Beruwela, laatste stopplaats in Sri Lanka

We genoten van de natuur in Balapitiya en zetten onze laatste tocht verder, richting Colombo (waar de rondreis begon en zal eindigen). Deze kuststrook is erg populair bij zonaanbidders. Hier strekken zich de mooiste stranden van Sri Lanka uit en gaan onder de palmen tal van goede resorts schuil.

Op ongeveer 60 ten zuiden van  Colombo ligt Beruwela, een voormalig klein vissersdorpje. Nu is het een druk bezochte badplaats aan een brede baai, met prachtige, beschutte stranden. Voor de kust liggen kleine eilandjes.

Beruwela heeft alle ingrediënten om heerlijk te kunnen ontspannen na een indrukwekkende rondreis door Sri Lanka.

Deze populaire badplaats is één van de oudste steden van Sri Lanka. Het strand van Beruwela wordt de gouden mijl genoemd. Het dankt zijn naam aan de goudgele kleur van het zand. Het stadje is omgeven door rijstvelden en plantages, waarop thee, kaneel en rubber worden geplant. Hier zouden de Arabische zeelieden en edelsteenhandelaren zich duizend jaar geleden voor het eerst hebben gevestigd. De naam Beruwala is afgeleid van het Singalese woord van 'de plaats waar het zeil wordt verlaagd'. (be betekent reven' en ruwala betekent 'zeil' => het zeil reven en op het land aanstevenen.)

Hier zou rond de 8ste eeuw na Chr. de eerste geregistreerde islamitische nederzetting geweest zijn, door Arabische handelaren. Heel veel bronnen vermelden echter dat de eerste Arabische kooplieden hier aankwamen in de 11de eeuw. Sowieso is deze plaats een van de oudste Arabische nederzettingen op het eiland en de enige herinnering aan die periode is de eerste moskee van Sri Lanka.

Daar waar de Moren geland zijn, staat op een rotsige landtong in zee, een van de belangrijkste mohammedaanse heiligdommen. De legende verhaalt over de doodskist van Sultan Ashraf Velliulah, een nazaat van Mohammed, die hier zou zijn aangespoeld. Het strand is op deze kuststrook heel breed en de zee ondiep. Hier gingen de eerste moslims aan land.

De sneeuwwitte Kachchimalai Moskee is de oudste van het land. Het belangrijkste islamitische heiligdom van Sri Lanka pronkt met zijn sierlijke portalen en speelse koepels. Elk jaar trekken wel ongeveer 50.000 pelgrims vanuit alle delen van het eiland hiernaartoe, voor het feest dat het einde van de ramadan aankondigt. Vanaf dit moslimheiligdom, die hoog op een kaap boven de stad uittorent heb je een mooi zicht op de drukke, kleurrijke haven van Beruwela. Het is ook een mooie plek om van de zonsondergang te genieten.

Beruwala heeft de grootste Islamitische bevolkingsgroep. Hier is ook de thuisbasis van Al-Fasiyatul Nasriya Muslim Balika Navodaya School Maradana. Dit was de eerste en oudste islamitische meisjes school in Sri Lanka. De school werd beschadigd door de tsunami in 2004.

Maar ook de boeddhistische Galapata-tempel met zijn fresco’s, gebouwd in de 12e eeuw is een bezoek waard.

volgende foto komt uit : http://www.patrikbolle.be/Sri%20Lanka/Beruwela.htm

De badplaats vormt het begin van een 120 km lange kuststrook, die in rap tempo werd volgebouwd met resorts. Beruwela kan dan wel bogen op een heerlijk strand, hotels en vakantieoorden. Maar de kleine plaats zelf heeft de toerist niet veel te bieden. Het drukke, levendige centrum richt zich op de lokale bevolking en enkel aan de zuidrand bevindt zich een toeristenwijk.

Hotel Neptune

Er zijn niet veel toeristen in het hotel. Tja, pas anderhalf jaar na de tsunami krijgen de resorts van  Sri Lanka nog weinig klanten over de vloer.

Elke morgen komt Fernando de ligstoelen plaatsen, verse handdoeken klaarleggen en parasol openzetten op het gras vóór onze kamer.

De eekhoorntjes hebben geen last van lawaaierige klanten en komen ons graag een bezoekje brengen.

Wie komt om te zwemmen kan genieten van een uitgestrekte baai aan zee, pittoreske palmbomen en schilderachtig kleine eilandjes voor de kust.

's Avonds wordt alles klaargezet om buiten te eten.

Het contrast is zó groot: de toeristen genieten van een uitgebreid buffet en enkele km verder leven Sri Lankanen nu in armoede.

 

Beruwela is ook een van de getroffen stranden van de tsunami. Het hotel Neptune, waar wij logeren, werd ook gedeeltelijk overspoeld. De weinige toeristen die er logeren worden extra verwend, want dat is de beste reclame volgens de locals.

Fernando, een van hen, vertelt over die verschrikkelijke ramp van 2004. Zijn zus (die toen zwanger was van haar 4de kind) en haar man verloren alles. Huis en inboedel waren volledig verdwenen en samen met hun 3 kinderen werden ze voorlopig opgevangen door familie (die het ook niet breed hadden). Fernando toonde foto's van zijn familie en hun verwoeste woonst.

Wij hebben de laatste dag een extra fooi gegeven voor de familie en we hebben er een hoop kledij, zeep en ander toiletgerief achtergelaten. De dankbaarheid was erg groot.

Langs de straten naar het strand is het bijzonder druk met straathandelaars, die ons van alles proberen aan te smeren. Beruwela heeft een zeer lange traditie als handelsplaats, en ook nu verdienen veel nakomelingen van Arabische kooplieden (meestal ronselaars) hun geld met de verkoop van juwelen en sieraden. Kraampjes met zonnehoeden, kettingen, schelpen, koralen, T-shirts en batiks staan aan het strand van het toeristische complex. Om te gaan 'winkelen' hoeven we ons niet eens goed aan te kleden: we stappen langs het hek van het hotel en strandverkopers staan de toeristen reeds op te wachten. Het bewakingspersoneel van de strandhotels houden straatverkopers op afstand.

Niemand kan en wil de lokale bevolking echter kwalijk nemen dat ze een graantje willen meepikken van de handel met toeristen. We waren gewaarschuwd: "Geef de bedelende kinderen in geen geval geld. Het houdt de kinderen weg van school, als ze door bedelen meer verdienen dan hun vader. Aan veel hotelrecepties staan collectebussen voor het onderwijs – daar kunnen toeristen met hun welgemeende gift terecht. We werden ook gewaarschuwd voor vermeende collectanten, mooi in het wit geklede meisjes, die niets te maken hebben met weeshuizen".

Wij gaan een namiddag met de tuktuk op cadeautjesjacht naar het nabijgelegen Aluthgama. Het is een levendig dorpje met een markt en het barst van de winkelmogelijkheden. De drukke hoofdstraat is ook hier het terrein van heel wat ronselaars (met bijna westerse prijzen).

We zien producten die van de palmboom gemaakt worden. Langs de weg staan stalletjes waar matten, bezems en andere van kokosvezels gemaakte voorwerpen worden verkocht. De harde schalen van de kokosnoot worden gepolijst  en er worden onder andere lepels van gemaakt. Het hout van de stam wordt gebruikt als basis voor een verscheidenheid aan houtsnijwerk.

We verblijven vier dagen in Beruwela. Het is een aangename plaats om uit te rusten na de rondreis. We mijmeren over de voorbije bezoeken en belevenissen.

Stel je voor … je ligt op het strand, de camera in aanslag om de mooiste zonsondergang voor je vakantiealbum vast te leggen. Komt opeens een Singalese vrouw uitgerekend nú voor de lens met haar bonte sarongs staan zwaaien? Dat doet ze beslist niet om je te ergeren. Net zomin als je jongeman met een python om de nek je van het strand probeert te jagen met zijn enerverende fluit ... ook dát is Sri Lanka!

"Ayubowan"

Dit is de Singalese begroeting voor het Namaste gebaar. Namaste betekent 'Ik zie de God in jou' en het gebaar wordt gemaakt door de handen tegen elkaar te leggen, als in een gebed. Ayubowan betekent 'Ik wens je een goede gezondheid toe'. Het is een formele groet (die wel erg gewaardeerd wordt) maar de meeste mensen zeggen gewoon ‘-'Hello'’.

We zijn aan het einde van een prachtige reis in de 'tuin van Boeddha'.

Sri Lanka ... het land van de brede glimlach, van kleurrijke sarongs en tuktuks. Het is het land van ruisende palmbomen en paradijselijke tropische stranden. Hier vonden we rust in de theeplantages, de uitgestrekte natuur en diepe kloven in het hoogland, de mooie botanische tuinen. We genoten met volle teugen van de heerlijk geurende bloemen, de bijzondere vruchten en lekkere curry’s.

We waren in het land waar de kleur groen centraal staat en de boeren nog tijd nemen om even te zwaaien als je voorbijkomt.

We maakten een ontdekkingstocht langs de imposante bouwwerken en andere getuigenissen van een 2500 jaar oude beschaving : de helderwitte dagoba’s, in felle kleuren geschilderde beeldentorens van hindoetempels, schitterende islamitische moskeeën en christelijke tempels uit de koloniale periode, je vind ze allemaal in Sri Lanka. Je kunt het met recht een multiculture samenleving noemen.

De mensen zijn warm en toegankelijk, waardoor dit land NOG mooier wordt!

Maak jouw eigen website met JouwWeb