Beestige parken, Pairi Daiza
In 1994 opende Paradisio zijn deuren in Brugelette (Henegouwen). Het park is uitgegroeid van een vogelpark naar een volwaardige dierentuin en draagt nu de naam Pairi Daiza.
Pairi Daiza betekent in het oud-Perzisch afgesloten tuin. Het is de oudste benaming ooit die de menselijke beschaving gaf aan het paradijs. Deze tuin van 55 ha is gevestigd op de ruïnes van de voormalige Cisterciënzerabdij van Cambron en afgeschermd van de buitenwereld door een muur van drie kilometer lang. Er zijn in het park nog veel ruïnes te vinden.
Ga mee naar binnen, vergeet je zorgen en laat je raken door wat je te zien krijgt. Er is eerst en vooral de mooie natuur, met zijn eeuwenoude bomen, prachtige bloemen en weelderige planten van over de hele wereld. Hier leven zo’n 5000 dieren in harmonie, want het is in de eerste plaats in een dierenpark. Je kunt er het bad van de olifanten aanschouwen en ze zien rondwandelen door de tuin.
Panda’s in Pairi Daiza
Op 23/02/2014 keek gans België uit naar de komst van de twee reuzenpanda’s, Hao Hao en Xing Hui. Pairi Daiza mocht de twee knuffelberen uit China, verwelkomen en de televisievedetten vonden meteen een ‘thuis’ in de nieuw aangelegde Chinese tuin (zie vorig artikel)
Een bezoek aan Pairi Daiza is een ervaring apart : je wandelt van continent naar continent, in landschappen die verwijzen naar Bali, Togo, Australië via Madagaskar, India en Thailand. Tijdens die fascinerende reis maak je kennis met de fauna en flora die de verschillende streken, landen en continenten typeren. Kuieren langs de rijstvelden, de Balinese tempels, de Chinese tuin, de Afrikaanse dorpen en ontdek vanaf dit jaar ook Cambodja. Geniet van de schatten van architectuur en ambachtswerk, allemaal authentiek, gemaakt door mannen met gouden vingers uit China, Indonesië, Thailand ...
Pairi Daiza is zoveel meer dan een zoo.
1. La Lagune
De lagune is een bijzonder rijke biotoop, een paradijs voor een groot aantal en een grote verscheidenheid aan watervogels. Het is net of de oceaan zachtjes overvloeit in het land van Pairi Daiza en de kennis en wijsheid van volkeren uit andere werelddelen met zich meebrengt.
Het eiland Madidi is het koninkrijk van de doodshoofdaapjes (saïmiri’s). De diertjes zijn bang van water en blijven bijgevolg vanzelf op het eiland.
Madidi is rijkelijk begroeid met planten, vele insecten komen en gaan. Bovendien is het eiland bedekt met bamboe, de scheuten van deze plant vormen een ware lekkernij voor onze bewonertjes.
Op en rond het water leven verschillende soorten zwanen, eenden, de Chileense flamingo, de witte pelikaan, de reiger en de ooievaar.
Wandel mee over een mysterieuze brug naar Mura Mura, het rode land waar reuzenkangoeroes rondspringen en waan je meteen in de dorheid van Australië. Bewonder de wallaby’s en de helmkasuarissen en geniet van een ware explosie van kleuren om je heen, gebracht door de papegaaien die er vrolijk rondvliegen. En de meer dan 200 parkieten mag je zelf voederen. Naast hun volières staat de voedselautomaat die voorziet in de aangewezen graanselectie.
foto : helmkasuaris
Mura Mura Territory telt ongeveer 700 boomvarens, één van de grootste collecties van Europa. Ze zijn indrukwekkend door de slanke stam en een combinatie van stengels die overschaduwd wordt door een diepgroen, metershoog gebladerte.
Door een samenloop van omstandigheden kreeg Pairi Daiza de kans om deze boomvarens te laten overkomen. Niettegenstaande het feit dat deze planten een beschermd statuut genieten, brengt de verdwijning van deze exemplaren geen schade met zich mee. Deze planten dienden namelijk te worden geruimd voor de aanleg van een autosnelweg. Deze actie redde de boomvarens en spijsde de kas van een lokaal natuurbeschermingsfonds.
Het levende gedeelte van de varens bevindt zich in de groene kruin. Enkel de besproeiing van dit gedeelte zorgt voor de nodige watertoevoer.
In het hart van de Lagune ligt de Mersus Emergo. In deze grote boot bevinden zich reptielenverblijven. Er zijn veel schildpadden, hagedissen, slangen, leguanen, vogelspinnen en kameleons.
Aan stuurboord luieren de zeeleeuwen op het witte zandstrand. Ze genieten van de laatste zonnestralen, terwijl aan bakboord de gibbons van tak tot tak slingeren
2. La Vallée de la source
Aan de rand van de Lagune stappen passagiers op de trein van Pairi Daiza en beginnen ze aan een mooie reis doorheen de continenten. Het station ligt verscholen in het hart van de smaragdgroene wereld van Pairi Daiza: de Vallei van de Bron. Je ontdekt er een goed bewaard geheim: een bron die in de Middeleeuwen beroemd was om zijn magische krachten.
Pairi Daiza heeft de Brouwerij van Cambron weer tot leven gebracht. Het interieur van de brouwerij is, net zoals de buitenkant, een bezoekje waard. Het buitengewoon dakgebint en de prachtige muurschilderingen, die de geschiedenis van de brouwerij afbeelden, roepen een middeleeuwse sfeer op. Proef zeker ook van het legendarische abdijbier van Cambron. Bruin, blond, wit of kriek … enkel hier, in Pairi Daiza kun je ervan genieten.
3. La Porte du Ciel
Het mysterieuze silhouet van de toren van de voormalige abdij rijst op in het hart van deze wereld, die vrijwel volledig gewijd is aan vogels. De roofvogels (sneeuwuil, oehoe, kerkuil, Laplanduil, briluil, Andescondor, Amerikaanse zeearend …) bieden onder leiding van de valkeniers, een verbazingwekkend schouwspel in 'vrije vlucht'.
De felgekleurde papegaaien en ara’s kakelen in groepjes en duiken voor je op uit de bomen … in de rozentuin, doorkruisen de paden, ze storten zich in de takken van de hagen en vliegen terug omhoog naar de toppen van de eeuwenoude bomen van Pairi Daiza.
In de tropische serre Oasis trachten reuzenschildpaden, dwergmangoesten, pinché-tamarinaapjes, otters en luiaards de show te stelen. Maar ook bijeneters, neushoornvogels en grote beo’s schreeuwen er om aandacht.
4. Le Royaume de Ganesha
We komen in een prachtig deel van Zuidoost Azië, wandel mee door het Indonesische schiereiland, Bali. Majestueuze rijstvelden die zachtjes golven in de wind, bananenbomen en exotische bloemen die ontluiken onder de streling van de zon, weelderige tempels uit de andere kant van de wereld, het goud en de levendige kleuren van Bali… het Koninkrijk van Ganesha.
De olifanten van Pairi Daiza zijn de onmiskenbare meesters van deze betoverende wereld. Wanneer de lente zijn intrede doet, kunnen de bezoekers genieten bij het zien hoe de olifanten baden in het kolossale zwembad. Olifanten zijn fervente baders, tot 3x per dag in de lente en de zomer. Hun enorme, kale lichaam droogt immers makkelijk uit door de warmte van de zon.
De otters, Indische antilopen, makaken, neushoornvogels en stekelvarkens vrolijken het landschap, dat gedomineerd wordt door de Bloementempel, op.
De Bloementempel is gewijd aan het universum van de bloemen. Volgens de basisprincipes in het Balinese hindoeïsme is elke levensvorm immers van goddelijke oorsprong, en dus een tempel waardig. Het water, de wieg van alle leven, stroomt langs de flanken naar beneden, begeleid door 2 kleine draakslangen .
De Grote Balinese tempel is een eerbetoon aan de hoogste godheid, een teken van harmonie, sereniteit, voorspoed en geluk. Pairi Daiza stond deze tempel af aan de hindoeïstische gemeenschap van de Lage Landen. Bepaalde voorschriften betreffende je kledij dienen eveneens in acht genomen te worden.
Er is ook een tempel die gewijd is aan de olifantengod Ganesha en een tweede voor Boeddha.
En de nieuwste aanwinsten zijn de Pantertempel en de Tijgertempel.
In de tijgertempel namen Mumbai en Sanka, twee prachtige witte tijgers, in de zomer van 2015 hun intrek. Deze tempel, een gloednieuw gebouw dat een ode is aan Cambodja, bevat meer dan 10.000 vierkante meter aan handgesculptuurde stenen. Witte tijgers zijn erg zeldzaam (enkele honderden wereldwijd). Het zijn Bengaalse tijgers met een genetische afwijking dat hun mooie wit-zilveren vacht veroorzaakt.
Iets verderop toont het Huis van de Ambachtsman ons de wonderen van het Thaise ambachtskunst.
Het Timor dorp
De huisjes zijn integraal afkomstig uit Timor, alle beeldhouwwerk is van de hand van Nyoman, een vakman met een uiterst goede reputatie. Er zijn gedenkstenen en beelden afkomstig uit Oost-Timor, gesculpteerde paarden en Javaanse beeldhouwwerken. Sympathieke eenden en hangbuikzwijntjes maken het plaatje compleet.
5. La Terre des Origines
Welkom in het land van de Grote Vijf, de vijf meest symbolische dieren van Afrika: de leeuw, de olifant, de buffel, de neushoorn en de luipaard.
De Afrikaanse olifant, Suzy leefde 21 jaar lang in een Vlaamse dierentuin, ze werd als weesje uit Botswana in België opgevangen en opgevoed. Suzy heeft haar persoonlijke verzorger Puri, een Belg van Iraanse afkomst. Hij is een bijzonder serene persoonlijkheid, inmiddels een olifantenfluisteraar in spe.
De Afrikaanse buffel wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste dieren van Afrika. Het is een imponerend dier, met zijn grote gekrulde horens die elkaar op het voorhoofd raken en zo een soort helm vormen. En de witte neushoorn is echt niet wit, maar het wit is eerder grijs. De vergissing dateert van de Engelse kolonisatie, de Zuid-afrikaanse boeren hadden hem 'wijd-lip', gedoopt, het Britse onbegrip werd 'white' in de overlevering.
Deze fascinerende dieren wandelen rond op 8 hectaren steppe- en savannegrond. Het Land van de oorsprong, gloeiend, warm en primitief, dompelt ons onder in de wieg van de mensheid.
Hier komen giraffen, neushoorns, antilopen en jachtluipaarden in aanraking met wratzwijnen, hyena’s en tal van andere dierensoorten.
De nijlpaarden brengen heel wat tijd onder water door. Hun huid zonder zweetklieren komt niet tussen in de regeling van hun lichaamstemperatuur. Om dit onder controle te houden én om zonnebrand te vermijden, dompelen ze zich geregeld onder in het water.
De Watusi-runderen, afkomstig uit Afrika, vallen vooral op omwille van hun enorme horens (tot 2,50m breedte) maar ook omwille van hun gewicht : 500 tot 1.000 kg. Het Watusi-rund is een afstammeling van de oeros, die in 17de eeuw uitgestorven is. Ze spelen al zo'n 6000 jaar een belangrijke rol in het leven van verschillende Afrikaanse stammen want ze bezorgen zowel eten, betaalmiddel als status. De runderen met de langste hoorns behoorden toe aan de koning en werden als heilig beschouwd.
De oostelijke franjeapen (linkse foto) observeren ons vanuit de boomkruinen, terwijl de halfapen (rechtse foto) zich vermaken als ze ons zien.
Onder de onstuimige ritmes van djembés ontdek je een groot Tambermadorp. Deze ronde lemen hutten met een verdieping en rieten dak, zijn typisch voor het noorden van Togo, nabij de grens met Benin. Ze komen enkel voor bij de Tamberma-stam (wat ‘bekwame metselaar’(s) betekent).
Een vissersdorp op palen, omgeven door prauwen, nodigt uit om te palaveren in de hut van het opperhoofd, het schooltje, de traditionele kruidenierszaak, het huis van de voodoopriesters, de muziekschool, de spreukenhut of de kapperszaak.
6. La Cité des Immortels
Hier onthult China zijn schatten. Alles is authentiek: de tempels, de paviljoenen, de paden van halfedelstenen, de geleerde tuin, de kleurrijk geverniste dakpannen, de rotsen, de stenen, het jade, het brons…
De fascinerende rode panda’s, vogels of alligators onthalen de bezoekers op, wat tot op heden, de grootste traditionele Chinese tuin ooit is die buiten China is aangelegd.
Je vindt er een prachtige boeddhistische tempel van indrukwekkende omvang en ook theeplantages vonden hun plaats aan de voet van deze tempel.
De aroma’s van de thee lokken bezoekers naar het Maison de Thé waar je alles over thee kunt ontdekken.
Het spectaculaire gebint van het Chinese gastronomische restaurant Temple des Délices met zijn 'Hof van de Theehandelaar' of het prachtige theehuis zijn gemaakt door bouwvakkers die rechtstreeks uit Shanghai kwamen. Hun werk getuigt van een voorouderlijke knowhow met een vleugje nederigheid, gevoel voor schoonheid en respect voor tradities.
In het klassieke rood van het zuidelijke China, is dit bouwwerk zeer authentiek. De originele bouwplannen vormen namelijk de basis van dit pareltje. Het Thee-paviljoen schenkt de meest geraffineerde en meest gevarieerde keuze uit het thee-assortiment. Hier kun je de beste thee van China drinken en je kunt ze ook ter plaatse aankopen.
7. La Porte des Profondeurs
De diepten van de zee, die in het Aquarium nagebootst worden, laten je genieten van een toverachtig schouwspel: duizenden vissen met felle kleuren en wonderlijke vormen, een perfect synchroon ballet van kwallen, rustig voorbij zwemmende haaien, zeepaardjes die zich laten meevoeren door de stroming, een inktvis die wulps zijn tentakels ontrolt…
De mysterieuze wereld van de schaduw gaat gepaard met die van het licht, gedempt of intens.
- de schaduw: een ware verzameling curiositeiten, waarin skeletten, mummies en andere buitengewone authentieke voorwerpen uit eeuwenoude collecties samengebracht zijn.
- het licht: dat van de zeeën van het zuiden en zijn koraalrif, een echt wetenschappelijk wonder.
In de onderzeese grot aan de voet van het Aquarium wordt je onthaald door een kolonie grappige zeehonden en mollige pinguïns.
Iets verderop leven de kinderen zich uit op de grote openluchtspeeltuin van Pairi Daiza.
Maak jouw eigen website met JouwWeb