De zuidoostelijke provincie Almería
Wij verblijven de volgende zes dagen in Almería. De provincie en zijn gelijknamige hoofdstad hebben niet de grandeur en de bekendheid van andere delen in Andalusië, maar langzaam doch zeker begint Almería zich te ontwikkelen en mee te tellen.
Almeria behoort tot de meest zonnige streken van Europa. De fauna en flora is aangepast aan het uiterst droge klimaat en bestaat over het algemeen uit kleine soorten, zoals de taaie immortelle (gele bloem). https://be.puressentiel.com/nl/strobloem-of-immortelle
Hier is nog een andere vorm van immortelle (foto links)
De plaatselijke fauna omvat voornamelijk insecten, kikkers, schorpioenen en egels (misschien verre familie van Eden en Edette). We hebben er geen kunnen fotograferen (jammer), wel een eenzaam plantje.
We voelen ons zo klein in die grootse natuur en weten niet waar eerst gekeken.
In deze zuidoostelijke provincie van Andalusië ligt het enige stukje woestijn van Europa. Het is feite een door bergketens omsloten steppeachtig, bijna boomloos gebied van geërodeerde heuvels, ravijnen en rivierbeddingen en met een geheel eigen planten- en dierenwereld. Hier zijn veel beroemde westerns opgenomen.
De provincie Almería geniet bij de meeste toeristen vooral bekendheid omwille van rusteloze vakantieoorden als Roquetas de Mar en Almerimar.
Maar dat is 'ons ding' niet. De regenarme oostelijke kant heeft prachtige landschappen, geweldige kliffen, voorgebergte van Cabo de Gata, kronkelweggetjes langs de kust en kristalhelder water.
Wie deze betovering wil ervaren, hoeft alleen de platgetreden paden te verlaten.
Milieubewuste toeristen die houden van zon en zee gaan best naar de Costa de Almería, met beschutte stranden ver weg van alle drukte.
Hiermee kreeg je een overzicht van wat ons de volgende dagen te wachten staat in Almería. In volgende artikelen deel ik over elk van deze regio’s meer uitleg en foto’s.
Maar er moet me eerst nog iets van het hart; iets wat me verrast en niet blij stemt. Bij het rijden door de bergen en bij nemen van foto’s vanop een hoogte, zien we massa’s witte vlakten. Ze schitteren in het zonlicht, het lijkt wel water of is het een gigantische spiegel?
(te zien in de verte op volgende foto's, genomen vanop het terras van onze B&B.)
De gastvrouw van de B&B legt ons uit wat dit betekent.
Almería, dat in de Moorse periode een bloeiende havenstad was, kreeg weer leven ingeblazen door een nieuwe vorm van landbouw. Verspreid over 26.000 hectare worden drie miljoen ton aan groenten, fruit en exotische vruchten gekweekt in serres. Ze zijn bestemd voor de Europese markt.
Vooral in de lager gelegen delen langs de kust, maar ook op bergflanken is amper iets anders te zien dan de witgrijze plastic doeken die de oogsten beschermen tegen slecht weer.
Ze worden het hele jaar door geproduceerd, in meer dan tienduizend kleine landbouwbedrijfjes en dat met vier oogsten per jaar. De bodem van Almería is verder onvruchtbaar.
Luchtfoto: hier bevindt zich de 'Moestuin van Europa' met een omzet van 1,2 miljard euro per jaar.
In het droge gebied wordt massaal grondwater opgepompt, met de uitputting van ondergrondse watervoorraden tot gevolg.
Onderbetaalde en vaak illegale seizoenarbeiders oogsten er de tomaten, komkommers en paprika’s.
Maak jouw eigen website met JouwWeb