Een kerktoren in het meer en 'Lost' Vegas
Een eenzame kerktoren in het water
Als je in de Italiaanse provincie Trentino (Zuid-Tirol) bent, is een bezoek aan twee meren, Reschensee en Mittersee een aanrader. Maar wanneer je plots een eenzame klokkentoren ziet oprijzen uit het water, denk niet dat je droomt. Het is inderdaad een onwerkelijk en fascinerend schouwspel.
Het is niet alleen ’s zomers is het een vreemde gewaarwording, maar ook ’s winters, als het meer is dichtgevroren, wellicht nog wel meer.
Deze middeleeuwse toren van de 14de eeuw is het enige zichtbare restant van het ooit bloeiende dorpje Graun (Italiaans: Curon Venosta).
Tussen 1948 en 1950 werd hier een stuwdam en stuwmeer aangelegd voor het opwekken van energie. Het 22 meter diepe stuwmeer zou de twee natuurlijke meren, Reschensee en Mittersee én verschillende dorpen, met inbegrip van Graun onderdompelen.
De hele stad met 163 huizen en de 14de eeuwse kerk werden opgeofferd om plaats te maken voor een nieuwe dam die de productie van elektriciteit zou verhogen.
Het spreekt voor zich dat de lokale bevolking hier niet blij om waren. De bevolking woonden de uiteenzettingen bij en hoorden hoe ze hun land, huis en boerderij zouden verliezen. Ze vochten tegen de overstromingen, maar ondanks het verzet werd het plan goedgekeurd. In de zomer van 1950 was het einde. De huizen werden leeggehaald, vensters gesloten en het water van het meer steeg elke dag. Zo’n 600 ha vruchtbare grond werd ondergedompeld in water. Ongeveer 160 gezinnen waren beroofd van hun huis en hun vroegere leven.
Alle gebouwen werden gesloopt, het gehele culturele erfgoed werd opgeblazen. Alleen de kerktoren is blijven staan en steekt nu nog boven het wateroppervlak van het meer uit. De kerktoren stond symbool voor het huidige gemeentewapen van Graun im Vinschgau.
De vergoedingen van deze schade waren zeer bescheiden. Veel gezinnen hadden met dit kleine 'cadeautje' van het bedrijf geen toekomst. Alles was verwoest; hun huizen, kerken, het gehele culturele erfgoed ...
Sommige vertrokken naar andere oorden, anderen vestigden zich een paar kilometer verderop en bouwden een nieuw leven en thuis op in het nieuwe (bovenste) Graun, waar ze vandaag nog steeds leven.
Het dorp werd in 1950 door zijn inwoners verlaten en werd overspoeld door het meer maar de klokkentoren houdt nog altijd stand.
Het huidige, nieuwe Graun, dat aan de oevers van het stuwmeer ligt, iets hoger dan het oorspronkelijke dorp, beschikt over de meest noodzakelijke voorzieningen maar is zeker niet groot.
Het is nu ook een idyllische plek in de winter, als het meer dichtgevroren is en er sneeuw ligt. Maar voor de vroegere inwoners brachten de eerste winters nog meer verdriet, pijn en haat jegens degenen die verantwoordelijk zijn. De mensen werden beroofd van hun bestaan.
Nu zien we in het midden van het meer de klokkentoren, als een stille getuige aan de pijn van de aanklager ten onrechte. Het enige stuk levend is het nieuwe pittoreske dorp van Graun. Vandaag zoveel jaren later zijn er nog niet volledig genezen wonden, hoewel de bovenloop van de Vinschgau Vallei een toeristische trekpleister geworden is.
De klokkentoren kwam onder de bescherming van schone kunsten en werd het symbool van de gemeente Graun.
Italië's Lost Vegas
Er zijn veel spookstadjes te vinden in Italië. Ze zijn allemaal om de een of andere reden verlaten: door natuurrampen, oorlog, een slechte locatie, mijnen die sluiten of migratie. Maar een van de fascinerendste van allemaal moet toch wel het geflopte Las Vegas van Italië zijn, oftewel Consonno in Lombardije.
Hier is het geen kerktoren die in het oog springt, maar een soort minaret. Deze minaret maakte deel uit van een groot winkelcentrum met allerhande vertier en zelfs een hotel.
Alhoewel het stadje oude wortels heeft, had het 'begin' van het verval pas plaats in de jaren ’60 van vorige eeuw. Het bergdorpje Consonno werd volledig opgekocht en gesloopt. Het zou verbouwd worden tot een groots opgezet pretpark. Het was de periode van economische voorspoed in Italië, de trend van snelle auto's, rock 'n roll en glamoureuze lifestyles.
De initiatiefnemer Mario Bagno wou een soort tweede Las Vegas bouwen. Hij kocht ieder stukje land in de regio en dwong locals om zich elders te vestigen vooraleer hij alles met de grond zou gelijk maken, behalve de kerk en een paar huisjes. Hij nam het initiatief om zelf het stadje geheel om te toveren.
Mario Bagno wou de toeristenmassa's van Milaan weglokken. In 1962 begon de uitvoering van zijn project. Op de flanken van de Alpen kwam er een nachtclub, een dierentuin en een luxehotel. Hij zag voor zich het beeld van ‘een stad van dorpjes’ met winkelcentra, restaurants, balzalen en op z'n minst één luxe hotel.
Ieder gebouw zou de architectonische stijl van een verschillende cultuur of tijd uitdragen. Zo werd de commerciële galerie werd gebouwd in de vorm van een Islamitische minaret.
Er werden Chinese pagodes willekeurig in de tuinen geplaatst, en er kwam zelfs een nepkasteel bij de ingang.
Er waren plannen om een basketbalveld aan te leggen, een nieuw autopark, een manege met renbaan, een dierentuin, een pretpark, wandelpaden, tennisbanen, een voetbalveld, casino's, barretjes, een discotheek, een bowlingbaan en zelfs een heuse Egyptische sfinx.
Het project werd een succes. Er kwamen aardig wat mensen op af in de late jaren '60 en vroege jaren '70, en was het een populaire bestemming voor bruiloften en weekendfeestjes.
Tot het noodlot in 1976 toesloeg! Door een flinke aardverschuiving is zijn tweede Las Vegas van de buitenwereld afgesloten. De enige toegangsweg werd verzwolgen onder de modder en rotsen en verdween van de kaart – net als Bagno’s ideaal. Sedertdien is Consonno verlaten en vervallen.
Hij heeft nog geprobeerd het stadje nieuw leven in te blazen in de jaren '80 als een resort voor bejaarden, maar dit is nooit van de grond gekomen. Een ravage in 2007 is uiteindelijk de druppel geweest, de feestgangers hebben er een grote puinhoop van gemaakt en het is nooit meer echt goed gekomen.
Nu is het stadje een half afgemaakt knoeiwerk van verlaten kitscherige gebouwen met veel graffiti op de muren.
Volgens recente berichten zou de geschiedenis zich weer herhalen en is de kans groot dat het hele stadje opnieuw met de grond zal gelijk worden gemaakt.
De organisator Giorgio Moratti dacht er 'voorlopig' anders over. Hij vond Consonno het ideale toneel voor het WK verstoppertje spelen. Waar kan dat trouwens beter dan in wat ooit het Las Vegas van Italië moest worden?
Hier kan je deelnemen aan het Wereldkampioenschap verstoppertje spelen.
Vorig jaar, op zaterdag 3 september 2017 werden de voorrondes gehouden en op zondag 4 september was het tijd voor de grote finale. Het hele weekend waren er optredens, eten en drank.
Het spel wordt gespeeld door teams van vijf personen. Er worden niet minder dan 64 ploegen verwacht. Deelnemen kost 125 euro per team.
Voor het filmpje van verstoppertje spelen én meer gegevens ga naar volgende link:
https://joop.bnnvara.nl/kijk-nou/italiaanse-spookstad-wordt-weekend-wk-verstoppertje-gehouden
Foto's genomen via google
Maak jouw eigen website met JouwWeb