Marburg, stad op de sprookjesroute van Grimm

De gebroeders Grimm brachten hun kinderjaren door in Steinau an der Straße (eerste deel van de route).

We verlaten Alsfeld en zetten onze sprookjesreis verder naar Marburg.

MARBURG

Marburg geniet vooral bekendheid door zijn universiteit, de Philipps-Universität, die in 1527 de eerste protestantse universiteit ter wereld was.

In 1802 ging Jacob Grimm studeren aan de universiteit van Marburg. Zijn jongere broer Wilhelm volgde hem een jaar later. Beiden hadden ervoor gekozen om rechten te studeren, bij de beroemde rechtsgeleerde Friedrich Carl von Savigny, een groot kenner van moderne en historische literatuur en tekst- en bronnenonderzoek. Hij was het die bij de broers de passie voor historisch literatuur- en cultuuronderzoek wekte. En via hem leerden ze Clemens Brentano en Achim von Arnim kennen, die de aanzet gaven tot het verzamelen van sprookjes.

In berichten en brieven vertellen de gebroeders Grimm enthousiast over Marburg en het slot op de berg dat 'door de avondzon wordt verguld'.

Over de stad zelf schreef Jacob Grimm: 'Ik geloof dat er meer trappen op de straten zijn dan in de huizen.'

Zo beklommen ze dan ook meerdere de trappen vanaf hun studentenhuis (een vakwerkhuis uit de 16de eeuw) aan de Barfüßerstraße 35, naar de vertrekken van hun professor aan de Ritterstraße, waar ze vrijwel in privésfeer college volgden. Aan de universiteit in de destijds zo'n 6000 inwoners tellende stad studeerden in die tijd van de gebroeders Grimm slechts 170 studenten!

Barfüßerstraße 35

 

Het bergstadje met een goed bewaard, sfeervol middeleeuws centrum, ligt aan de rechteroever van de Lahn. Steile straatjes, trapjes en een lift overbruggen het hoogteverschil tussen het boven- en benedendeel van de stad. Het is er wel eens lekker klimmen!

Barfüßerstraße 35

 

Het bergstadje met een goed bewaard, sfeervol middeleeuws centrum, ligt aan de rechteroever van de Lahn. Steile straatjes, trapjes en een lift overbruggen het hoogteverschil tussen het boven- en benedendeel van de stad. Het is er wel eens lekker klimmen!

Er zijn voldoende gelegenheden om te eten, te drinken en te winkelen. De studenten van de universiteit dragen bij aan een levendige atmosfeer

Het Rathaus

Dit gebouw uit circa 1520 is de blikvanger van de Oberne Markt.

 

Steinere Haus

Het oudste huisje dat de Dertigjarige Oorlog heeft overleefd, is het in 1318 gebouwde Steinerne Haus, aan de Oberne Markt.

Heel dichtbij vindt u op Markt nr. 19 één van de vele fraaie vakwerkhuizen uit de 16e eeuw. 

 

De Elisabethkerk

Deze kerk is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Marburg. Deze oude stad staat bekend als de plaats waar de heilige Elizabeth van Thüringen in de dertiende eeuw wonderen verrichtte.

De Elisabethkirche ontstond rond haar graf. Haar gebeente zou zich nog in deze kerk bevinden.

Schrijn van Elisabeth

De bouw startte in 1235, het jaar waarin zij heilig werd verklaard. In 1283 vond de wijding van de kerk plaats. Dit is een van de oudste kerken in Duitsland en deze vroegste zuiver gotische hallenkerk in Duitsland was in de middeleeuwen een belangrijke bedevaartsplaats.

Ook Jacob Grimm was onder de indruk van de Elisabethkerk en noemde het gebouw een 'waar meesterstuk' van de gotiek.

Het koor is uitgerust met schitterende ramen uit de 13de en de 14de eeuw.

 

Het slot of kasteel

Het kasteel van Marburg is van de 13de tot de 17de eeuw de residentie van de heersers van Hessen. Het slot bestaat uit een groep gebouwen in verschillende stijlen. Een eenvoudige burcht uit de twaalfde eeuw is de kern waaromheen andere delen zijn ontwikkeld.

Het kasteel torent hoog boven Marburg uit. De tocht van de benedenstad naar het slot is aangenaam, maar vermoeiend. Wie het liever met de auto doet, heeft de mogelijkheid om dicht bij het kasteel te parkeren. Je kan ook de lift nemen van de benedenstad naar de bovenstad.

Nu doet het kasteel dienst als museum. Je kan er de geschiedenis van de stad leren kennen aan de hand van vondsten en een mooie verzameling middeleeuwse kunst.

Aan het kasteel is een, in 1288, gewijde slotkapel toegevoegd.

 

Er zijn nog héél wat bezienswaardigheden in Marburg maar wij gaan verder op de sprookjesroute.

Wie het wenst kan in de universiteitsbibliotheek tal van originele geschriften en documenten terugvinden. Het universiteitsmuseum bezit zo'n honderd kostbaarheden uit het familiebezit van de familie Grimm.

Volg het Grimm-Dich-Pfad en je zal verschillende sprookjes tegenkomen. Het wordt een wandeling met veel omhoog en naar beneden wandelen. Hou alvast je camera klaar want de bekende sprookjesfiguren wachten op fotografen.

Wie het wenst kan een openbare rondleiding reserveren : 'In het spoor van de gebroeders Grimm'. (vanaf april tot oktober, iedere laatste zondag van de maand). Als je liever op eigen houtje rondtrekt, vraag dan een duidelijke plattegrond, anders is de kans groot dat je sprookjes vergeet.


Waarom de gebroeders Grimm als rechtenstudenten naar Marburg kwamen en sprookjesverzamelaars en oprichters van de wetenschappelijke germanistiek werden, komt u te weten op sprookjesachtige locaties in de oude binnenstad van Marburg.

 

We volgen de route ...

De stadsmuur waar de koppen van De wolf en de 7 geitjes  uit komen.

Grote vliegen aan de muur van het huis van Het dappere kleermakertje

De zeven dwergen van Sneeuwwitje zitten na elkaar op de muur. Naar mijn mening lijken ze meer op gedrochten, dan op leuke dwergen!

Sneeuwwitje zelf is nergens te bespeuren?!

Het schoentje wacht nog steeds tot Assepoester het terug aan haar voetjes mag steken.

 

Marburg was meer dan een bezoek waard ... de reis gaat verder ...

Maak jouw eigen website met JouwWeb