Lichtfront in België
Het grootse publieksevenement Lichtfront in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog was een succes.
De 100-jarig oorlog herdenking
Op 18 oktober begon de Slag aan de IJzer. De hele Duitse troepenmacht die Antwerpen belegerd had, daagde in West-Vlaanderen op. Op 25 oktober slaagden de Duitsers erin om de IJzer in de bocht van Tervaete over te steken.
14 km was in handen van de vijand. De Belgische frontlijn werd met 600 m naar achteren opgeschoven, maar bleef standhouden langs de spoorweg Diksmuide-Nieuwpoort. De verhoogde spoorberm lag er 3,5 m boven het zeewater en bood een goede bescherming tegen de vijand.
Gisterenavond is in de Westhoek een indrukwekkend lichtfront gecreëerd.
8.400 fakkeldragers zorgen voor een lichtketting over een afstand van 84 kilometer, van Nieuwpoort tot in Ploegsteert.
Aan de Ganzepoot was het ijzig stil toen de vlammen ontstoken werden. Dat was ook de bedoeling want met het Lichtfront wordt gereflecteerd over alle gesneuvelden, niet enkel in de Eerste Wereldoorlog, maar in alle oorlogen.
Naast de duizenden fakkeldragers daagden heel wat toeschouwers op. Nochtans was vooraf opgeroepen om het evenement zoveel mogelijk van thuis uit te volgen, of op groot scherm in een van de tien deelnemende gemeenten. Maar ook dat zorgde niet voor noemenswaardige problemen.
Het evenement is om 19 uur begonnen. Het is het eerste grote participatief evenement van de Provincie West-Vlaanderen in het kader van haar WOI-herdenkingsprogramma GoneWest. Heel wat prominenten tekenden present aan het begin van de historische frontlijn. Op negen symbolische plaatsen was er ook een vuurspektakel. 22 buitenlandse jongeren staken de eerste fakkels aan na geschal van een doedelzakspeler, terwijl de honderdjarige Diksmuidse Anna Vuylsteke de projectie van de Namenlijst mocht opstarten. Die Namenlijst is de lijst van 600.000 slachtoffers die vielen op Belgisch grondgebied. Ook het eerste van negen vuurspektakels werd in brand gestoken.
Koning Filip en koningin Mathilde staan op het einde van het traject, in het Henegouwse Ploegsteert.
Het filmpje van het spektakel kan je hier zien onderaan het krantenartikel :
Vooral de eerste publieke vertoning van prinses Elizabeth ( toen 12 jaar) zorgde voor beroering en ontroering.
Volg haar toespraak via volgende link.
LAAT ONS DEZE GRUWEL VAN 100 JAAR GELEDEN NOOIT VERGETEN!
gegevens en foto's komen uit HLN.BE
Maak jouw eigen website met JouwWeb