Het waddeneiland Texel

Ons bezoek op het Schapeneiland

Texel is met zijn 170 km² het grootste waddeneiland en heeft ook de meeste bewoners (13000). Het is ook het drukst bezochte van de Nederlandse Wadden.

Texel is het enige Nederlandse Waddeneiland dat niet bij de provincie Friesland behoort. Het Noord-Hollandse eiland heeft door de ligging dicht bij het vasteland een meer verstedelijkt karakter dan de andere Nederlandse Waddeneilanden. Het heeft een vliegtuig, theater en bioscoop en alle grote supermarktketens zijn er gevestigd. Maar tegelijk kent Texel bijzonder veel natuurschoon.

http://www.naartexel.nl

We zijn op weg naar de noordelijkste gemeente op het vasteland van de provincie Noord-Holland, namelijk Den Helder.

Miljoenen mensen rijden, op weg naar Texel, langs de Oude Rijkswerf Willemsoord. Tot onze spijt is er onvoldoende tijd want blijkbaar is op Willemsoord en ook elders in Den Helder is ontzettend veel te zien en te doen.

 

wachtend op de boot

De afvaarten van Den Helder naar Texel zijn vanaf 6.30 uur tot 21.30 uur. Dus ieder uur vertrekt de boot steeds op het halve uur en de overtocht duurt zo’n twintig minuten.

de meeuwen vergezellen ons tijdens de overvaart

De boot legt aan in Texels veerhaven, ’t Horntje.

 

Texel is het aards paradijs voor badgasten, fietsers en wandelaars. Het eiland trakteert op bos en polders, strand, duinen, hei, molens en rechte sloten. Ontgonnen, verdronken en teruggewonnen, zo kun je de geschiedenis van de Kop van Noord-Holland aardig samenvatten.

http://www.waaldam.nl

 

Het schapeneiland

Het grootste waddeneiland Texel staat traditioneel bekend als de bakermat van de schapenfokkerij. Een traditie waar ze trots op zijn. Daarom hebben de stamboekfokkers van dit eiland informatie over hun stamboekschapen gebundeld op deze site : http://www.texels-schaap.nl/

De schapen zijn op Texel al heel lang aanwezig. Er zijn geschriften uit 1477 waaruit blijkt dat er toen al veel schapen op Texel liepen. Tot 1860 waren dit voornamelijk zogenaamde Pijlstaarten, een ongehoornd, sober ras met goede wol maar matig bespierd. Rond 1860 werd dit ras eerst gekruist met de Leichester, later ook met de Lincolnshire. Daardoor ging zowel de bevleesdheid als de wolkwaliteit vooruit.

foto Texelaar : http://www.kasperink-texelaar.nl

In het voorjaar huppelen zo'n 11.000 lammetjes door de Texelse weiden. Er wonen ongeveer evenveel schapen als mensen, bijna 14.000. De schapen worden gefokt op kleinschalige, extensieve boerderijen op het glooiende 'oude land' van Texel. Dat maakt een fiets- of wandeltocht door dit unieke landschap met zijn schapenboeten en tuunwallen nóg specialer.

foto : http://www.texel.net

 

De wol van de schapen is superieur en zeer geschikt voor toepassing als vulling in hoofdkussens en dekbedden. De Texelse wol is sterk kroezend, zeer veerkrachtig, zodat een optimaal volume van het dekbed gewaarborgd is en blijft. Maar ook de wollen kledij en de lamsvachten pantoffels zijn pure verwennerij. En de lanoline (wolvet) wordt gebruikt in de cosmetica bv. handcrèmes, zepen, bodymilk, bad-en douchegel …

Op onze rit naar Den Burg is het mooi om te zien hoe de wollige viervoeters genieten van hun grote dis. Geen crisis voor hen … geen zorgen … gewoon grazen …

Den Burg

Den Burg ligt niet alleen centraal op het eiland, het is ook het centrum, de hoofdplaats van Texel én het kloppende winkelhart.

Het middeleeuws, ringvormige stratenpatroon in het centrum herinnert eraan dat Den Burg is ontstaan binnen een ronde wal met een gracht eromheen. Den Burg is de perfecte plaats om te funshoppen en vanaf een terrasje mensen te kijken.

Op de Steenenplaats met de vele terrassen is het druk. Onder de oude kastanjeboom (daterend uit 1812) in het midden van het plein genieten toeristen van een Texelse specialiteit, vergezeld van een Texels biertje of ze laten het beroemde Juttertje de smaakpapillen strelen.

Op dit plein wordt nu nog één keer per jaar de schapenmarkt gehouden nl. tijdens de traditionele schapenfokdag op de eerste maandag van september.

Nog enkele beelden uit 'Den Burg'

Op deze plaats stonden eerst twee panden al bestaand in 1742 . Er woonden een hoefsmid en een timmerman. Later werd het een boerderij. In de 19de eeuw hebben twee ingrijpende verbouwingen plaatsgevonden

Dit is een héél aardig hofje met witte huisjes in de Weverstraat.

Dit kleine museum was ooit een gastenhuis voor mensen die niet van het eiland kwamen, maar bijvoorbeeld werk zochten in Den Burg. De eerste drie nachten was het verblijf gratis. Het huis lag eigenlijk net buiten het dorp, aan de andere kant van de gracht. In 1954 is het pand gerestaureerd en werd de Oudheidkamer geopend. Het museum geeft een beeld van de inrichting van een huis van welvarende mensen van ongeveer 100 jaar geleden. Er zit een kelder onder en erachter is het kleinste openbare kruidentuintje van Nederland, met onder andere het beroemde zwartmoeskervel (smyrnium olusatrum).

Het beroemde Juttertje

Een paar van de vele wolzaken met wol van het beroemde Texelse schaap.

We verlaten Den Burg en rijden verder door Texel want er valt nog heel wat te beleven.

Maak jouw eigen website met JouwWeb