Annevoie, de enige watertuin in België
We zijn opnieuw in de 'Tuinen van Annevoie'. Ze zijn al jaren een toeristische trekpleister in de regio tussen Dinant en Namen. Hier vinden we alle charme en de verfijning van de 18de eeuw, in een weelderig groene omgeving en er is veel water die het mooi en rustig maakt.
Het domein behoort sedert de 17de eeuw toe aan de Montpellierfamilie. Het oudste deel van het kasteel (1627) rechts, is herkenbaar aan de roze bakstenen onder de dakrand.
Bij de aanleg van het park werd het kasteel vergroot (1775). Het interieur omvat een reeks vertrekken met houtwerk uit de 18de eeuw; samen met de familieportretten dragen deze bij tot een verfijnde sfeer. De muziekkamer is bijzonder geslaagd met zijn decor van stucwerk van de Italiaanse gebroeders Moretti. De hoge vensters omlijsten mooie uitzichten op de tuinen. Het kasteel is jammer genoeg NIET te bezichtigen!
De Jardins d’Annevoie werden in de tweede helft van de 18de eeuw aangelegd door Charles-Alexis de Montpelllier en uitgebreid door zijn zoon Nicolas-Charles. Het park vertoont kenmerken van zowel een Franse als een romantische Italiaanse tuin.
Annevoie is de enige watertuin in België. Hij hoort bij de mooiste van Europa en is opgenomen als Belangrijkste Erfgoed van Wallonië. De fonteinen spuiten helder water met een gemiddelde temperatuur van 10°, waardoor ook in de winter de fonteinen actief zijn.
Al 250 jaar functioneren de unieke waterpartijen in de stijltuinen van Annevoie op geheel natuurlijke wijze. Het is uitgegroeid tot een absolute attractie, mede dankzij een technisch hoogstandje waardoor de fonteinen en de andere waterspuiters, het waterballet en de watervallen uitsluitend functioneren met het water van de vier bronnen en een riviertje (de ruisseau d’Annevoie of ook wel le Rouillon genoemd). Een uitgekiend gebruik van de techniek van de communicerende vaten zorgt ervoor dat wateraanvoer enkel en alleen geregeld wordt met de kracht en de druk van het water.
Er komen noch machines, noch pompen te pas bij het magische spel van het water. We maken een schitterende en unieke wandeling tussen klaterende waterpartijen, mooie groene grasvelden. De fleurige bloemperken en kleurrijke bermen zijn nog niet aanwezig, daarvoor is het enkele weken te vroeg in het jaar.
En deze hadden de mannen nog nog niet gezien :-)
Het grote kanaal
Niet alleen het water maar ook de hoogstammige bomen en de mooi aangelegde grasvelden met hun beelden lonen de moeite.
De harmonieuze omgeving, bestaande uit meer dan 10 ha tuin, is voornamelijk te danken aan het geslaagde inpassen van de verhevenheden van het terrein, gecombineerd met het samengaan van drie stijlen die elkaar aanvullen: de Franse stijl in de gestrengheid van de lanen en de geometrie van de massieven, de Italiaanse stijl in de muziek en de pirouettes van de waterbekkens en de Engelse stijl, vertegenwoordigd door de rustige ondergroei en de discrete hoekjes die het geheel een romantisch tintje verlenen.
Het insectenhuisje ontbreekt niet in deze tuinen en .. er is toch altijd eentje die de clown uithangt :-)
Als we voorbij de grote moestuinen komen, laten we het fototoestel maar rusten. Er is hier nog niets te bespeuren.
De bloemen komen stilaan tot bloei. Ze zijn iets later dan bij ons in Vlaanderen.
De vele bosjes en waterwerken getuigen van rijke fantasie. Het was een leuke wandeling door het park; tussen de eeuwenoude bomen langs het waterwerk tegenover het kasteel, het Kleine Kanaal met lindebomen en hier en daar staat een bank. Van die bank maken Yneke en Rik gretig gebruik
Wat er besproken werd, is een raadsel ...
Maar het bleek toch 'erg' lachwekkend te zijn!
Maak jouw eigen website met JouwWeb