Verder wandelen in Troyes

Wie waren in vorig deel, van ons bezoek aan Troyes,  dichtbij de Rue Champeaux .. daar hangt een plaatje .. ‘Ruelle des Chats’.

Ruelle des Chats : Dit is het meest bijzondere en kleinste straatje van Troyes

De puntgevels in dit steegje staan zo dicht bij elkaar dat de kat heel gemakkelijk van het ene op het andere dak kan springen en ook van het ene raam naar het andere. Als ze zin heeft, springt ze zelfs eventjes binnen bij de buren.

We gaan dit smalle straatje door .. de huizen hellen zo sterk over dat ze als het ware op ons hoofd vallen. Stutbalken moeten toch wat zekerheid geven.

Vroeger werd het straatje ‘s nachts afgesloten door een valhek. Dit vooral om te voorkomen dat er rijtuigen zouden proberen om erdoor te rijden en met hun wielen tegen de muren van de huizen te botsen. Het steegje wordt  iets breder en heet nu 'Rue des Chats'.

Via een smalle doorgang komen we op de ‘Cour du Mortier-d’Or’, een mooie binnenplaats die met behulp van oude bouwelementen gereconstrueerd is.

We komen terug in de hoofdstraat. Het lijkt ons een goed idee om een kijkje nemen 'waar' we deze avond zullen eten …

De straat eindigt op een plein …

 

Place Alexandre-Israël

Dit is een groot plein vol cafés. Er is hier steeds een leuke sfeer en vooral ’s avonds heerst een gezellige drukte op de terrassen. Maar door de regen kunnen we daar niet van genieten.

Links op het plein staat het stadhuis en rechts zie je opnieuw vakwerkhuizen.
 

Hôtel de Ville

Het stadhuis met zijn Louis XIII-gevel. De bouwwerken zijn gestart in 1482 maar pas beëindigd in 1672. De voorgevel is ongewijzigd gebleven

Boven het portaal prijkt het originele motto uit de Franse Revolutie : Liberté, Egalité, Fraternité ou la Mort  (vertaald: 'Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap of de Dood’)

Er zijn op veel plaatsen wegenwerken. Dit maakt het moeilijker om foto's te maken. Ach .. misschien is dat een reden om Troyes nog eens te bezoeken?

We laten het niet aan ons hart komen en stappen lustig verder ... tot aan een volgende kerk, nl. de basiliek Saint-Urbain.

 

Basiliek Saint Urbain

De basiliek is tussen 1262 en 1286 gebouwd in opdracht van de uit Troyes afkomstige Paus Urbanus IV. Op deze plaats bevond zich vroeger de schoenlapperij van zijn vader. Urbanus IV ligt hier begraven maar de kerk werd pas volledig afgewerkt in de 19de eeuw. Ter verduidelijking de naam van de kerk is niet die van de paus maar van een heilige.

De basiliek is een fraai voorbeeld van 13de eeuwse gotische architectuur uit de Champagne.

Opmerkelijk in de kerk is het koor en zijn brandglasramen uit de 13de eeuw.

 

We steken het kruispunt over en komen aan een afleidingskanaal van de Seine. Het is opgehouden met regenen, we wandelen langs de Quai des Comtes-de-Champagne.

In de verte zien we reeds de kathedraal (hier komen we later op terug)

Daar .. helemaal links (rechtse foto)  staat Hotel du Petit Louvre - wij stappen erop af.

Dit was in de 14de eeuw de residentie van de bisschop, maar werd in 1821 omgevormd tot poststation. Nu is het een prachtig gerestaureerde herenwoning, in gebruik voor de stadsdiensten.

We gaan het kleine straatje in en komen langs een paar bijna vervallen vakwerkhuizen.

We zijn in de 'Rue de la Cité'. Dit is een oude Romeinse heirweg van Lyon naar Boulogne, die de weg van Parijs naar Troyes kruiste.

 

Hôtel-Dieu-le-Comte

Hier staat het 18de eeuwse Hôtel-Dieu le-Comte, dat nu deel uitmaakt van de universiteit van Reims.

Dit Godshuis (hospitaal) werd gebouwd in de 12de eeuw en in functie genomen een eeuw later. Het gebouw werd te klein en in de 18de eeuw volgde een grote uitbreiding.

In 1957 werd het hospitaal in een nieuw gebouw ondergebracht. Gehandicapten bleven hier tot 1988 in het vroeger verblijf.

Het departement heeft de restauratie aangepakt van de gebouwen. Er werd een oude apotheek als museum ingericht (in het nieuwe gebouw) en een ander deel werd toevertrouwd aan de universiteit (oude gebouw).

 

Het Hôtel-Dieu kan bezocht worden en daarbij vormt het apotheekmuseum uit de 18de eeuw het hoogtepunt.

We hebben nog niet alles gezien in Troyes, in volgend deel wandelen we verder.