Staré Město (Oude stad)

We hebben heerlijk geslapen en staan klaar voor een 2de dag in Praag. Juist naast het appartement is een heel gezellig koffiehuisje. Die eerste morgen maken we het ons gemakkelijk en we genieten er van een lekker ontbijt.

We gaan terug naar het Oude Stadsplein (zie vorig artikel). Er is daar zoveel meer te zien dan het Raadhuis en de astronomische klok.

Voor de toren staat een straatartiest .. met duizenden lopen we hier rond. Het is fantastisch weer en de vele terrassen lokken. Het plein is altijd een druk ontmoetingspunt geweest en we vinden er naast een toeristenbureau veel cafés, restaurants, winkels en galeries.

Er zijn zoveel mooie gebouwen, we hebben tijd nodig om het allemaal te aanschouwen. Eigenlijk zou je hier ’s morgens al om 5 uur moeten zijn, dan heb je een kansje dat er niet veel mensen op het plein zijn. De prachtige gebouwen rondom het plein weerspiegelen de kleurrijke geschiedenis van Praag heel mooi. De witte gevel van de barokke St. Nicolaaskerk beheerst de noordkant van het plein, terwijl de oostkant wordt gedomineerd door twee gebouwen die representatief zijn voor de architectuur uit vroegere tijden: het Huis bij de Stenen Klok, dat zijn gotische luister weer helemaal terug heeft, en het Kinskypaleis, een parel van de Rococo.

 

De Sint-Nicolaaskerk (Kostel sv. Mikuláše)

De mooie witte barokgevel van deze kerk, aan de andere kant van het plein trekt de aandacht. Het is interessant om te zien hoe de architect erin is geslaagd om zo’n perfect gebouw op zo’n kleine ruimte te ontwerpen. Het was vroeger de parochiekerk van de Oude Stad. In de koepel zijn fresco's geschilderd, over het leven van de St-Nicolaas en St.Benedictus. In het schip staat een enorme, kroonvormige kandelaar. 's Zomers vinden hier vaak concerten plaats.

afb. http://www.fotolucky.be

 

En 's avonds is alles mooi met de verlichting!

 

De huizen andere kant van het plein (de oostkant) vormen een uniek plaatje. De vele verschillende bouwstijlen zijn kenmerkend voor de oude Stad. Deze stijlen, samen met de torens van de Tynkerk geven het Oude stadsplein zijn bijzonder karakter.

 

Het Kinskýpaleis (Palác Goltz-Kinských)

Links van de Tynkerk is het Kinskýpaleis , met zijn laat- barokke gevel, die ook een aantal roccoco-elementen bevat.

'Killian Ignaz Dientzenhofer' ontwierp dit sierlijke roccocopaleis met zijn roze en wit gepleisterde voorgevel. De beelden op de dakrand, die de vier elementen voorstellen, zijn van Franz Platzer. Hier sprak, in 1948, de communist Klement Gottwald vanaf het balkon duizenden partijgenoten toe. Deze toespraak leidde de communistische staatsgreep later dat jaar in. Nu gebruikt 'De Nationale Galerie' het paleis om er tijdelijke tentoonstellingen te houden.

Rechts van het paleis staat het gotische 'Dúm u kamenného zvonu' ( Huis bij de Stenen Klok). Hier worden exposities georganiseerd.

 

De Týnkerk ( Chram matky Boží před Týnem)

Deze kerk is een bron van nationale trots en de gevel is een van de mooiste bezienswaardigheden van de Oude Stad.

De vele spitsen van deze historische Týnkerk beheersen het Plein. De Týnkerk heeft altijd een centrale rol in de Reformatie in Bohemen gespeeld en tussen het begin van de 15de eeuw en 1620 was het de belangrijkste kerk van de hussieten in Praag. Het prachtige noordelijke portaal wordt gesierd door beelden van het Lijden van Christus. Binnen zijn onder andere gotische kruisbeelden, een tinnen doopvont (1414) en een 15de eeuwse gotische preekstoel te zien.

Tussen de twee spitse klokkentorens van de Týnkerk zien we het zuiver gouden Mariabeeld.

De kerk is ook heel mooi als ze ’s avonds verlicht is.

Achter de kerk kan je op de Týn-binnenplaats een aantal bouwkundige stijlen bekijken

 

De Zuidkant van het Plein staat in het teken van een bonte verzameling romaanse en gotische gevels. Vooral het blok tussen Celetna- en Zeleznastraat is erg mooi.

De 'Jugendstil'-gebouwen trekken de aandacht van menig toerist.

Wikipedia :

‘Jugendstil of art nouveau is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was, voornamelijk als reactie op het vormvervagende impressionisme. De jugendstil manifesteerde zich vooral in gebruiksvoorwerpen (glaskunst, plateel, sieraden, meubels etc.), de architectuur en de schilderkunst. De stroming kende een korte maar hevige bloeitijd. In West-Europa was de stijl ruim voor 1910 al verleden tijd, in het oosten kon ze wat langer overleven.’

Groot ‘Monument’ op het plein

Het imposante monument in het midden van het plein is een nagedachtenis aan de belangrijke hervormer 'Johannes Hus', een 14e eeuwse religieuze hervormer die de decadentie en corruptie van de katholieke kerk aan de kaak stelde. Het monument is een symbool van Tsjechische onafhankelijkheid. De trappen aan de voet van het monument zijn een ontmoeting- en rustplaats van jonge rugzaktoeristen.

'Achter' het raadhuis bevinden zich deze gebouwen. Ze behoorden vroeger allemaal tot het ‘Raadhuis zelf’.

In het middelste huis zie je een wapenschild. Dit wapen van de ‘Oude stad’ dat sinds 1784 voor gans Praag geldt, is te zien boven het opschrift “Praag, hoofdstad van het koninkrijk”.

Iets verder trekt het 'Huis bij de Minuut' onze aandacht. Het huis, helemaal rechts, is versierd met ‘sgraffito’.

volgens wikipedia

Bij het vervaardigen van sgraffiti (enkelvoud: sgraffito) wordt in de verse pleister een lijntekening gekrast en ingekleurd volgens de fresco-techniek. Als motief werden hoofdzakelijk portretten, gracieuze vrouwen, gestileerd fruit of bloemen gebruikt. De vlakke lijntekening overheerst samen met een gelijkmatig kleurgebruik.