Yogyakarta: vogeltjesmarkt, dansen en batik

In het oude gedeelte ten westen van de kraton bevindt zich de vogeltjesmarkt Pasar Burung. Het is een van de meest bezochte plekken van de stad. De markt is open van 9:00u tot 16:00u.

Op de vogeltjesmarkt wachten de eigenaars van de gekooide, kleurige vogels geduldig op een koper. Vaak worden de kooien aan hoge stokken opgehangen, omdat de diertjes dan mooier zouden zingen.

We wandelen door een wirwar van steegjes. Naast allerlei vogelsoorten worden ook andere dieren tentoongesteld en verkocht. Je kunt hier ook aapjes, honden, katten, konijnen, kippen, slangen en andere tropische dieren kopen.

Het is voor mij een vrij schokkende attractie. De dieren zitten in kleine kooitjes/hokken – in de enorme hitte - te wachten op een nieuwe baas.

Van de vogels werd beweerd dat de houders grote zorg aan de dieren besteden en dat ze veel waard zijn volgens lokale begrippen. De vogels worden daarom beter verzorgd dan de vele andere diersoorten op de markt. Je kunt sommige vogels kopen om ze los te laten, maar dit is een truc want ze vliegen direct terug naar de eigenaar zodat hij ze telkens opnieuw kan verkopen.

De kleine aapjes zitten als een toeristische attractie, te koop gesteld en geketend, op een houten balk.

Ik kan je garanderen dat dit bezoek geen aanrader is voor mensen die houden van dieren. Als dierenliefhebber heb ik een naar gevoel als ik over deze markt loop. Velen hebben een dubbel gevoel want dit is een blijkbaar een belangrijk onderdeel van het leven hier.

Op deze kleurrijke vogelmarkt vind je honderden vogels. Voor de Javaan is een goed gestemd vogeltje een van de vijf statussymbolen waarover hij dient te beschikken. Een vogel is bijna net zo belangrijk als een huis, een keris (dolk), een vrouw en een paard. In de vele decoratieve kooitjes zitten parkieten, tortelduiven, wielewalen, hanen, uilen en zelfs haviken.

De prijzen variëren en hangen af van de toon en stemsoort. Vogeltjes met een mooie stem kunnen in waarde richting een motorfiets gaan.

Volgens laatste berichten zou de dagelijkse vogelmarkt in Yogyakarta verhuisd zijn naar een grotere locatie en heet nu niet meer Pasar Ngasem maar Bantul Bird Market. De locatie werd te klein. Tegenover de 'nieuwe' vogelmarkt bevindt zich nu een flowermarket.

Een raad : let héél goed op je persoonlijke eigendommen. Toeristen zijn héél vaak het slachtoffer zakkenrollers.

 

Het is een herademing om na die markt te kunnen geniet van een van de spectaculairste ballet voorstellingen in Indonesie.

Yogyakarta wordt gezien als één van de belangrijkste culturele steden van Java. Je kunt er dan ook veel traditionele kunstvormen vinden: batik, ballet of poppenshows.

Het Ramayana ballet in Yogyakarta, is een traditioneel ballet dat het verhaal van Ramayana uitbeeld, een belangrijk figuur in de Indonesische cultuur. De voorstelling wordt gepresenteerd met dansbewegingen door prachtig geklede dansers en drama, begeleid door traditionele gamelan muziek.

Foto’s nemen was moeilijk, ik laat jullie meegenieten van een filmpje via youtube

Wil je meer lezen over de danscultuur in Java: https://dansfans.cultu.be/javaanse-dans

 

BATIK

Misschien is het door de opleving van de danskunst en de hofcultuur, dat de batiktechniek in Midden-Java een grote perfectie heeft bereikt. Een oud-Javaans spreekwoord luidt dan ook: 'Wie niet kan dansen, kan geen batik maken.'
Batikken (van: veel puntjes in het Javaans) is een manier om een geweven stof met verf van een decoratie te voorzien ... https://nl.wikipedia.org/wiki/Batikken

De patronen van de batik hebben een eigen naam. Sommigen mogen alleen bij bepaalde gelegenheden gedragen worden. Tegenwoordig worden veel batikdoeken in de fabriek gemaakt, maar er is ook nog steeds een afdeling waar de traditionele batik met de hand wordt vervaardigd. De batikfabrieken Plentong en Rara Jonggrang verzorgen rondleidingen. Voor de goedkope batik kan men terecht op de Pasar Klewer, de batikmarkt in de bekende straat, Jalan Malioboro.

Wij gaan een kijkje nemen bij de Classical & Contemporary Painting Studio’s – WH. Kabul’ in Jl. Timoho no. 29A - Yogyakarta.

We krijgen een korte rondleiding en wat uitleg over het batik-proces. Nadien toont men ons de mooie beschilderde stoffen en doeken. Er staan ook mooie stukken te koop in de showroom.

Wiji Hartono/Kabul is een bekende batik painter. Na wat kiezen, wikken en overwegen besluiten we toch er een te kopen (24 euro). We krijgen er een echtheidscertificaat bij.

En ons souvenir is nu ingekaderd en siert al sinds 2004 de muur van onze inkomhal.

(ik heb 2 foto's genomen - het was moeilijk om een zuivere foto te hebben, vanwege het licht dat schijnt in het glas)

De volgende morgen rijden we buiten de stad en op weg naar ons volgend bezoek genieten we van de omgeving.

De omgeving van Yogyakarta is prachtig. We ontdekken de weidse rijstvelden en hardwerkende Javanen.

We gaan ook langs bij de inwoners van een klein authentiek dorpje.

het kerkhof

Het schooltje (2 foto's)

Mama doet de vaat buiten

De kinderen zijn enthousiast en wuiven ons vaarwel toe

Het was een drukke dag. Morgen volgt een nieuw avontuur.

Maak jouw eigen website met JouwWeb