Het eiland Kampa en Praags bier
We bevinden ons nog steeds op de Malá Strana (Kleine Zijde), met zijn prachtige gebouwen.
Een van de paleizen aan deze kant van Praag is het paleis van de Prior van de 'Maltezer ridders'. De muur van dit paleis, aan de kant van de Franse ambassade, staat bekend als de John Lennon-muur.
‘Make love, not war’. Wie kent deze legendarische woorden van John Lennon niet? Zijn erfenis is nog in leven in Praag. Op het plein Náměstí Velkopřevorské is de John Lennon muur. Mensen van overal ter wereld lezen hier de teksten van de Beatles, berichten, verklaringen van liefde en allerlei getuigenissen van het verlangen naar een betere wereld.
In de jaren ’80 van de vorige eeuw vormde deze graffitimuur het middelpunt van ‘Praags Beatlesverering’. De ‘muurschildering’ met de afbeelding van John Lennon werd 2 keer bedreigd : eerst door de geheime politie, die het portret overschilderde. En daarna door de maltezers ridders, nadat ze in 1989 hun eigendom, inclusief de ondertussen aangebrachte John Lennon, hadden teruggekregen. De muurschildering werd uiteindelijk gered door tussenkomst van de Franse ambassade. Zij deed beroep op de autoriteiten om de muur te laten zoals die was.
Kampa eiland
Als we naar de oever van de Malá Strana (Kleine Zijde) terugkeren, kunnen we het niet al te grote, maar wel schilderachtig eiland Kampa bekijken. Op het eiland zijn mooie tuinen en parken, maar ook romantische hoekjes, waar zich de spoken uit de Oud-Praagse sprookjes verbergen.
Een blik op de Duivelsbeek (Čertovka)
Dit gedeelte van de stad met zijn watermolens en tuinen wordt ook wel ‘Klein Venetië van Praag’ genoemd. Het Kampapark, een mooie groenstrook langs de oevers is een ideale plek voor een picknick in de zomer of een uitstekende locatie voor een paar luie zomerse uurtjes op het goed onderhouden gazon. Dit alles tegen de mooie silhouet van de oude stad torens op de achtergrond.
De meest romantische plek in Praag – ‘Kampa Island’ - werd bekroond als het - op een na -mooiste stad-eiland in de wereld. Het meest aantrekkelijke is dus het Ile St. Louis in Parijs.
In het restaurant 'Insel kampka' (met terras aan de Moldau) kan je genieten van Boheemse uitgelezen eend of pompano-vis uit de Stille oceaan. Een prikbord toont foto’s van prominenten die hier te gast waren : Phil Collins, Nicole Kidman, Bruce Willis, Bruce Springsteen e.a.
De oevers van Praag worden in totaal door 17 bruggen verbonden (waaronder de beroemde Karelsbrug). In de Praagse stroom van de Moldau ontstonden acht eilanden. Behalve Kampa is het centrum van het maatschappelijke leven voornamelijk het Slavisch eiland (Slovanský ostrov). Vanaf 1830 worden hierin het restaurant concerten en bals georganiseerd. Hier hebben o.a. Fr. Liszt, H. Berlioz en P.I. Tsjajkovskij concerten gegeven.
De Grootprioraatsmolen op het Kampa-eiland draait als vanouds en de muziek uit de kerken en paleizen klinkt nog net zo als toen Mozart in Praag woonde.
Praag is de stad van de klassieke muziek. Antonin Dvorák … Bedrich Smetana, die roept vage herinnering op aan een examen piano. Mozart voelde zich nergens zo welkom als in Praag en de liefhebbers van opera moeten één avond van hun citytrip reserveren voor een voorstelling. Klassiek muziek hangt hier in de lucht.
Er is ook een uitgebreide collectie van Centraal-Europese moderne kunst met een van de grootste collecties van de abstracte kunst František Kupka : massieve stoelen, baby's zonder een gezicht of een heldere kudde pinguïns? Wat betekent dit allemaal? Dit zijn er slechts een paar van de buiten-exposities van het museum.
Op de dam staat een gigantische reuzenstoel. De overstromingen van 2002 zetten het museum onder water. De sculptuur van de stoel werd 40 km stroomafwaarts teruggevonden.
De atmosfeer van de rivier de Moldau kan men leren kennen door een vaart in een toeristische stoomboot. De sterksten kunnen een bootje huren en van dichtbij de romantiek smaken van het gebied tussen de Praagse dammen. Ze moeten echter op hun hoede zijn, want de gemiddelde diepte van de Praagse bedding van de Moldau schommelt tussen de 2,5 m en de bekende Praagse spoken, de watergeesten, kunnen in de buurt zijn.
U Fleku
Ik heb in een van de vorige delen verteld over de cocktailbar waar we altijd gezelligheid vonden en waar we andere toeristen ontmoetten.
Wie naar Praag gaat, hoeft maar één Tsjechisch woord te kennen: Pivo, oftewel bier. Tsjechen zijn wereldkampioen bier drinken en denken dat hun bier het beste en goedkoopste ter wereld is. Een regelrechte uitdaging dus aan het adres van óns, Belgen.
Wij gaan deze avond naar U Fleku, het oudste bierlokaal in Praag. U Fleku schenkt bier uit eigen brouwerij. Sinds 1499 wordt hier van geroosterd mout een zwaar donker bier gemaakt. Het bier, vernoemd naar Jakub Flekovsky die in 1762 de brouwerij kocht, smaakt caramelachtig, heeft een goede nasmaak en is absoluut niet zoet.
Het gaat het er weer gezellig aan toe. En hier komen we zowaar echte Pragenaars tegen. Het is elke keer verbroedering met Pragenaars én toeristen uit allerlei landen.
Zuiders warm zijn de Tsjechen niet echt, maar dat maakt hen niet minder gastvrij. Ze lachen graag, drinken graag en delen hun plezier met mensen die ze eerst even aftasten.
Het bierlokaal U Fleku is heel groot en bestaat uit acht verschillende zalen die plaats bieden aan 1200 bezoekers. In de tuin kunnen nog eens 500 bierliefhebbers gaan zitten. Gotische gewelven, rijk houtsnijwerk, donkere lambrizering en muurschilderingen creëren een middeleeuwse sfeer. Bierpullen fungeren als lampenkapjes op de kroonluchters.
Het doet er niet toe op welk tijdstip van de dag je komt, U Fleku zit altijd vol met buitenlanders die goulash of Praagse worst naar binnen werken en liters bier achterover gieten. Dit is de populairste bierhal van Praag, wat te merken is aan de prijs van het bier. De huismuzikanten spelen niet-zo-middeleeuwse deuntjes. We zitten aan lange houten tafels, waardoor aanschuiven bij vreemden heel gewoon is. Nauwelijks hebben we een plekje gevonden of er staat een glaasje ‘Becherovka’, een soort kruidenbitter, voor ons op tafel (leuke attentie, maar het prijkt later op de rekening).
Bier wordt zonder veel plichtplegingen geserveerd in echte pinten – halve literglazen dus - en op tafel gezet. Bestellen is daarna niet echt meer nodig. Obers vervangen de lege glazen ongevraagd door volle. Als je genoeg hebt, leg je gewoon een bierviltje boven het glas.
Op elke tafel ligt een briefje (bonnetje) en elke keer de ober een glas erbij plaatst, duidt hij dit aan op het bonnetje.
Er staat niet alleen bier op de schaal van de ober .. het is ‘bier und schnaps’. Wil je geen Becherovka, dan weiger je gewoon.
Het is er een plezante bende van alle nationaliteiten bijeen. Wij zingen samen met Spanjaarden, Nederlanders, Duitsers, Mexicanen, Brazilianen, Russen, Japanners …
De muzikanten brengen met hun krachtige straatdeuntjes de sfeer erin. Ze gaan bij elke tafel vragen van wel land de ‘gasten’ zijn. En dan spelen muziek die wijst naar het betreffende land
Wij zeggen dat we van België komen en daar klinkt het ‘Tulpen uit Amsterdam’ + ‘Het kleine café aan de haven’ … België en Nederland is blijkbaar één voor hen?!
Iedereen zingt mee met iedereen : voor de Spanjaarden is het ‘Eviva España - voor de Duitsers ,de radetzky mars – voor de Russen, de kazatjok – voor de Brazilianen, een samba nummer …
Even uit de bol gaan en verbroederen met andere toeristen én inwoners van Praag … dat zijn avonden die bijblijven!
U Fleku bevindt zich aan de Staré Město (Oude stad) - U Fleku, Kremencova 11, Praag 1
Wil je ook even proeven van die sfeer … klik op volgende links
Maak jouw eigen website met JouwWeb