Bremen, eind- of beginpunt van de Sprookjesroute
Bremen ... het is voor ons het een fabelachtig einde met vrolijke noot. Velen beginnen hier hun reis en doen dus de spookjesroute in de andere richting.
Ik blijf nog even vertoeven in mijn kinderlijke fantasiewereld en verpoos op een terrasje tot opeens de Bremer Stadsmuzikanten me verrassen met hun opzwepende muziek.
Filmpje : Sprookje en muziek van de Bremer stadsmuzikanten
De Bremer straatmuzikanten van de Gebroeders Grimm zijn onlosmakelijk verbonden met deze veelzijdige stad. Overal duiken deze vier vrolijke dieren op.
Maar Bremen biedt nog veel meer. De oude stad, met zijn bijzonder schilderachtige straatjes en bakstenen huizen, is herbouwd of gerestaureerd.
Bremen, het kloppende hart van Noordwest-Duitsland is een grote stad met verschillende facetten. Het is officieel een Hanzestad, maar laat zich beleven als een sprookjesachtig dorp. De schitterende Altstadt met het door UNESCO beschermde stadhuis ligt ingesloten tussen de rivier de Wezer en de unieke groene stadsomwalling.
Marktplatz
Wat men zeker niet kan missen, is de historische Marktplatz waar de geschiedenis nog volop leeft.
De Marktplatz is nog steeds hét symbool van Bremens lange traditie als trotse handelsstad.
Naast elkaar staan er de dom en het raadhuis als de fiere representanten van respectievelijk de geestelijke en de wereldlijke macht, de geduchte rivalen uit het verleden van de stad.
Het Rathaus is een schitterend gebouw met een gotisch gedeelte uit het begin van de 15de, en een deel in renaissancestijl uit de 16de eeuw.
De beelden stellen Karel de Grote voor en de zeven keurvorsten, die aan de smalle zijden van het gebouw profeten en wijzen. Zij dateren uit de oorspronkelijke bouwtijd (omstreeks 1410), doch passen met hun baldakijnen ritmisch goed in het nieuwe beeld.
beelden van herauten te paard in ridderhouding.
De middelste, vooruitspringende gevelpartij die vanaf de arcade omhoog rijst, is een meesterwerk van de 'Weserrenaissance', die stoelde op Nederlandse voorbeelden.
Er worden rondleidingen gegeven in het raadhuis. De zalen zijn mooi gedecoreerd. Heel imponerend is de Rathaushalle of de Grosse Halle.
Deze ruimte werd vroeger gebruikt voor bijeenkomsten en als markthal. Ook toneelspelers traden hier op. Hier werd beleid gemaakt en werden belangrijke bezoekers officieel ontvangen.
Voorname gasten werden verwelkomd door miniatuurbootjes die ter ere van het bezoek buskruit afschoten. Deze traditie ging gewoonlijk gepaard met een hoop roet. Nadat het buskruit vele gebroken ramen en andere schade aanrichtte hield deze traditie op. Deze eeuwenoude scheepsminiaturen hangen nog steeds aan het plafond. Het houten plafond is opgehangen aan de constructie. De renaissancistische wenteltrap behoort tot de interessantste onderdelen van het interieur.
Het rijke ensemble van figuren, zinnebeeldige voorstellingen, ornamenten, cartouches en zuilen vormt een uniek voorbeeld van renaissance-houtsnijkunst in Noord-Duitsland.
de 'Grosse Halle' wordt nog gebruikt voor grote evenementen.
Van bijzondere waarde in de raad- en feestzaal is de ingebouwde Güldenkammer, een kabinet voor besloten vergaderingen waarvan de wanden eens bekleed waren met verguldleren behang, en voorzien van een muziekgalerij achter glas
In de Ratskeller, de kelder van het Rathaus, kun je het er lekker van nemen. Hier ligt de grootste verzameling Duitse wijnen.
Deze met reusachtige beschilderde vaten uit de 18de eeuwen ingebouwde 'Trinklauben' is vanwege de 400 verschillende wijnen die hier geschonken worden, een bezoek waard.
Het Rolandsbeeld
Vóór het stadhuis staat het symbool van de stedelijke vrijheid: een 10 meter hoog beeld van Roland, tevens symbool van de keizerlijke bescherming.
Roland was een neef van Karel de Grote.
Het Rolandsbeeld
Vóór het stadhuis staat het symbool van de stedelijke vrijheid: een 10 meter hoog beeld van Roland, tevens symbool van de keizerlijke bescherming. Roland was een neef van Karel de Grote.
Het is het oudste en fraaiste van de Rolandsbeelden, die men in Noordduitse steden wel meer aantreft en die, naar men aanneemt, stadsrechten en handelsprivileges symboliseerden. Zowel het Roland-beeld als het Stadhuis van Bremen werd in 2004, op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst.
De Bremer Stadtmusikanten
Bij het Rathaus valt ook meteen het bronzen monument van de Bremer Stadtmusikanten op.
Het Haüs Schütting is een 16de-eeuws gildehuis en het huisvest tegenwoordig de actieve Kamer van Koophandel en Industrie.
Er worden binnen vaak recepties en muziekfeesten gehouden.
Op de Marktplatz staat ook de Dom ... meer hierover in volgend deel.
de foto's zijn genomen via google.
Maak jouw eigen website met JouwWeb