De sprookjesroute van Grimm
Vaak worden sprookjes waar …
De wereldroem van de sprookjes van Grimm gaf de impuls tot het ontstaan van de Duitse Sprookjesroute. Sinds 1975 nodigt deze route mensen uit om het spoor van de gebroeders Grimm te volgen. In Duitsland heet deze route: Die Deutsche Märchenstraße.
Het is een van de oudste en bekendste vakantieroutes van Duitsland en ze leidt ons langs meer dan 60 plaatsen die een rol hebben gespeeld in het leven van de gebroeders Grimm of waar de sprookjes zich hebben afgespeeld. De verhalen hebben ze niet zelf verzonnen maar zijn in de gebieden aan de Sprookjesroute door hen opgetekend.
De Sprookjesroute loopt van Hanau richting het noorden naar Bremen, langs vele plaatsen; Het landschap in de route is zeer afwisselend en vooral het heuvelachtige gebied heeft veel charme.
Het wordt een fabelachtige reis, die, zoals in sprookjes, overladen is met poëzie. De route bevat kunst en historie, loopt langs sprookjesachtige vakwerksteden, kastelen, burchten, holen en musea. Sprookjes, sagen, mythen en legenden, het ene feest volgt het andere op: openluchtspelen, poppenspeeldagen, sprookjesweken, sprookjesmenu's en middeleeuwse eetfestijnen. Op vele plaatsen worden de bezoekers welkom geheten door sprookjesfiguren.
Trek jullie zevenmijlslaarzen aan en ga mee , met een sprookjesblik … 600 sprookjesachtige kilometers ver …
We gaan op zoek naar die weg ‘waar de dromen uit onze jeugd levend worden gehouden’ … daar waar achter de zeven bergen moedige prinsessen bij de Zeven Dwergen wonen - waar we door feeën betoverd en door een rattenvanger naar nieuwe avonturen gelokt worden - waar we Roodkapje ontmoeten - waar vrouw Holle ons kussen nog zelf uitschudt - naar Repelsteeltje, Hans en Grietje of naar de Sababurcht waar de prins Doornroosje wakker kust …
Wie wil niet de geliefde figuren volgen, die ons al sinds onze jeugd betoveren?
Hoe alles begon
Er was eens heel lang geleden … een stadje in Duitsland Hanau. Hier kwamen met één jaar verschil de gebroeders Grimm ter wereld. Jacob Grimm werd geboren op 5 januari 1785, zijn broer Wilhelm op 24 februari 1786. Hier brachten de beroemde sprookjesverzamelaars hun gelukkige eerste levensjaren door. Na de bevordering van vader Grimm tot landdrost verhuisde het gezin in 1791 naar Steinau.
Hanau eert de Grimms al sinds jaar en dag. In 1896 werd ter ere van hen het nationale monument opgericht. Op de Neustädter Marktplatz zit de een broer, in brons en levensgroot, met een boek op schoot, de andere leest mee.
De geboortestad van de broers heeft in 2006 zelfs de officiële bijnaam 'Gebroeders Grimm-stad' ontvangen. Zo kon Hanau zich niet alleen onderscheiden van andere Duitse steden, maar tegelijkertijd ook het wetenschappelijke, literaire en artistieke erfgoed van de gebroeders Grimm blijven eren.
In het Grimm Museum, het voormalige kantoorgebouw waar de familie Grimm woonde, leer je over het leven en het werk van dit gezin.
De Duitse Sprookjesroute
Laat je leiden langs alle plekken waar de broers gewoond, gewerkt en geleefd hebben.
Onze trip begint in Hanau, de geboorteplaats van Jacob en Wilhelm.
De weg leidt ons verder door het land van hun kindertijd : Steinau an der Straße - Marburg, de stad waar ze studeerden en via Kassel naar Bremen ( de stad van het zingende dierencombo). Hier zijn in tientallen jaren werk de 'kinder- en huissprookjes' ontstaan.
Onze trip begint in Hanau, de geboorteplaats van Jacob en Wilhelm. De weg leidt ons verder door het land van hun kindertijd : Steinau an der Straße - Marburg, de stad waar ze studeerden en via Kassel naar Bremen ( de stad van het zingende dierencombo). Hier zijn in tientallen jaren werk de 'kinder- en huissprookjes' ontstaan.
HANAU
Dé geboortestad van de gebroeders Grimm. Op het plein voor het stadhuis staat een gebroeders Grimm Nationaal monument. Dit beeld vormt het officiële startpunt van de Duitse Sprookjesroute.
In het centrum zijn winkeltjes en gezellige terrasjes.
STEINAU AN DER STRAßE
Hier sleten de broers hun jeugdjaren.
marktplatz
Steinau ligt al jarenlang in de schaduw van een imposante burcht met een 35 meter hoge, vierhoekige toren. Deze burcht Schloss Steinau is één van de traditionele vroegmoderne paleizen uit 1278. In het noordelijke poortgebouw van het kasteel bevindt zich de Brüder-Grimm-Gedenkstätte. Het is een herinnering aan de familie Grimm die hier heeft geleefd. Naast een geschiedenispresentatie uit de tijd van 1789 tot 1850, kun je ook de persoonlijke bezittingen van de familie Grimm bekijken bv. een huisbijbel en een inktpot van de familie Grimm.
Tussen de Katharinenkerk, waar grootvader Friedrich Grimm ooit pastoor was, en het schoolgebouw, waar de broertjes leerden lezen en schrijven, staat nu een fontein. Zij laat sprookjes zien die door de gebroeders Grimm opgeschreven zijn. Zoals de kreeft, uit het sprookje De meesterdief die water spuwt.
Ook de kikker met de gouden bal en de prinses zaten bij de fontein (van het sprookje “De Kikkerkoning”). En ook op de zuil van de fontein staan sprookjes uitgebeeld zoals van Rapunsel, Vrouw Holle en de boze heks uit Hans en Grietje.
Een favoriete plaats in Steinau is het Brüder Grimm-Haus. Tussen 1791 en 1796 had vader Grimm zijn kantoor op de eerste verdieping en speelde het gezinsleven zich af op de begane grond. Nu wonen er de Gelaarsde Kat, Sneeuwwitje en Moeder de Gans, een creatie van de bekende Franse sprookjesschrijver Charles Perrault.
SCHLÜCHTERN en FREIENSTEINAU
We rijden verder door een sprookjeslandschap en komen langs deze twee dorpjes : Schlütern en Freiensteinau. In beide plekjes is niet erg veel te vinden van de gebroeders Grimm.
Freiensteinau
HERBSTEIN
Hier is wel een pittoresk marktplein en houten huisjes, maar niet echt iets met sprookjes.
Rathaus
ALSFELD
Deze stad is beroemd om zijn vakwerk stadhuis en het Alsfelder sprookjeshuis.
Rathaus
Het Alsfelder sprookjeshuis is een prachtig vakwerkhuis, uit 1628, waar heel veel sprookjes te zien zijn.
De kikkerkoning staat op 2 verschillende plaatsen.
De ganzenhoedster op een fontein.
Je kan ook gezellig door de stad kuieren, er zijn leuke straatjes en prachtige dingen om te zien.
Straatversiering, de Bremer stadsmuzikanten
Maak jouw eigen website met JouwWeb