Onze reis in Andalusië
Wie een rondreis door Andalusië maakt, ontdekt juweeltjes.
Wij rijden langs de oneindige olijfvelden, raken maar niet uitgekeken op de ‘tegen de berg geplakte’ witte dorpjes met hun smalle straatjes en prachtige berglandschappen die onze fantasie prikkelen.
’s morgens ontbijten in Granada....
’s avonds dineren in Córdoba...
op tapastoer gaan in Sevilla...
sherry proeven in Jerez de la Frontera...
afdalen in de kloof van Ronda...
steden met een overvloed aan Moorse pracht en praal ontdekken...
de flamenco dans aanschouwen...
de prachtige shows van de Andalusische paarden meemaken...
flaneren langs ‘de Gouden kust’ van Spanje ….
DÁT IS ANDALUSIË.
Juni 2010
We staan klaar voor de vlucht met Brussels Airlines, van Zaventem naar Malaga. Daar gaan we de huurauto afhalen en onze reis door Andalusië kan beginnen. Het wordt een rondreis met verblijf in verschillende steden en dorpjes. We willen er een leerrijke en ontspannen 16-daagse trip van maken.
Na een 20-tal kilometer houden we halt voor een drankje en onze eerste tapas (aan de bar)
Nerja, Balcón de Europa
Nerja ligt ten oosten van Málaga. Deze bekende kustplaats is gelegen op een rotsplateau boven de zee. Het is een aantrekkelijk stadje van Moorse origine. Er is geen hoogbouw, hoger dan vier verdiepingen mag hier niet gebouwd worden. Wij blijven hier twee dagen.
Nerja wordt El Balcón de Europa geheten. In de 9e eeuw was er hier een Moors kasteel gevestigd. In 1487 werd dit tot een fort omgebouwd en in de 18de eeuw werd het door de Fransen vernield. Toen koning Alfonso XII in 1885 Nerja bezocht en uitkeek over de zee, was hij erg onder indruk en zei: “Ik sta hier op het balkon van Europa.” Die historische uitspraak heeft ervoor gezorgd dat de boulevard boven de zee ‘El Balcón de Europa’ heet.
El Balcón.
De schitterende mirador (uitkijkpunt) in het historische centrum werd gebouwd op de plek waar ooit het kasteel stond.
Het grote plein is in een park veranderd, waar de met palmbomen begroeide laan een prachtig uitzicht biedt op de zee en de kliffen.
Op heldere dagen is zelfs in de verte de Afrikaanse kust te zien.
De uitlopers van de Sierra de Almijara vormen een grillige kustlijn met steile kliffen en prachtige stranden in de inhammen.
De boulevard is een mooi vertrekpunt voor een wandeling en ’s avonds flaneren hier inwoners en toeristen langs café’s en restaurants met terrassen. Het bruist er van gezelligheid en we genieten er van een mooi uitzicht op de zee.
We maken een wandeling door de vrijwel intact gebleven oude stad. De typisch smalle straatjes met bebloemde witgekalkte huisjes, het populaire kerkpleintje en de vele restaurantjes dragen bij tot een gezellige sfeer.
Op bovenstaande foto zie je hoe het volk op het plein, gefascineerd kijkt naar .. een groot scherm. In de periode dat wij Andalusië bezochten had juist het 'Wereldkampioenschap Voetbal' plaats. In elke stad, dorpje hoe klein ook was iedereen in de ban van het WK. Je zal op meerdere foto's de Spaanse vlaggen zien hangen én wij beleefden de voorlaatste dag van onze reis, de enorme euforie toen Spanje won van Portugal.
In Nerja kun je kiezen uit meer dan 300 restaurants. Je blijft er niet op je honger zitten.
Het is nog redelijk vroeg in de avond. Stoelen staan nog leeg. In Spanje gaat men niet eten vóór 20u.
De barokke Iglesia de el Salvador werd gebouwd in 1697 en 200 jaar later (1776-1792) verder uitgebreid. De mooie kerk El Salvador ligt in het oude deel van Nerja, vlakbij het Balkon van Europa. In de charmante bouwstijl van deze barokkerk zijn de Moorse invloeden terug te vinden
Rondom Nerja strekt zich een zeer afwisselend kustgebied uit, met rotsachtige steile ravijnen, kleine stille baaien en open zandstranden.
Als we rijden op de weg van Nerja naar Maro trekt een indrukwekkend aquaduct de aandacht. De Acueducto del Águila of 'het Adelaarsaquaduct' dateert uit de 19de eeuw, maar is nog steeds in gebruik. Het aquaduct telt 4 verdiepingen, en bestaat uit 38 bogen. De ontwerper is Francisco Cantarero.
Het is vergelijkbaar met diegene die gebouwd werden door de Romeinen. De aquaduct werd ontworpen om een lokale suikerfabriek van het nabijgelegen dorpje Maro, een van de oudste nederzettingen in de omgeving, van water te voorzien. Het aquaduct is ook nu nog in gebruik maar dan om het land van lokale boeren te irrigeren.
Cueva de Nerja
Op 12 januari 1959 gingen vijf jongens uit Nerja en omgeving in de avondschemering op vleermuizenjacht. Bij toeval ontdekten ze een soort schoorsteen naar beneden waaronder een grot scheen schuil te gaan. Met een betere uitrusting kwamen ze de volgende dag terug. En toen bleken ze de grotten van Nerja - Cueva de Nerja - ontdekt te hebben.
Dit historisch monument bevindt zich op 3 km van Nerja. Het is een grottenstelsel dat ontstaan is door miljoenen jaren watererosie. Het gangenstelsel heeft een lengte van vijf kilometer en de stalactieten bereiken een hoogte tot twintig meter. De centrale kolom van deze grotten hebben een hoogte van maar liefst 32 meter, en een wijdte van 18 meter. De grotten van Nerja hebben de wijdste kolom ter wereld.
De gevonden muurtekeningen bewijzen dat de grotten al omstreeks 20.000 jaar voor Christus werden bewoond. De grot werd bewoond in het paleolithicum, zoals blijkt uit archeologische vondsten (gebruiksvoorwerpen, aardewerk, menselijke resten en muurschilderijen). Een deel hiervan wordt tentoongesteld.
Tijdens de zomermaanden vinden te midden van deze bizarre omgeving van stalactieten en stalagmieten, muziek- en dansfestiviteiten plaats.
Maak jouw eigen website met JouwWeb