Natuurpark van Cabo de Gata

In het zuiden van Spanje, meer bepaald in het oosten van de provincie Almería, op ongeveer 20 km ten zuiden van Níjar, ligt het prachtige ongerepte 'Parque Natural Cabo de Gata-Níjar' (29.000 ha groot en in 1987 beschermd als natuurpark).

Het is een paradijselijk stuk natuur. Verlaten, tropische strandjes omringd door grillige steile kusten, zandduinen, zoutvlakten, ruige kliffen van vulkanisch gesteente en schitterende vergezichten doen ons steeds weer vol bewondering staan.

Cabo de Gata ligt in het droogste gebied van heel Spanje. Met een gemiddelde neerslag van nog geen 200 mm per jaar is het niet zo gek dat in dit gebied de 'enige woestijn van Europa' te vinden is. Het doet eigenlijk een beetje raar, als we bedenken dat hier, waar we zoveel water/zee zien, er wordt gesproken van het 'droogste' gebied.

Het doet eigenlijk een beetje raar, als we bedenken dat hier, waar we zoveel water/zee zien, er wordt gesproken van het 'droogste' gebied.  Maar zodra we even het binnenland inrijden zien we opnieuw hoe droog het is. Volgens de reisgids lopen de mooiste routes langs de kust, maar er is geen doorlopende weg. Als we de hele kustlijn van de Cabo de Gata willen verkennen, moeten we af en toe even een stukje door het binnenland en daarna alweer een weg naar de kust nemen.

Dat is dan ook een ideale gelegenheid om te stoppen en foto’s te nemen. Baaien liggen als een oase tegen een decor van droog, heuvelachtig vulkaanlandschap gevleid.

Er groeien nauwelijks bomen. De enige begroeiing hoger dan struikgewas en bloeiende vetplanten wordt gevormd door de agaven die in opvallende gele bloemen hebben (jammer genoeg niet in de periode dat wij hier zijn).

Binnen de grenzen van dit natuurpark ligt ook de bergketen Sierra del Cabo de Gata. De hoogste piek in dit berggebied is de Cerro del Fraile met een hoogte van 493 meter. De laatste vulkaanuitbarsting vond circa acht miljoen jaar geleden plaats en de top is bereikbaar via een wandelroute.

De bergketen ligt achter het dorp Pozo de los Frailes waar een mooi gerestaureerd waterrad uit de 14de eeuw te zien is. Vanwege het tekort aan vruchtbare grond werd er in het verleden een systeem van windmolens, waterraderen, waterputten en reservoirs aangelegd. Het systeem is nu historisch erfgoed van Andalusië.

Diepe kloven, ongerepte baaien, natuurlijke zoutmeren, indrukwekkende kliffen, kronkelweggetjes langs de kust en een blauwe zee ... in het Cabo de Gata natuurpark ontdekken we unieke locaties en prachtige uitzichten.