Boulogne-sur-Mer – Nausicaa

We waren in vorig deel in de bovenstad van Boulogne. Nu gaan we een ander deel van die stad bezoeken.

Boulogne is een vissershaven, de eerste in Frankrijk. Het is tevens het grootste visverwerkingscentrum (invriezen – inblikken – drogen).
Het is grootste Europese centrum voor verwerking van en handel in producten uit de zee.

 

Op de kaai kan je elke morgen verse vis kopen bij de verschillende kraampjes – meestal rechtstreeks van de vissersboten.

 

Wij gaan een andere soort vissen bekijken. Niet ver hier vandaan is grote toeristische attractie in Boulogne, nl Nausicaa.

Het doel van een bezoek aan Nausicaa is de bezoeker de zee en de rijkdom van de oceanen te laten ontdekken. Het is dan ook niet zomaar een verzameling van aquariums. Nausicaa is tevens een onderzoekscentrum en heeft een pedagogische taak.

Maar wat valt er nu te beleven in Nausicaa?

We krijgen een audiogids en die leidt onze wandeling door de verschillende zones van het aquarium. We starten met het primitieve leven onder zee.

 

We leren daarna het leven in de oceanen kennen, maar ook de gevaren voor de menselijke bevolking langs de kusten.

We komen terecht in de tropische zone met prachtig koraalrif.

 

Wat verderop krijgen we applaus van de pinguïns. Ze klappen met de vleugels als we voorbijkomen.

Het is ook een unieke belevenis om de roggen te kunnen strelen

 

En we staan vol bewondering voor de aquaria.

De haai komt ook een kijkje nemen ....

En we komen voorbij een enorme bassin boven en onder water. Hier komen de Californische zeeleeuwen in volle vaart voorbij gezwommen.

Ook buiten komen ze ons een staaltje van hun kunsten tonen.

Vanuit de inkomhal komen we dan terecht in de thematische tentoonstelling.  Hier leren we het leven kennen 5000 meter onder de zeespiegel - een zone die vol leven zit maar nog niet volledig werd onderzocht. Een 3-D film wordt dan het sluitstuk van ons bezoek.

Ik kan met nog wat foto’s proberen die ‘onderwaterwereld’ te tonen, maar ik kan vooral aanraden er een bezoek te brengen als je in de buurt bent.

Sommige foto's zijn wat vaag - komt door het glas van de aquarium (en het licht erop) én ik had niet zo'n goede lens bij me.

Wat bezoekers niet te zien krijgen in Nausicaa:

Achter de schermen hebben ze 300 aquariums staan – dit om de vissen gewoon te maken aan menselijk bezoek en om een zekere reserve achter de hand te houden.
Maar Nausicaa heeft ook een eigen kweekprogramma. Meer dan 90% van de koralen zijn zelf gekweekt – ook het plankton wordt zelf gekweekt.
Er is ook een goede samenwerking opgezet met de dierentuin van Antwerpen en Amsterdam.

Nausicaa staat ook voor innovatie en onderzoek, niet alleen op vlak van aquariums bouwen maar veelal op het vlak van ecologie en behoud ven de natuurrijkdom van de wereldzeeën.
In 1999 vond hier het eerste internationaal congres ‘duurzaam oceaanbeheer’ plaats.
In 1998 kreeg Nausicaa als eerste de titel Centre d’Excellence van de Unesco toegekend – omwille van hun sensibilisering van het publiek over het beheer van de oceanen.

We nemen afscheid met nog wat kleurrijke plaatjes .

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb