volledige continent Amerika heeft complete make-over gekregen. Zo klimmen de neusberen boven je hoofd, aai je hangoorgeiten en sta je oog in oog met de capybara's (waterzwijnen) en de goudkopleeuwaapjes. In het ‘Wilde Westen’ leven bizons en wapiti’s samen in een groot prairielandschap.

Een 70-tal humboldtpinguïns zijn het paradepaardje van dit continent. Maar ook chiliflamingo's en een hoop vogels hebben hier hun vaste stek. Ga mee en wandel tussen pinguïns en flamingo’s in een nieuw, spectaculair deel van het park.

En diep in het continent Amerika ligt ook de kinderboerderij.

 

Azië

Indische leeuwen, Aziatische olifanten, sneeuwluipaarden, kleine panda’s en kamelen … dat moet Azië zijn.

 

In de Indische olifantentempel trompettert onze superstar Kai-Mook, de eerste olifant die in België werd geboren (rechts op de foto). Hier woont ze met haar familie.

De olifantentempel opende in 2012 de deuren en is groot genoeg om 15 olifanten te huisvesten : 12.000 m² groot, een grote zandstal binnen, een binnen- én buitenzwembad. Het verblijf ziet er net zo uit als de koninklijke olifantenstallen van India.

Bij de opening verhuisde de olifantenkudde van ZOO Antwerpen naar Planckendael : Dumbo, Yu-Yu-Yin, Phyo Phyo, May Tagu en Kai-Mook. In 2013 kwam olifantenstier Chang aan. Hij vervoegde onze vijf vrouwtjes.

De Aziatische olifant is bedreigd. Planckendael neemt actief deel aan het kweekprogramma om ervoor te zorgen dat er genoeg gezonde olifanten worden geboren. Van de Aziatische olifant lopen er naar schatting nog slechts 40.000 exemplaren in de natuur rond. Door versnippering van hun leefgebied, ivoorjacht en concurrentie met de lokale bevolking om ruimte en bronnen zijn ze met uitsterven bedreigd.

Op 17 mei 2015 waren we in België uiterst blij met de geboorte van baby-olifant Qiyo. Zij is de kleine zus van Kai-Mook. De bevalling is goed verlopen. Zowel moeder Phyo Phyo als haar kind stellen het goed. Voor mama Phyo Phyo is Qiyo al haar vijfde kind.

De vreugde was dubbel groot want een maand geleden moest de dierentuin nog lijdzaam toezien hoe baby-olifant Q overleed. Al van bij zijn geboorte ging het niet goed met het kleine stiertje. Het lukte niet om de eerste stapjes te zetten. Nauwelijks één maand na de geboorte van het olifantje moest de dierenarts Q laten inslapen. Het olifantje leed aan onherstelbaar leverfalen en had zo goed als geen overlevingskansen.

Het is dus begrijpelijk dat de vreugde héél groot was toen Oiyo op 19 mei 2015 haar eerste stapjes in de buitenlucht zette.

Sinds dit jaar kan je in de tropische serre van het continent Azië een groep van zo'n 120 lori's, kleine papegaaitjes, voederen. Je schotelt  hen een potje nectar voor. Zij worden aangetrokken door de zoetigheid en komen bij de bezoekers op de hand, het hoofd of de schouder zitten.

De vogeltjes genieten van deze lekkernij en jij kan de kleurenpracht van deze energieke kleine papegaaitjes bewonderen. Het is een heel speciale belevenis.

 

Europa

Vissende pelikanen, klepperende ooievaars of bouwende bevers … Ook in Europa beweegt er heel wat. Loop ook zeker langs bij onze wasberen, dassen, uilen en vossen!

'voedermoment bij de wasberen'

 

Oceanië

In Oceanië krioelt het ook van dieren zoals koala’s, jumpende kangoeroes, mierenegels en wombats

Momenteel verblijven vier koala’s in Planckendael : Goonawarra, Guwara, het vorige jong Nur Nuru Bin en het nieuwste kleintje Oobi Ooobi.

Bewonder in volgend filmpje de fratsen van Oobi OOObi, 1 jaar geworden in december 2014.

https://www.youtube.com/watch?v=TENz-A0UJD0

 

Kinderboerderij

Wil je, na al dat dierenkijken, ook eens een dier strelen? Dat kan! Daarvoor moet je lopen, tot diep in het continent Amerika. De kinderen kunnen zich hier uitleven tussen de dwerggeitjes en 'gewone' geiten, balkende dwergezels, minivarkens, kakelende kippen en fladderende kalkoenen.

De goudkopleeuwaapjes en witgezichtpenseelaapjes zorgen hoog in de boomkruinen voor spektakel.

Je mag de dieren aanraken – als ze niet weglopen natuurlijk – maar je mag ze geen eten geven. Daar worden ze echt ziek van. Want als iedereen hen één stukje appel geeft, hebben ze op het einde van de dag hun buikje veel te vol.

En tussen de dierenbezoeken door spring je op de drijvende speelhaven of leef je je uit in het avontuurlijk aboriginalparcours.

'avontuur in het Wilde Westen'

Voor de allerkleinste bezoekers is de kasteelzone een avontuurlijk kinderparadijs, compleet met een gloednieuw speelterrein.

Planckendael is een absolute aanrader voor een dagje in de natuur.

Nog dit ter informatie :

Over het natuurbehoud in Planckendael :

Wist je dat er in Planckendael ook hard gewerkt wordt aan het behoud van de natuur op aarde? Ons onderzoekscentrum Centre for Research and Conservation (CRC) doet er alles aan om te voorkomen dat bedreigde diersoorten van onze aardbol verdwijnen.

Hoe?

- Door mee te werken aan internationale kweekprogramma's

- Door aandacht te besteden aan het milieu, waarvan een eigen waterzuiveringsstation het grootste bewijs is

Daarnaast houdt ons onderzoekscentrum zich ook bezig met superbelangrijk wetenschappelijk onderzoek. De resultaten van al dat onderzoek dienen niet alleen om de dieren die in Planckendael wonen beter te verzorgen, maar ook om bedreigde dieren te redden in de natuur.

Een paar voorbeeldjes…

Afrikaanse giraffen (Niger)

Monniksgieren (Frankrijk, Spanje)

Natuurreservaat De Zegge (Geel)

Project Aziatische olifant (India)

 

Bronnen :

http://www.planckendael.be/

http://www.belgianrail.be/nl/vrije-tijd/b-dagtrips/dierenparken-natuur/planckendael-bus.aspx

http://www.hln.be/hln/nl/2/Reizen/article/detail/2361500/2015/06/17/Opnieuw-olifantje-geboren-in-Planckendael.dhtml