Petra en Ad Deir (The Monestry)

Na onze wandeling langs de schat van de Farao, de koningsgraven en het bewonderen van mooie kleurschakeringen, maken we de klim naar boven

Op grote afstand van de andere monumenten op een soort van terras, ten noordwesten van Petra, ligt een uit de rotsen gehouwen 'Klooster', in het Arabisch, Ad-Deir geheten. Het is een groots en erg indrukwekkend monument van Petra.

Om het klooster Ad-Deir te zien, moeten we een heuse klim doen. De Nabateeërssite met christelijke naam bevindt zich op een bergterras dat alleen bereikbaar is langs een lange trap in de rotsen in Wadi al-Qattar.

Tijdens de klimpartij komen we voorbij  een kloof waarin het triclinium van de Leeuwen ligt, een grafmonument waarvan het portaal onder invloed van winderosie de vorm van een sleutelgat heeft gekregen.

Ik heb eigenlijk geen idee wat ik moet verwachten, maar de prachtige route omhoog is sowieso al de moeite waard.

De verrassing is groot als we aan het einde van de weg, om de hoek van een rots, een gigantisch bouwwerk zien.

Ad Deir (of al-Deir) diende aanvankelijk niet als klooster. Twee vervallen stenen banken langs de zaalwanden wekten vroeger al de indruk dat Ad Deir gediend heeft als het mausoleum van de heerser. Maar omdat het vierkante binnenvertrek van 12 meter breed geen nissen voor sarcofagen bezit, gaan de archeologen ervan uit dat het bouwwerk ook geen dienst deed als mausoleum, maar wel als tempel.

Het diende waarschijnlijk als een tempel voor koning Obodas I van de Nabateeërs, die in de 1ste eeuw voor Chr. de troon besteeg. De tempel is beroemd vanwege de ligging en de stijl van bouwen. De Nabateeërs gebruikten Griekse elementen op geheel eigen wijze. Wat vooral opvalt zijn de rechte en kromme lijnen die door elkaar heen lopen.

In de vijf nissen van de façade van Ad-Deir bevonden zich vroeger standbeelden. Maar wij weten tot nu toe niet om wat voor soort van sculpturen het hier ging. Misschien waren het wel beeltenissen van bekende Nabateese gestorvenen of van godheden.

Aan de buitenkant lijkt het monument sterk op Al-Khazneh. Het maakt wel een meer gedrongen indruk. Met zijn afmetingen van 40 m hoogte, de 9 m hoge tholos (urn) daarbij inbegrepen, en 50 m breedte, vormt deze het grootste monumentale bouwwerk van Petra. De ingang is 4 m breed en 8 m hoog.

Dankzij zijn ligging op een hoogvlakte, heeft men een uniek uitzicht, dat zich uitstrekt tot aan het 1500 m lager gelegen Wadi Araba, waar de grens loopt tussen Jordanië en Israël, van de Dode Zee tot aan de Rode Zee.

 

Het is tijd voor de afdaling. De klim was niet te onderschatten. Moe maar voldaan rusten we uit van deze inspanning en het moois dat we mochten bewonderen.

Er waren nog zoveel mooie plaatsen en monumenten in deze site. Maar het is niet haalbaar om alles op één dag te bezichtigen.

 In volgend deel doen we een  'Jeepsafari door de woestijn'

Maak jouw eigen website met JouwWeb