Josefov: Joodse Praag (deel 2)
Josefov, het is een indrukwekkende en beklemmende plek tegelijkertijd.
In vorig deel had ik het reeds over de 4 belangrijkste bezienswaardigheden van Josefov.
We gaan verder op stap om de andere belangrijke plekken van het ‘Joodse Praag’ bezoeken…
- Spanělská Synagóga ( de Spaanse Synagoge)
Deze in 1868 gebouwde synagoge staat op de plaats waar vroeger de oudste Praagse Joodse gebedsplaats stond. De prachtige, huidige 19e-eeuwse synagoge in 'Moorse stijl' en het sierpleisterwerk doet een beetje denken aan het Alhambra in Granada. In de synagoge vind je een museum over de geschiedenis van de Tsjechische Joodse Gemeenschap tijdens de periodes van verlichting en emancipatie. De gemeenschap van de Spaanse Synagoge is erg open en ze vinden het dan ook geen probleem als er nieuwe mensen in de zaal zitten.
6. Radniční synagoga (De Hoge Synagoge)
Deze synagoge is gebouwd rond dezelfde tijd als het 'Joodse Raadhuis' aan het einde van de 16e eeuw. Daarom wordt het soms ook Raadhuis synagoge genoemd. Oorspronkelijk was het een onderdeel van het Joodse raadhuis, de twee gebouwen waren met elkaar verbonden door middel van een doorgang op de begane grond, maar deze is aan het einde van de 19e eeuw dichtgemetseld. Het werd vroeger gebruikt als een plek waar mensen uit de Joodse gemeenschap konden samenkomen, maar nu wordt dit als een expositie ruimte gebruikt waar textiel uit het Joodse Museum te bewonderen is.
Vanaf 1997 dient het opnieuw als een gebedsplaats van de Praagse Joodse gemeente. In het Raadhuis, een gebouw in rococostijl is het bestuur van de joodse gemeente in Praag gevestigd. Ook de federatie van joodse gemeenten in Tsjechië houdt hier haar vergaderingen.
- Klausová synagoga (Klaus Synagoge)
De Klaus Synagoge bevindt zich bij de ingang van de Oude Joodse begraafplaats (zie vorig deel) . Het was de grootste synagoge van het getto. Het huidige gebouw is pas ontstaan na een brand aan het einde van de 17e eeuw.
Vóór de grote brand in 1689 stonden hier een aantal kleinere gebouwen Joodse scholen en gebedshuizen. Deze werden ‘klaussen’ genoemd. De synagoge – nu een openbaar gebouw – dankt zijn naam aan de drie kleinere gebouwen waaruit het bestaat. Een van deze gebouwen huisde de beroemde Talmudic School, de tweede was een synagoge en de derde was een ziekenhuis. Het interieur van het gebouw bestaat uit prachtig stucwerk en bevat een cilindervormig gewelf met vier paar lunetten.
Nu is in de synagoge een expositie van Hebreeuwse prenten en manuscripten welke terug door de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Europa gaan tot de middeleeuwen.
- Maiselova synagoge (de Maisel Synagoge)
Deze werd in 1590 – 1592 gebouwd als privé-gebedsruimte voor Mordechai Maisel en zijn familie. Hij was destijds het hoofd van de Joodse gemeenschap en kreeg daarom speciale toestemming van de keizer om de synagoge te bouwen. Het oorspronkelijke gebouw ging in 1689 tijdens een enorme brand in de wijk in vlammen op, waarna de huidige synagoge werd neergezet.
Op een gegeven moment was het de grootste synagoge in Praag, maar dankt zijn huidige uiterlijk aan een facelift in de 19e eeuw. Zijn gotische aangezicht heeft hij pas begin 20ste eeuw gekregen. Tijdens de Nazi bezetting werden er in de synagoge Joodse bezittingen opgeslagen. Zij wilden hier 'een museum voor verdwenen volken’ beginnen.
Het interieur onderging een drastische restauratie (1963-1964) en het gebouw werd gebruikt als expositieruimte. Er is een boeiende tentoonstelling ingericht waar joods smeedwerk van zilver en andere metalen te zien is. De collectie bevat onder andere thorakronen, wapenschilden en kruisbloemen, die werden gebruikt om de thorarollen te versieren. Ook thorawijzers, die dienst deden om de tekst te volgen als uit het boek werd voorgelezen, zijn ruim vertegenwoordigd, en verder zijn er tinnen huwelijksaankondigingen, lampen en kandelaars te zien.
- Franz Kafka Cafe
Net om de hoek van de Joodse begraafplaats zien we dit kleine koffiehuis. Het is net een reis terug in de tijd. Er is mat glas, donker houten kraampjes, oude gravures van de Joodse wijk en, natuurlijk, veel Kafka portretten. De fatsoenlijke koffie en gezellige tafels op straat maken het een gunstige stop bij het bezoek aan Josefov.
In één van de volgende verhalen wil ik het meer hebben over Franz Kafka maar op onderstaande link heb je al een idee van hoe het eraan toe gaat in dit gezellig cafeetje.
- Pařížská Třída (Parijse boulevard)
Dit is de duurste winkelstraat in de Joodse wijk Josefov in het centrum van Praag. De brede laan strekt elegant uit vanaf het Oude Stadsplein in de richting van de rivier de Moldau. Alle dure merknamen zijn in de straat vertegenwoordigd, van 'Gucci tot Prada' en van 'Armani tot Dolce & Gabbana'. Maar de straat kent naast de dure modezaken enkele aantrekkelijke horecagelegenheden die toonaangevend zijn voor Praag. Er zijn ook prachtige gebouwen in deze boulevard!
Wij houden het bij windowshoppen maar Rik houdt het voor bekeken.
Hij heeft iets leukers ontdekt ... nl. ‘Mosselen eten op z'n Belgisch, in restaurant Les Moules.’
Het is een gezellig café waar 'bijna' alle Belgische bieren te drinken zijn!
Wij genieten van lekker fris Belgisch biertje en denken al aan volgend verhaal
Wij genieten van lekker fris Belgisch biertje en dromen al van volgende bezoeken ...
Maak jouw eigen website met JouwWeb