Noorwegen - de Geirangerfjord

Onze 4de dag wordt een dag vol adembenemend natuurschoon.

Er is nauwelijks een ander onderwerp in Noorwegen dat zo vaak afgebeeld is als de Geirangerfjord.

Geiranger is een dorpje dat vrijwel alleen maar uit hotels, pensions en souvenirwinkels bestaat. Dat is niet verbazingwekkend, want meerdere cruiseschepen en 20 busladingen toeristen per dag in het hoogseizoen zijn hier de gewoonste zaak van de wereld. sommige bronnen spreken van 140 tot 180 cruiseschepen en jaarlijks bezocht door zo'n 700.000 toeristen.

Het dorpje ligt aan de Geirangerfjord, die sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Enkele cruiseboten in de Geirangerfjord

Deze dag wordt dus één van de hoogtepunten van onze reis. Vooraleer we inschepen in Stranda, kan ik nog snel wat foto's nemen van een waterval.

We hadden gehoopt op een stralende zon, maar bij de inscheping begint het te regenen. Ach, het kan ons humeur niet bederven. We wisten dat dit kon gebeuren. Noorwegen is niet het land om te bezoeken als je 'enkel' houdt van zon, zee en strand.

Bij de afvaart vergezellen de meeuwen ons, in de hoop een lekker hapje mee te pikken. Vanaf het dek hebben we een mooi uitzicht en met behulp van een cassette worden alle bezienswaardigheden toegelicht (in verschillende talen).

En daar gaan we een prachtige natuur tegemoet.

Gedurende een cruise van ongeveer 1 uur varen we door de Geirangerfjord. De fjord is met haar 20 km niet erg lang, maar wordt omringd door steile, tot 800m hoge oprijzende rotswanden.

Boven, op de weinige bergweiden, staan kleine boerderijen, die echter verlaten zijn omdat ze onrendabel waren. Deze boerderijen hadden vroeger wel één voordeel. Omdat de steile wanden alleen door middel van veilige touwen beklommen worden, hadden de koninklijke belastinginners de grootste problemen om bij de boerderijen te geraken, temeer daar men voor hun komst de touwen weghaalde. Ook de kinderen moest men vastbinden als ze voor het huis speelden, om te voorkomen dat ze in de fjord zouden vallen.

 

En ondertussen is het gestopt met regenen. Geirangerfjord wordt ook wel de parel van de fjorden genoemd door de vele watervallen, o.a. de Vrijer, de Bruidssluier en de Zeven Zusters.

Hier zien we 'zeven' watervallen naast elkaar en weten meteen, dat zijn de beroemde Zeven Zusters.

Maar ook de andere watervallen, de bruidsluier en de vrijer trekken onze aandacht. Vooral na het smelten van de sneeuw in het voorjaar zijn de watervallen prachtig om te zien.

Onze boottocht in die mooie fjord zit er bijna op. We naderen het dorpje Geiranger en nemen hier wat vrije tijd voor de lunch.

De chauffeur en gids brengen ons naar een mooie plek van waaruit we de Geirangerfjord kunnen zien vanuit de hoogte.

We rijden langs de Adelaarsweg, een weg die in elf grote haarspeldbochten direct bij Geiranger de bergen ingaat. Het is een slingerweg die over een lengte van 6 km, ruim 620 meter klimt. Van hieruit hebben we een prachtig panorama.

(foto genomen vanuit de autobus)

 

Wil je nog iets meer weten over de Noorse Fjorden?

De diepe Noorse fjorden hebben een tweeledige betekenis. Ze zijn het zinnebeeld van de betoverende schoonheid van het landschap. Daarnaast karakteriseren ze de nauwe vervlechting van land en zee waarop de Noren zich sinds de kolonisatie van het land ingesteld hebben.
Het woord 'fjord' hangt samen met het woord 'varen' en wijst op de vroege noodzaak om de diep in het land snijdende waterstromen over te steken of te gebruiken als verkeersweg naar de weinige nederzettingen aan de oevers.
De beperkte landbouwgronden in dit Scandinavische bergland en de Atlantische oceaan met zijn noordoostelijke uitloper, de Europese Noordelijke IJszee, werden het belangrijkste leefgebied van de Noren sinds de jonge steentijd.

 

Wat is een fjord?

volgens wikipedia: een fjord is een bepaald type inham in een bergachtige kust, gekenmerkt door steile wanden die door gletsjerwerking zijn uitgesleten.

Een fjord is een diepe zee-inham die door bergen of heuvels is omgeven. Het water in fjorden is vaak heel diep - tot wel duizend meter of meer. Fjorden ontstonden lang geleden toen gletsjers diepe dalen hadden uitgeslepen, en die dalen raakten, toen het ijs steeds meer smolt, door de zee gevuld.

http://www.visitnorway.com/nl/Bestemmingen/Fjord-Noorwegen/

http://nl.netscype.com/article/wetenschap-onderwijs/wat-is-een-fjord.htm

 

 

Volgend deel: Korsmyra, Norddalsfjord en trollen