Madrid, een stijlvolle en uitbundige stad
Madrid is na Berlijn de grootste hoofdstad van Europa en de grootste stad van Spanje. Uitgaan is hier tot een kunst verheven en nergens in Europa vind je, binnen zo’n klein gebied, zo veel musea van wereldklasse.
Madrid is anders dan de meeste hoofdsteden. Het bevindt zich niet aan de zee. Het ligt niet aan een grote rivier zoals Boedapest en evenmin aan een grote haven, zoals Sydney. De stad heeft geen grachten als Amsterdam, geen Central Park zoals in New York en is ook niet gebouwd op eilanden zoals Stockholm. Je kan niet zeggen dat het 'onvergetelijke' monumenten heeft. Maar wie er oog voor heeft, zal ontdekken dat Madrid een schoonheid bezit die niet onderdoet voor die andere beroemde steden.
De stad ligt op een hoogte van 650m en is daarmee de hoogst gelegen hoofdstad van Europa. In de winter kan je buiten de stad skiën. De droge Castiliaanse lucht is er zo helder dat de voortdurende wisselende luchten boven de stad menig beroemde schilders tot wanhoop heeft gedreven.
Geen enkele stad van Spanje ligt zo ver van de zee (400 km). Toch heeft Madrid de grootste vismarkt van Europa en rijden vrachtwagens dag en nacht op en neer naar de kust om de beste vis en zeevruchten in te kopen. 'Madrid is de grootste zeehaven van Spanje,' roepen de Madrilenen daarom enthousiast. in werkelijkheid is de zee verder weg dan de Madrilenen lief is.
Al in de 16de eeuw gaf Philips II een ingenieur instructies om de zee dichterbij te brengen en de stad om te bouwen tot een zeehaven. Er zou een kanaal naar Lissabon moeten worden gegraven. 'Vergeleken met de waterwonderen die onze vijanden in de Nederlanden hebben verricht, is dat kinderspel,' zie de ingenieur. Door omstandigheden werd het plan echter niet uitgevoerd. De zee bleef ver weg. Als troost hebben de Madrilenen midden in de stad een standbeeld voor zeegod Neptunus neergezet en bij één van de Parken een heuse vuurtoren.
Madrid heeft een uitgesproken landklimaat, met gloeiend hete zomers en soms ijskoude winters, terwijl ook de temperatuurverschillen tussen dag en nacht erg groot kunnen zijn. Toch maakt de stad de indruk van een oase - veel straten worden omzoomd door schaduwrijke bomen en de stad kan bogen op heel veel groenvoorzieningen.
"Madrid entrar y salir", luidt een populair gezegde. Vrij vertaald is dat 'Madrid komen en gaan'. Spanjaarden vanuit het hele land trekken hierheen om te werken, zich in het uitgaansleven te storten en vervolgens terug te keren naar de provincie waar ze vandaan komen.
Madrid is de stad van de beeldende kunsten. Er zijn tal van interessante musea : het Reina Sofia, het schitterende Prado en het museo Thyssen-Bornemisza. Voor kunstkenners zijn ook de kloosters en kerken van de stad interessant, waar de werken van Goya tot de absolute top behoren.
Alle regionale specialiteiten van Spanje zijn verkrijgbaar in de restaurants van Madrid. Het is moeilijk te onderscheiden wat de échte Madrileense keuken is en wat overgekomen is uit andere regio’s. Naast Spaanse specialiteiten is er ook een combinatie van culinaire invloeden uit de hele wereld, vooral van Latijns-Amerika, Japan, New York en India. Het regionale in de Spaanse kookkunst is terug te vinden in de meeste tapas-bars bv. patatas bravas (Madrid), pulpo gallego ( Galicië) , fritura de pescado (Andalusië) …
Niet geheel ten onrechte beweren de Madrilenen de beste vis en schelp- en schaaldieren van het land te nuttigen en ook de meest uitgelezen vleessoorten.
We nemen de stadsgids en -plan ter hand en gaan in volgende delen op verkenning in de Spaanse hoofdstad.
Maak jouw eigen website met JouwWeb